Kisahku dan Star Wars

(picture from http://screenrant.com/star-wars-episode-8-release-date-2017-script-director/)

Akhirnya tamatlah sudah kesemua movie Star Wars yang I mula-mula tengok pada bulan lepas. Yea, encik dan puan-puan, di abad yang ke 21 ini I finally got to watched all the episodes in just over a week. Yea, again I know I sangatlah ketinggalan but hey, it’s better than not at all...

 Marilah I menceritakan permulaan dan pengalaman I dengan kisah Star Wars ini. The first time I heard about this movie was when I was 7 years old. Masa tu kita orang tinggal kat Singapore lagi. I was curious beside budak-budak kan suka cerita si fi nie furthermore masa tu tv series Space 1999 sangat famous ditambah dengan cerita ala-ala robot or fantasy such as One Milliona Dollar Man dan Bionic Woman, itu belum lagi I nak tambah Superwoman lagi.. I dengan Wo tak pernah miss tengok cerita-cerita khayalan yang sungguh menyesatkan ini lagi hehehe.. Oh, zaman tv kotak black and white keagungan masa itu. Anyway, everynow and then I heard people were talking about movie Star Wars nie baik dari kalangan rakan-rakan sekolah dan juga dari saluran tv yang menyiarkan sedikit sebanyak sedutan, documentary dan juga cara-cara pembuatan filem ini. Selain itu, quote “May The Force Be With You” sentiasa kedengaran di mana-mana jua. But since masa tu kecik lagi, I still don’t understand what are they talking about or what kind of a movie it was so I didn’t give it a much thought and it was just a passing through je, yelahkan umur masa tu apalah yang I pikirkan sangat. Jangan harap la I boleh mintak or ajak Mummy and Daddy tengok wayang, kalau nak kena jegil biji mata boleh la, and then dorang akan bagi alasan “tak ada duit la, korang kecil lagi la, tak boleh tidur lambat la, budak-budak tak bagus tengok wayang la, bla bla bla..., bukan macam budak-budak sekarang, mak bapak siap offer anak-anak pegi tengok...

Many years later, we went back to Daddy’s kampung and sekolah kat situ sekejap. During that time, I befriend with a girl name Sophia whose eldest sister was engaged to my uncle, one of my dad’s younger brother, so I kenal Sophia nie pun through my uncle sebab dorang pun selalu datang rumah my aki and inik kat kampung. Since we know each other and our family pun rapat la, so each time dia datang visit, I akan borak-borak dengan dia and during one of the school holiday, I spent my time in her house and even slept a few nights at her house. We would be cycling around town and just hanging around. Furthermore, my uncle has been spending some time at their house too, after all it was his future’s in-laws house, so on and off he would have his dinner, lunch or sometime spend a few nights there. So during one of my night at their house, masa tu tengah baring-baring and borak-borak with her kat bilik tiba-tiba I terdengar familiar soundtrack Star Wars kat tv luar. I terus ajak dia keluar bilik and ingatkan movie tapi rupa-rupanya documentary pasal movie Star Wars yang mula-mula sekali produced in 1977. I was so excited, finally I got to watch a full documentary of this movie, since masa kat Singapore tak ingat sangat sebab kena masuk tidur awal. Documentary pun documentary lah, tau jelah tinggal kat kampung, apa la sangat hiburan yang ada selain dari tengok uncle-uncle and sedara mara I yang sentiasa buat barbeque, minum-minum, menari dan mabuk-mabuk itu.. wakaka.. Makanya, documentary sebuah filem pun boleh memberi effect adrenaline rush untuk I. I pun cakap, “wah, I’d been waiting for this documentary since I never watch the movie before. I’d said a few times and laugh with Sophia, sekalikan my uncle yang sangat pendiam itu tiba-tiba bersuara, “go to your room”. I kata “eh, uncle I want to watch this” but my uncle dengan suara yang tegas ulang balik kata-kata dia and suruh I masuk bilik. Uncle I tu memang, semua orang takut dengan dia and dia sangat-sangat pendiam dan kita orang memang suspense je dengan dia, even bila dia mabuk pun dia tak bercakap cuma senyum aje. Although we stayed together in one house, memang susah nak dengar suara dia or even bercakap dengan dia but we know he’s there. Sometime I pikir, uncle I nie gila ke sebab punyalah pendiam tapi yang peliknya boleh pulak dia bercakap dengan ayam sabung dan musang belaan dia. Orang-orang kat kampung memang respect kat uncle I yang ala-ala pendengkar makan timun yang penuh tattoo satu badan itu. So chances nak melawan tu memang nil. Anyway, I was wondering why and punyalah sedih I masuk bilik and menangis.

Sekali aunty Rosalind, kakak Sophia, tunang uncle I itu pun masuk bilik and pujuk-pujuk I. I kata what did I do, I just want to watch the documentary. Then Sophia masuk bilik and cakap, “he didn’t ask me to go to the room pun”. I cakap dalam hati of course la, you are his bakal sister in law. Then dia cakap, it’s ok, let’s go to sleep. Sejak dari malam itu, I terus tak teringin or tak mau ambik tau apa-apa tentang cerita Star Wars ini. I nie kan dari kecik memang dah kuat merajuk dan emotional terbawak-bawak sampai ke tua... You tau la I nie, kalau terasa kesannya sampai bila-bila... Sampai macam tu sekali I trauma kan. Apa yang I tau kisah Star Wars nie pasal spaceship, tembak-tembak bom dengan alien berbagai rupa. Itu je la dalam fikiran I. Over the years, movie Star Wars keluar one after another, with all kind of episode. Bila ada keluar episode Return of The Jedi. I punyalah ignorant, I even pronouced Jedi tu Jay Dee..hahaha.. I pronouced dalam hati je, so no one knows wakakaka.. and now sekarang you all dah tau.. hehe.. Lepas tu I ingat, episode nie, pasal binatang or benda yang berbulu-bulu nama Chewbacca bangsa Wookiee. I ingat nama dia Jedi wakakaka... gelak la lagi kat I hehehe... Rupa-rupanya Jedi nie is a knight, pahlawan yang ada lightsaber.. cewah..dah pandai discuss pasal Star Wars pulak sekarang eh.. hehe. Jedi nie is the best dalam semua-semua character kat Star Wars ni, in my opinion la kannn...

Anyway back to my story, bila I couple dengan boyfriend I masa tu (kini suami kasamku), dia pun selalu cerita pasal betapa best Star Wars nie tanpa memberikan jalan cerita sepenuhnya beside I tak paham apa-apa yang dia cerita, yela, kena tengok sendiri baru la boleh menghayatinya. Dalam hati I cakap, “alahai.. orang yang tengok cerita nie semua fikir macam budak-budak or orang tua yang never grow up” or nerd or geek je suka cerita gadget dan penuh fantasy, unrealistic and also tak masuk akal ini”, kata I bercerita sendiri, walau bibir ini menguntum senyum bagi menyembunyikan isi hati yang tersimpan... hehehe..., I cakap..oh really? Boyfriend I asyik cakap you should watch the movie, you will definietly like it. I kata..ah..no way..it’s not my kind of movie... (bongkak, beside I kan ada peristiwa sedih hahaha..). Bila I kerja kat KL and bila ada movie Star Wars yang baru keluar kat wayang, officemate I pun sibuk la bagitau, I should watch this movie..I kata ye ke sambil lewa..dalam hati I ini tetaplah gelakkan taste dorang.

Tetapi.... tetapi... tiba-tiba, tiba-tiba...bulan lepas, hati ini terdetik untuk menonton cerita Star Wars... Why? It is still a mystery to me until now... So I pun check kat internet, which sequence should I go first... Ikut episode ke or ikut time cerita tu mula-mula produce. Lepas baca a few comments, I decided to ikut dari mula, which mean dari date dikeluarkan instead of the episode. I pun download la semua movie nie and choose quality bluray la beb. Setelah habis semua I download, I decided not to watch it immediately. I cari waktu yang sesuai dan masa minda I betul-betul relax. Makanya...pada suatu petang itu dalam suasana senja yang suram bertemankan warna-warna jingga mencuri masuk dicelah-celah pagar dan helaian langsir lusuh kusam jahitan sendiri yang sekian lama setia bergantung dan telah bertahun tidak menyentuh air, I memulakan pengembaraan yang, little did I know that it would leave or create something that I never imagine in my movie life before... I started my journey with Star Wars : New Hope 1977.

Mula-mula I tengok, alahai comotnya rupa Puteri Leia nie, tembamnya pipi, kelakarnya rambut bun yang di kiri kanan telinga dia..hilang la sikit mood nak tengok, walau I pernah tengok poster star wars nie. You know la, kita manusia nie kan sangat judgemental. So I pun tak rasa apa-apa lagi effect menonton, in fact I was laughing a lot bila I tengok uniform dorang ehehe... you tengok la helmet separatist/rebel dorang nie, nak kata nak pegi bicycle racing tak jugak, nak kata naik motor pun tak jugak. And then for them to pakai all the time sure tak comfortable and berat. I sengih-sengih non- stop. Bila I tengok peralatan kat dalam spaceship or mothership dorang, I gelak lagi, tengok handle, button and screen wakakaka...Itu belum lagi I nak comment pasal jet-jet dorang yang sungguh crooked itu. And tak masuk dek akal langsung when dorang nie boleh breathe kat ruang angkasa with no safety or doors untuk tutup secara kejap. Yang I tak boleh tahan sekali bila tengok hologram dorang yang ada line and colour biru..wakaka.. Yelakan..who can blame me..it was so outdated and furthermore I nie kan penonton tegar CSI.. you know la how sophiscated their labs are. Husband I tak tengok dengan I, dia sibuk buat hal dia and bila dia tengok I gelak-gelak dia mencelah dia cakap, masa dia tengok dulu-dulu all the gadget look fantastic and amazing. Tetaplah nak mempertahankan favourite movie dia. Oh yeah, C-3PO sangat annoying. Bila I habis tengok movie nie, I tak ada la memberikan kesan sangat, biasa biasa je, best la jugak but I was so excited for myself, finally, I berjaya tengok cerita Star Wars sepenuhnya after all this years, 38 years you. I was so so happy... hari ini dalam sejarah...I never thought that I got to watch it after years of listening to all the people around me yang asyik memuji-muji kata best la best la best la... I rasa macam satu pencapaian dalam hidup I la pulak kan walau sekadar menonton sahaja. Tak habis habis I cakap kat husband I dengan senyuman yang memanjang, finally...finally.. akhirnya.. tak sangka tau.. I dapat jugak tengok cerita nie. Husband I cakap, why don’t you jadikan this is one of your resolution. Then I terfikir, yelakan, it is a good idea since I nie macam tak ada azam or matlamat untuk tahun 2015 (macam bunyi orang give up aje kan..). So esok tu, I tengok lagi the next one Star Wars : The Empire Strikes Back 1980. Kalau yang New Hope tu is just a warm up, this one is macam dah mula nak panas-panas sterika minimum... Then I perasan, wah..handsome jugak Harrison Ford nie masa muda walau ada scars di dagu beliau. Princess Leia itupun I tengok makin cantik la pulak..

Makin lama I tengok eh, boleh tahan best cerita nie and sekejap je dah habis. Tak terasa menonton dekat dua jam makin intrigued and sekejap je I rasa dah habis. Then I decided to watch Star Wars : Return of The Jedi (1983). To me, this one la yang paling best sekali dalam ketiga-tiga yang terdahulu. It was so funny and ketawa berdekah-dekah especially towards the end part makhluk bulu-bulu pendek yang cute itu, apa tah nama. Rasa macam nak peluk-peluk bawak balik je...hehe.. ah I’m a sucker for cute teddy bear bulu bulu stuff. Their character was so hilarious... and also part perang-perang tu best sangat... Then I meneruskan “pengembaraan” I untuk menonton movie Star Wars yang seterusnya, Star Wars Episode 1 : The Phantom Menace (1999), Star Wars Episode 2 : Attack of The Clones and Star Wars Episode III : Revenge of The Sith. Cerita penuh hikayat ini, ada love story, politics, dendam, evil, perangai amarah yang tak bertepi yang boleh membawa kejatuhan dan keburukkan kepada seseorang manusia itu. Tapikan part betrayal la yang paling meninggalkan kesan di hati I, part yang masa dorang tengah battle dorang pusing and bunuh ally dorang balik. I tell you.. tarik nafas I tengok part tu. I don’t know how to describe it to you but it was so good. But I tak tengok Star Wars : The Clone Wars and the one that they made into tv series sebab ianya di buat dalam versi animation.

Di pendekkan cerita, (tak larat I nak mengulas panjang-panjang, ini pun dah panjang, kataku mencelah di helaian kata-kata...ayat sastera pastiku serapkan walau dalam cerita star wars sekalipun hehe..  Ini pun dah panjang sangat) tonton la setiap movie ini kalau anda belum menontonnya lagi because it was so awesome fantastic movie. Tapi pening la jugak I memikirkan peranan-peranan, position dan politic views some of the makhluk yang sangat ugly itu kecuali Yoda yang ala-ala puppet sesame street yang tangkas dan memiliki seni mempertahankan diri yang sangat jitu itu and si bulu bulu Chewbacca yang bejalan ala-ala feminin itu. Karya epic yang di olah tesangat indah dan sempurna pada pandangan I. I rasakankan, how George Lucas wish that he can do something about the hologram biru line-line yang kuno itu kepada yang modern macam hologram sekarang nie tapi memandangkan movie pertama yang keluar adalah episode yang terkemudian, I think he has no choice but to go with the old version...hehehe.. pandangan I la kan..... By the way, tak sabar nak tunggu yang akan keluar December 2015 nanti...

Oh, last but not least, if I were to choose which character that I want...of course I choose to be the Jedi... pahlawan hebat you.. *smiles... lightsaber pls...

Sekian catatan I untuk kali ini...oh, may the force be with you....

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku