Sunday, June 10, 2012

Ke Ipoh


Yesterday, we went to Ipoh for the majlis merisik and bertunang of one of our anak buah. He is the eldest of his siblings and was the first cucu/cousin of the clan. He was married before but end up in a divorce (oh, penuh dengan drama dan sungguh history itu). So when I found out that he’s getting married this coming November, about two weeks ago, I was so shocked sebab tak ada angin and I didn’t know that he has a girlfriend. Hey, he already booked and paid a deposit at a restaurant/wedding venue. Dengarnya bakal jadi wedding of the year and sangat mewah. But ofcourse la I tak tahu menahu because lama dah I tak menjenguk my in law and beside I’m not the busy body auntie anymore kui kui. I telah meletakkan jawatan itu long time ago.. hehe.. Ntahla, malas nak korek-korek lagi (yela tu). Anyway, I was so glad that he finally found someone after menduda for a while. Mind you, this guy gaji besar and a GM. The company also sent him travelling on business to everywhere in the world. This week he might be in the US and next week to Hongkong, that is how busy he is. Oh did I mentioned that he owned a condo and an imported car. Wah, bukan main lagi promote eligible bachelor no more kan heh..


The rest of rombongan Cik Aya pegi on a day trip which was today, pegi balik hari, except for me/hubby and Ky (one of anak buah, one of his younger brother) and family, wife and his son. Ky and family datang a day early like us because they are going to attend a wedding reception of her friend at the hotel. I tak nak sebut nama hotel ini sebab I’m going to critise dengan jayanya hah!. Ok, this is my opinion, I will never ever stay in this hotel anymore, the staff were very nice, polite and helpful but the hotel itself, the room adalah kurang memuaskan hati I. Masuk je bilik dah berbau hamis dari bilik mandi curtain shower. Towel mandi cuma ada dua sahaja, as for hand towel and towel rambut tarak! Ceiling in our room berkulat in a few corners and in one of the window burung layang-layang menjadikan port berkelah, mengorat-ngorat dan tempat toilet mereka. Nasib baik window corner and I tak bukak pun langsir kat situ and I don’t mind dengan kicauan burung-burung itu pun but I tak lalu nak tengok view from that corner, but the way the view is nothing to be desire pun. Lampu sangat malap, kurang cahaya and some of the lampu bulb sudah tidak boleh di gunakan. Mata I and my husband dah la rabun....tua..(sadis) so paham-paham la. We expect it too be fancy la sikit since we choose premier (RM300 per night) sebab we thought ada extra special ke but well.. memang luas..itu je.


Then we went down to have our lunch but since it was Saturday, restaurant tak ada lunch buffet but Hi-Tea. The food, tak sedap, nasi briani ada tapi kuah kari ke kurma ke tak ada. Pelikkan. I tak ada choice terpaksa makan nasi..huhu but lauk untuk nasi yang kat gambar tu je la ada. Then husband I checked hp dia and ada msg dari anak buah yang nak bertunang tu, dia suruh kita orang berpakaian lengkap baju melayu tradisional. I dah siang-siang bawak dua sebab I tak tau nak pakai yang mana satu. As for husband I, dia tak bawak sebab dia ingat tak payah pakai. Our this anak buah is very detail and particular guy. Husband I cakap dia tak bawak and told him that we’re already in Ipoh. Oh, we didn’t tell them that we arrive one day early, konon husband I nak surprise la wakaka.. Padan muka, tu la tak bagitau dia siang-siang, mana dia tau kita orang datang early kan, now dia tak ada baju. Anak buah yang nak bertunang tu kata kalau tak bawak tak apa but everybody is going to wear the baju melayu. Husband I then suruh anak buah dia bawak songkok, sampin and butang baju melayu. After the late lunch/high tea, naik atas kejap for us to solat zuhur, we went out in a mission to look for the baju melayu for my husband. Pusing-pusing keliling bandar Ipoh tak jumpa then we decided why not cari kat Pasaraya and kebetulan ternampak ada Parkson. Terus drive ke situ.


Masuk Parkson je, dalam hati dah pikir, ada ke eh? Husband I ternampak nun di satu corner ada berbagai-bagai warna dan corak. Terus dia panggil I yang tengah melilau mencari-cari and I almost ask the cashier. We were so happy and the best part was ada discount 50%. Ini sudah bagus. Husband I pun suruh I pilih warna and ofcourse size XL. Mula-mula dia tak nak try, I paksa jugak sebab takut tak cukup. I suruh try yang lain, dia tak nak. I kata, hah, macam tu la I rasa bila you paksa-paksa suruh I try baju nie baju tu and bagi I kat dalam dressing room. Suka betul I kalau I dapat point and bagi dia balik. Sales girl cina tu sengih-sengih tengok I mengomel hehe.. husband I pun senyum-senyum malu. Harga RM149 and lepas potong dalam RM74.50 je. Then husband I suruh I beli something sebagai kenangan datang kat Ipoh, I kata tak ada apa yang I nak beli, lagipun I nak beli perfume kalau pegi JPO in the future. Dia suruh beli perfume kat situ jugak although pricy sikit. Lepas I smelled a few, I decided on Ralph Lauren 4 colour purple. Lepas husband I bayar kat cashier, eh, dapat voucher RM40. Wah, ini sudah bagus. Then husband I suruh guna voucher kat situ aje sebab kita orang selalu lupa nak guna. I ambik cardigan purple berbelang-belang, original price RM119.00 discount 50%, hehe.. bestkan, so husband I guna voucher and bayar extra dalam sepuluh hinggit je...


Lepas jalan-jalan and bought a few t-shirts etc., we decided to head back to the hotel but instead of going back, we plan to tapau something to eat for the evening. Kita orang tak lapar but in case la kan.. Beli McD kat drive through. Petang tu lepak bilik Ky and main-main dengan cucu sedara and bagi dia hadiah/toy. Mula-mula tu that naughty boy segan tapi lama-lama dia dah allright. Sebelum parents dia pegi ke wedding reception, husband I bawak dia jalan-jalan, turun naik elevator. Naughty boy dah boleh berjalan tapi dia manja mintak dukung, I tengok husband I termengah-mengah bila angkat dia wakaka.. nak tergelak I. Malam tu tiba-tiba I teringin nak order/room service. Husband I kata dia tak nak makan (yela tu) but I suruh dia order for two. The food/Cantonese Kuay Teow tu sedap but Nasi Goreng Kampung dia kita orang tak berani nak makan sebab ada cili padi, rasa sikit aje tapi sedap jugak.

Next day...

No comments: