Merdeka and Wedding Anniversary

Today is Malaysia 57th Independence Day and our 22nd Wedding Anniversary. 

Tak terasa dah 22 tahun I share hidup dengan husband I. Semalam I tanya dia, lama jugak kita dah kahwin eh? Husband, I cakap, rasa macam baru lagi kan?, eceh.. uncle korang feeling pengantin baru and tak habis honeymoon lagi ekeke.. Orang cakap for the first five years, hidup berumahtangga masih dalam suasana bulan madu but as for us maybe sebab kita orang hidup berdua dari dulu sampai sekarang so tak ada la rasa apa-apa perubahan dalam institusi kekeluargaan yang ahlinya cuma dua orang saje ini..

I bersyukur kerana rumahtangga I masih bertahan dan kekal utuh hingga kini. I’m so glad that I’m married to someone who truly love me and accept me for who and what I am. Same goes to me, I terima segala-galanya yang ada pada dia. This awesome guy, never fail to me laugh and smile even when he is not around. I hope kasih cinta ini akan berkekalan sampai ke akhirat. Love you till the end of time, sweetheart.     

So malam tadi, I tertunggu-tunggu akan hadiah anniversary dari dia. Selalunya malam sebelum any event dia dah kasi cepat-cepat. Dalam 10.30pm I cepat-cepat masuk bilik, punyalah nak hadiah kan , tak senonoh. Tapi tunggu punya tunggu tak lah jugak dapat. I tengok dia tengah tengok tv. Dalam hati I cakap, eh, kenapa dia tak bangun pegi somewhere else untuk ambikan I hadiah. Hati dah mula sedih dan merajuk. I pun tunjuk perasaan dengan siap-siap nak tidur tapi mata terbuka luas sambil memandang dinding. Then dia jenguk muka I and tanya kenapa. I cakap tak ada apa-apa dengan muka tak ada mood dan nada suara mendatar. Maunya tak ada apa-apa. Untuk pasangan yang baru berkahwin, ini pesanan I, jangan la percaya kalau isteri kata tak ada apa-apa tapi memek muka mengambarkan sebaliknya, maknanya ada la tu. Berpura-pura la memujuk agar isteri “sudi” menceritakan apa yang terbuku di hatinya, nescaya dia akan memberitahu dengan serba segera. Kerana memanglah tujuan dia tunjuk perasaan sebab nak kita tanya, kalau tak tentu dia tak tunjuk.

Anyway, berbalik kepada kisah duka nestapa I, tak lama kemudian, husband I cakap, dia tak bagi I hadiah malam tadi sebab dia tak tau nak bagi apa. Puas dia jalan satu KLCC and Pavillion tengok-tengok apa nak bagi I tapi dia tak sure I nak apa sebab rasanya semua I dah ada, wah! mesin parking I ada ke bang? (kataku dalam hati). Dia suggested I dengan dia keluar sama-sama and pilih apa I ndak. Tiba-tiba muka yang masam kelat ini tersipu-sipu tersenyum malu, I cuba control serious tapi tak berjaya. Dari senyap sepi terus riuh I discuss dengan dia apa yang I rasa I patut beli wakaka... Tapikan sempat la jugak I berlakon isteri soleha, I cakap, tak payah la beli apa-apa, I mati nanti bukan boleh bawak pun (main tarik tali), sambil diiringi gesekkan biola imaginasi. Then I cakap dengan husband I, ingatkan dia lupa or think that tak payah belikan I apa-apa sebab haritu masa husband I balik Dubai, we went out to look for my digital al-quran yang I idamkan for the past few months (nanti I cerita). Masa tu lepas beli and keluar dari kedai, I cakap kat husband I, anniversary nanti tak payah la beli apa-apa untuk I sebab this digital al-quran is your wedding gift to me (konon). Husband I cakap, itu hadiah lain, wedding anniversary gift kena bagi jugak..ok la kalau you dah “paksa”, I tiada pilihan lain haha.      

Ingat nak keluar pegi cari hadiah since cuti sampai Monday nie but since, I tak sihat, sakit tekak la, batuk and bersin sejak beberapa hari ini makanya niat “suci” ini terpaksa ditangguhkan terlebih dahulu. 

Anyway, I already made up my mind to pick something simple and cheap (Hapa? So you see, how thoughtful I am? Haha.. perasan!) when I totally recover and able to go out.  

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku