Thursday, February 14, 2013

Holiday Weekend With One of The Niece

We were so busy these past weekend/holiday’s with the arrival of our niece Bigail from Tampin.  Pelikkan... She came here when she was supposed to celebrate a Chinese New Year with her family.  I'm sad to say that the family didn't make any afford to spend any time together although all of them were on leave.  Begitu juga hajat I nak ber documentary di hutan belantara ditemani unggas-unggas dan mergastua tidak kesampaian kerana dia datang di waktu tengahari Ahad. Kalau dia datang hari Sabtu (dia kerja) boleh la ajak dia sekali pagi-pagi hari Ahad kan. Makanya hancurlah harapan untuk ber National Georgraphic bersama photographer rasmi yang selalu mendapat deraman harimau dari isterinya yang merangkap model jalanan yang sentiasa tidak berpuashati akan kualiti gambar yang dihasilkan oleh beliau..

So tengahari Ahad both of us pun datang ambik Bigail kat Sentral since dia naik KTM dari Seremban. Sampai je situ, I tengok ramainya foreigner yang macam baru keluar dari lokap, bau jangan ceritala kan. Sebelum tu I dah risau dah bila dengar dia nak datang sorang sebab takut kena kacau dengan mat-mat penyangak nih. Lepas bersms sebab nak tau dia tunggu kat mana, I jadi lega bila nampak si pipi bolat itu datang dengan backpack dan beg recycle berisi tuala pink beliau. Lepas ambik dia terus kita orang ajak dia pegi WW untuk lunch kat Octopus. Lepas makan ajak dia pegi Popular since dia nak cari komik hantu merapunya itu. Kat Popular dia sibuk-sibuk cari buku untuk dia tulis-tulis.  I tanya dia kenapa dia tak buat blog, dia kata mummy tak bagi.  Dia tanya I, ada blog ke, I kata tak de wakaka... After that we went back to the first floor and I tanya dia pernah makan rotiboy ke, dia kata tak pernah, I tanya lagi kat Tampin or Melaka tak ada ke, dia kata tak ada... ala siannya. So I belikan dia dua ketul rotiboy buttermilk and I suruh dia makan on the way back dalam kereta. Makan panas-panaskan sedap. Bila dia ngap je terus dia kata, sedapppp...alahai.. Dia makan slow slow...

Malam tu, kita orang ajak dia makan Steamboat kat Johnny’s. One thing, Bigail nie senang je, tanya la dia nak makan apa, dia tak kisah dan tak memilih. Apa kita order itu la yang dia makan dengan penuh selera. Semua dia sapu je, kekadang I terfikir macam mana la dia ada selera makan yang tak berbelah bagi itu. Lepas makan, I belikan dia rotiboy tapi perasa coffee, buttermilk kat Aeon nie tak ada. Then kita orang ajak dia jalan-jalan/drive keliling KL. Bigail sungguh excited bila tengok building and lampu-lampu di malam hari... Sibuk la dia tanya building apa itu, ini... Then kita orang stop kat tepi KLCC, ambik gambar KLCC yang ke berapa ratus kali itu (ish..exaggerate nya..) and ajak dia tengok fountain but unfortunately fountain tak ada malam tu. Spoiled la kan. Balik rumah kita orang plan buat milo ice blended since I tiba-tiba teringin nak minum iced chocolate kat CoffeeBean, nak pegi situ dah malas la pulak. 
 

Next day I masak banyak breakfast, tak pernah I buat sebanyak itu dalam hidup I dengan telur, baked beans, sausages and mee maggi kari pun I masak sekali. Husband I siap bakar roti lagi.. So kita orang makan macam nak pengsan and decided to keluar lepas zuhur nanti. Sementara tunggu nak solat I korek baju-baju yang I beli tapi tak pernah pakai lagi sebab besar and also I rasa macam tak sesuai pada I untuk I bagi kat dia. Dia sungguh suka, tak habis-habis dia cakap thank you. Lepas solat kita orang terus ke Pavilion and terus bawak Bigail ke ke Tokyo Street tingkat paling atas yang jual semua barangan RM5. Biasalah budak-budakkan mesti suka benda ala-ala cute and murahkan.. kerja pun partime je kat The Store Tampin tu so dia betul-betul budget. I bagi dia RM50 untuk menambahkan lagi budget beliau yang ciput itu... Teringat masa umur dia dulu, sentiasa dan memang tak berduit langsung, kalau ada RM10, which is very rare, rasa macam dapat duit seratus je, kira mewah sangat lah masa tu. Ada auntie uncle pun takde nya nak sorong duit and jangan harap la nak melayan and apalagi dengan Mummy, Daddy yang asyik cakap tak ada duit memanjang... Sakit hati la bila ingat balik. Lepas dia membeli barangan cute cute nya itu, kita orang turun ke foodcourt bawah untuk lunch since I dah kelaparan. Lepas makan keluar kejap kat jalan, ambik-ambik gambar, mula-mula Bigail kemalu-maluan. I dengan husband I cakap, apa nak malu, tengok tu tourist and orang keliling merata-rata ambik gambar. Biasalah budak tak biasa tinggal bandar and lagi sifat keanak-anakan and tak confident itu memang menebal pada beliau. Husband I sibuk la suggest and snap gambar-gambar dia. One thing I like about my husband, walaupun hanya anak saudara I tapi he treat her and also anak Mbo macam anak dia sendiri. I sungguh terharu dengan sifat kebapaan yang penyayang dan keperihatiannya but it comes with menyakat la bebudak tu kan.. Husband I langsung tak berkira dengan budak-budak nie...

After that kita orang masuk balik. I tanya dia, apa dia buat dengan duit gaji dia, ada ke benda yang dia beli untuk buat peringatan dia punya first gaji/kerjakan. Dia kata tak ada, dia beli untuk orang. Maka makcik dan pakcik nie pun terus la brainwash beliau and telling her that, she should buy something for herself, such as barangan yang akan jadi kenangan of her first job. Tengah berjalan-jalan kat situ, I ternampak kedai yang jual bracelet, keychain, yang cube-cube alphabet tu, yang ada loceng kecik la, trinklets.. charm bracelet... So I ajak dia masuk situ.. Dia pun terpikat la and decided to choose and buy for herself. I should have snap snap la gambar gelang yang dia custome made tu kan...

Anyway, after that we went back. Malam ber skype dengan Mbo and the two kids so that Bigail boleh berborak dengan dorang. Kita orang tak dapat berbual sangat sebab biasalah boy and girl tu kalau tak gaduh tak sah hehehe... bruno mars tu sangat ganas, diterkam-terkamnya kakak and even Mummy. And asyik dia aje nak conquer skype dengan mukanya yang penuh satu screen itu haha... After talking for a while with the bad reception dengan muka herot berot and tak dengar suara lagi, we decided to end it and promise to ber skype next time.. Lepas ber skype tiba-tiba I kelaparan and I ajak Bigail makan mee in my mug.  Tiba-tiba Bigail jadi excited dengan membulatkan matanya sambil bertanya mee in my mug?.  Eh, I kata dalam hati, what is so special about mee in my mug kan.  Then I tanya dia, kenapa?  Dia cakap dia pernah makan mee in mug nie sekali je dulu kala.  I tanya balik, mummy dia tak beli ke, dia kata tak sebab mummy dia kata mahal.  Then I tanya lagi, mee maggi mummy dia beli ke?  Dia kata beli.  I dengan husband I was so surprised and tak terkata with the statement sebab mee in mug bukannya mahal pun..  Then all of us  tengok movie, The Haunting in Connecticut 2 : Ghosts of Georgia. Tak seram pun cuma terkejut-tekejut je.. Seperti biasa, husband I kejap-kejap usik si Bigail. Oh yeah..husband I cukup suka menyakat dia, especially dengan language tamil merapunya itu... OMG, nak pengsan kita orang gelak and our house memang meriah and ofcourse I give all kind of ideas and then I pura-pura marah husband I and tell him to stop kacau Bigail but in actual fact...peduli apa I muehehehe....

Well..it was a wonderful weekend with Bigail with all kind of “off the record” antara sengaja dan tak sengaja luahan hati Bigail.... I pity her and I rasa sungguh geram! The only thing that we can do is to listen, advise and give her a moral support. Let’s just say if she were our daughter, we would treat her differently. Oh yeah..jangan berkira tak bertempat dengan anak sendiri unless you are a parents yang selfish dan bangang!

Sekian catatan I kali ini...

No comments: