Sunday, July 7, 2013

Birthday dan Tak Sihat



Yesterday was our cucus sedara’s birthday party, Rayyan and Rayhan. 

Mulanya I macam tak larat nak pegi. The reason why was because I dah start demam/flu and I don’t want to menyangkit kat the kids yang datang. But since it was Khairil and we all rapat with all the anak buah rasa macam tak kena je kalau tak pegi. Furthermore, Khairil cukup arif dengan alasan yang kita orang selalu bagi kalau tak nak pegi ke kenduri sedara-sedara lain, it was always alasan sakit or not in town. Kang dia ingat I trick pulak this time hehehe... Like I said demi anak buah kugagahi jua walau kepala I macam mabuk-mabuk due to ubat flu that I took last night di tambah juga dengan tak cukup tidurnya.

So sampai sana, I cuma duduk aje and I feel bad for not contribute some dishes or help around. Lydia pun cakap duduk je auntie, dia pun kurang sihat after taking care of the Rayhan yang admitted kat Ampang Puteri last week. Ramai betul orang tak sihat these past weeks including Mbo, Girl, Boy and Yati with demam, batuk and all.. Anyway, after about 2 hours, we decided to go back since I couldn’t take it anymore with this fever and beside the aircond at the club house where they had their birthday party was so cold. Beside I need to take my medicine. Kalau nak diikutkan I belum nak balik because I nak tengok potong-potong and makan birthday cake kan...huhuhu... apa nak buat I dah betul-betul tak larat.

Sampai rumah dengan rasa yang sangat lemah, I bergegas solat asar, tukar baju dan berbaring sambil berbungkus satu badan. I rasa sangat sejuk, badan mengeletar, siap pakai stokin lagi and cepat-cepat makan ubat panadol. Rasa macam nak pengsan pun iya jugak. Sendi-sendi I rasa sangat lemah. Misi (nama lama bagi jururawat, untuk sesiapa yang tak tau) merangkap suami pun sibuk la cater to my every whim. Bila I batuk sikit je, terus dia masuk and check temperature, check kaki (I don’t know why) dan urut-urut belakang I dengan vicks, untung dapat misi tak berbaju ini, perkhidmatan beliau adalah percuma ekeke...

Malam tadi I makan ubat doctor, terus I rasa mengantuk semacam dan rasa macam kat atas kapal deadliest catch je. Kejap-kejap terlelap dan terjaga. Around 1am, I terus tertidur sampai pagi and I miss my subuh’s solat. Bangun pagi je terus I batuk-batuk non-stop but malam nie I rasa dah lega sikit, batuk pun kurang, panas badan and flu pun dah hilang, cuma suara masih sengau ala-ala Alicia Kuncis. I think sebab I makan oranges and pil vitamin C lebih dari satu biji. Selalunya I makan satu biji sehari but since flu nie I makan dua biji. And furthermore, I think milo panas yang husband I buat non-stop is another factor kepada my speedy recovery. Thank you la darling.

Tadi around 9.30pm I teringin nak makan McFlurry ice cream and husband I pun pegi keluar untuk belikan I. Balik je instead of beli McFlurry ice cream dia belikan ice cream swirl mcdonald yang biasa tu. He said, he went to two places and both dah habis. I pun tarik la muka sedih and masuk bilik je terus la ada adegan telengkup muka kat tilam and bantal wakaka..., ah drama-drama..., kecewa tau sebab teringin sangat nak makan dari tengahari tadi. Husband I cakap, jangan nangis nanti dia keluar balik, cari and belikan. I kata I tak nangis, tengok la mana ada airmata keluar, I cuma pilu-pilu je sambil memekkan muka berkedut ini...heee...buruk rupa macam nenek tua retak seribu... I rasa guilty, I kata tak payah la dah malam, tak nak la you keluar dua tiga kali and tak bagus makan manis-manis around this time, walau dalam hati ini berkata sebaliknya. Biasalah lain di mulut lain di hati. Husband I yang sememangnya tau akan perangai I, kata it’s ok, dia nak belikan jugak. Ah demi bidadarinya nan seorang ehek!

Tak lama kemudian dia balik bersama McFlurry idaman I itu. Lepas abis makan I tunjukkan bekas McFlurry yang telah kosong itu kat dia sambil tersipu-sipu manja...errkkk.. pengsan. Sambil berjalan ke dapur, tiba-tiba husband I cakap, eh..tunggu, dalam hati I terpikir takan nak mintak upah cium, ngeri I...hoho.. Dia kata, sudu McFlurry tu jangan buang eh?... Ada ke? Macam la tak ada sudu kecik kat rumah... well... that’s...my husband!

Sekian catatan meraih simpati I malam ini...keng keng keng....

No comments: