Friday, June 8, 2012

Update


(Softcrab Temaki)

Petang semalam both of us went to KLCC to look for a birthday present for anak-anak buah at Toys”R”Us and gadget untuk yang remaja. Aritu dah beli a few birthday present untuk cucu-cucu sedara. Bulan nie memang bulan membeli present. Next month another cucu sedara punya birthday and after that another one. Lucky sungguh budak-budak sekarang nie, hadiah mesti yang best-best. Teringat zaman I dulu-dulu, hadiah or toys semua made in China, yang plastic and tin-tin tu. Kejam sungguh zaman I, I wish I jadi budak-budak balik, hey, just for the sake of nak dapat hadiah baik tak payah la wakaka.. But really sometime I wish, I muda belia, sure dapat gadget-gadget yang best, bukak mata je dah ada handphone la, video game la etc. Ini tak, masa zaman I dulu, kalau ada telephone yang colour hitam besar bagak tu dah kira glamour la sangat and perasan kaya hahaha... But then again adakah parents I, auntie, uncle, tok, nenek with their “that” character akan memanjakan I sebagaimana I memanjakan anak-anak buah and cucu-cucu sedara I? I think... NOT! But well, apa lah sangat yang I nak complaint, it is just how it is kan...

(I lupa nama dia, chicken with prawn)

So anyway, lepas membeli belah barangan budak-budak nie, both of us decided to have our dinner but bosan la asyik makan kat Little Penang, so kita orang pun mundar mandir and bediri kat depan Vietnam restaurant and check the menu. Tak ada sorang pun waiter/waitress datang melayan. Both of us tak nak masuk dulu sebab nak tanya halal ke tak, kang bila duduk kata tak halal, nak kena bangun la pulakkan, leceh la. Bila tak ada yang datang, we went around and decided to ask the hostess kat depan restaurant Jepun nama Yuzu, halal ke makanan kat restaurant nie. Dia kata halal, but we have to wait for a few minutes sebab table penuh for two person. Dalam 2 or 3 minutes baru la ada tempat duduk. I was a bit sceptical sebab I never eat here and was wondering sedap ke tak. But I think we should try a new eatery place instead of makan benda yang sama je each time ke KLCC nie.

(Set Lunch Barbeque chickien - again lupa nama menu nie)

Tengok kat menu, sudah! apa I nak makan nie. Tak sanggup rasanya nak makan nasi sebab I tengah berdiet konon, padahal baru semalam makan nasi dengan sambal udang.. pengsan*. Ndak tak ndak I decided to order yang come with rice sebab tak confident nak order menu lain. Bila wairess tu datang, I tanya-tanya apa food yang popular dan menjadi favourite orang ramai. Sesambil tu I tanya, apa makanan yang ada soup kat meja para pelanggan, hehe.. natural PR babe.. Selepas mendapat penerangan dan sebagainya I decided to stick to my original menu order. Next time la I order yang ada soup-soup kuah tu. Sebelum tu I order softcrab temaki sebab dah lapar yang amat. After a while food pun sampai. Husband I order yang simple aje. Bila I rasa my food, wah.. sedapnya, I was so happy. Padahal biasa-biasa je, isi ayam atas batu panas yang ada manis-manis, miso soup, chawan mushi, sayur jeruk, salad masam, nasi putih, mix tempura dan buah-buahan. Tapi agaknya I lapar kot or maybe ada secret ingredient ke apa ke kan.. janganlah sake kang tak pasal-pasal kepala I toing-toing. But really, I enjoyed my food so much. I told my husband, we have to come back again and try menu lain.

Then masuk Kinokuniya which is acara wajib tiap kali datang KLCC, check whether there’s new book etc, husband I tanya ada book nak beli ke, I kata tunggu dulu sebab I need to finish lots of my book which I think sampai mati pun tak abis nak baca. Masa pegi kat BigBadWolf two or three years ago pun tak baca-baca lagi except one. Kejap je kat Kino then we decided to just go back. I was so glad masa nak turun from the escalator kedai cupcake Bijoux dah tutup, kalau tak pasti I terliur nak beli cupcake red velvet itu, which I try to refrain myself from buying, since..well..diet, mencik I tau. Tapi husband I, dia akan tetap beli walau I tak nak and because dia tau, I akan makan jugak bila dia dah beli, so how I nak kurangkan berat badan macam nie? Sedihhh... Bila I buat-buat marah dia beli and mengomel sebab badan I tak turun-turun, husband I akan cakap, Eh I tengok badan you macam supermodel and bidadari aje.. mencik I tau hehe.. Then masa kenduri arwah last Sunday, ada macam-macam jenis kek and kek red velvet pun ada, dorang hulur depan muka I, I pass kat orang lain cepat-cepat sambil hati dibanjiri oleh tangisan nafsu pilu ini.. huhuhu... Oh yeah, aritu kan I berborak dengan Vagg kat ym and biasalah story pasal family etc, balik kerja petang tu terus husband I ajak pegi rumah mak dia, macam tau-tau je dia. Pegi kat rumah in law I, my sister in law si Pozi tu sibuk la tanya kenapa lama tak datang, I kata tanya husband I, bukan I.. jawapan selamat which is yea pun sebab I selalu ajak husband I visit mak dia, tapi husband I asyik bertangguh je. Si Pozi pun sibuk la cerita dia pegi China sambil menunjukkan gambar-gambar gua and air sungai jernih berbatu kat camera handphone dia yang kecik tu. I dah la rabun mana I nampakkan. I cakap kat dia kenapa tak ambik gambar kat camera, dia kata camera tak terang. Here’s the problem with some people, you nak pegi holiday, you definietly akan berposing-posing ayu manja-manja tua and ofcourse you need a camera tu go with it. What is the point of holiday kalau you tak capture the moment kan? Camera pixel yang tinggi pun bukannya mahal pun dalam RM300 dah boleh dapat. But then again, some people have a weird kinda priority. Anyway, back to her, sibuk la dia cerita pasal gua-gua and air sungai jernih nie. I terus cakap kat dia, daripada you nak pegi China just nak tengok or ambik-ambik gambar gua baik la you pegi ke Gua Mulu, lagi cantik and 8 wonders (ye ke 8?) of the world lagi, dia terkejut and tanya ye ke? I kata ofcourse la, I kan pernah pegi sana dengan anak-anak buah husband I dulu masa baru-baru kahwin. Lepas tu dia kata air kat China tu jernih, I kata kampung mak I, air lagi jernih. Bukan la I bersemangat kenegerian but it’s true. I tanya kenapa tak pegi Great Wall Of China, alang-alang dah pegi ke sana, or yang ukiran warrior batu kan..

(KL International World and Light Festival 2012)

So back to my story kat KLCC, masa nak turun tu I tengok orang semua berkerumun kat tepi tingkap. I pun ikut la jenguk kan, rupa-rupanya ada pertunjukkan KL International World and Light Festival 2012. Orang punya la ramai especially pelancong-pelancong asing. Wah! Rugilah, kalau I tau sure I bawak camera, berkali-kali I merungut kat husband I, ngomel la I kann.... So I guna je la camera handphone. But we didn’t stay long because yela kan dalam usia yang begini rasa macam tak sesuai la dengan asap rokok dan berbagai-bagai baunya. Sometime I hairan macam mana masa I muda remaja dulu I can withstand all this thing? Lagipun sekarang nie I dah tak heran nak pegi concert or tengok acara-acara nie, yela tu, kalau dapat ticket free concert Kylie Minogue, gunung ganang sanggup ku redahi. Dalam tak heran nak tengok-tengok KLWLF nie tiba-tiba badan ini tanpa sengaja terbegoyang (sikit-sikit maa...) mengikut irama ketukkan drum group dari korea, ampun, I tak sengaja, badan ini bagai punya rythmn nya tersendiri wakaka.. apa nak buat, orang dah berdarah seni macam I nie, sambil meniup kuku kontot... Then dalam hati I berdetik, smart la anak-anak muda nie and I was always wondering macam mana la rasanya beranak ikan kan..wakaka.. Nakkal sila pejamkan mata dengan ayat tadi hehe..

(Wah, part gambar chocolate bukan main lagi letak large)

So anyway on the way back nak ke parking kereta I ajak husband I stop kejap kat Famous Amos sebab I teringin nak makan a set of belgian chocolate...oh tidaaakkk.... (siapakah yang beria-ia cerita pasal diet tu? Entah? Huhuhu... sambil berjalan perlahan-lahan ke icebox untuk mengeluarkan seketul dua chocolate ituuussss....).

No comments: