Wednesday, July 10, 2013

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa

Ramadhan datang lagi... I rasa sungguh bersyukur kerana masih di pertemukan dengan bulan yang penuh dengan keberkatan dan masih dapat menjalani ibadah puasa yang tak ternilai akan kenikmatannya ini. Selain daripada itu bulan ramadhan juga memberi pahala yang berganda-ganda dari bulan yang lain. Masak untuk orang berpuasa dah berapa banyak pahala kan, by writing this untuk bacaan all of you and sort of refresh your memory akan kebaikkan puasa nie pun rasa macam mmm...eh apa nie? Laaa... rupa-rupanya bahu belah kanan I berat semacam je, sengit you, heh heh.. By the end of this puasa rasa macam tak cukup je malaikat nak tulis kat belah  nih ekeke..., *apuuu melampau.  And you all notice tak, bila time puasa, the weather rasa cool and calm.  Suasana sungguh hening, sejuk, I rasa gembira and tenang semacam je. 

As you know and kalau time puasa mesti pekara pertama dalam otak kita selain dari berebut nak dapat pahala ialah apa makanan untuk berbuka or bersahur. Same goes to me right now, berbagai-bagai resepi, rupa makanan, ingredient yang bermain-main di fikiran I. Dahlah kepala otak I nie memang tak pernah berhenti rehat and pikir macam-macam. I think that’s the reason why I susah nak tidur, or yeah it’s a habit. Ituler siapa suruh main candy crush malam-malam.

This morning I fried nasi goreng ikan bilis for sahur , bertemankan air milo panas dan kurma sebijik, itu je. Berselera both of us makan. Lepas solat subuh I decided not to go to sleep immediately like I used to do instead I baca buku yang dah dua bulan tak habis-habis lagi I baca. Finally habis la jugak, fuh lega. Then I tidur kejap around 9am around 12pm I terbangun and talking for a while to my husband yang masuk bilik and tiba-tiba I dengar tegukkan air, tiba-tiba dia kata “Laaa....... I lupa puasa”, dengan muka tersengih-sengih malu.. Adeiih husband Inie ada je lawak pendek dari beliau. Then dia cakap, tak apa tak sengaja. I cakap kat dia, itu pasal la I letak my drinks kat dapur sebab I tau I akan automatically minum pagi-pagi. 
 

Bila I on my phone, my BFF whatsapp I and kita orang ber whatsapp for a while sambil bertanyakan what are the menu yang kita orang akan masak hehe.. told you mesti pasal makanan. Petang tadi I blend all the bawang putih and merah so that bila I nak masak nanti senang, I didn’t do that for such a long time. Masa baru-baru kahwin dulu rajin I buat macam tu. Kaching, I dah dapat pahala dah wakaka... So today I decided to cook something special “ketam masak lemak” (special ke?) since it is the first day of puasa.

And you know what? Rumah kita orang nie kan banyak cicak and kejap-kejap cicak nie buat bunyi bising and bekejaran with each other, itu belum lagi dengan perangai cicak nie menjambankan rumah kita orang merata-rata. Sakit hati betul nak kena scrap their taik from the floor and dinding. Geram I but suprisingly, since last night until this evening, both me and my husband tak nampak or terdengar kelibat binatang durjana nie. It was like the cicak nie tak pernah bertandang ke rumah kita orang before, disappear just like that?? Twilight Zone betul (I bet most of the new generation tak tau apa Twilight Zone nie).

Kalau nak tau I banyak cerita hantu yang I nak share with all of you, ini from firsthand experience. Pengalaman Mbo sendiri, dia kan kerja sepital so memacam la kejadian yang berlaku. Tetapi memandangkan bulan nie segala jenis hantu pelesit dah kena kurung so I tak nak tulis buat masa sekarang. I’ll wait after puasa/raya, kira nak bagi unsur suspense yang ampuh. Biar padan muka korang nak buang air kecil pun beteman lepas baca story I nanti...err...bukan I ke yang selalu macam tu....

Rajin I update blog this week, ahh... angin rajin sedang datang melanda...

Anyway, selamat menjalani ibadah puasa to all of my dearest readers..muah muah ala Perancis...
 
Sekian catatan I untuk kali ini.....

2 comments:

JM said...

seminggu dah mkn ketam ni datin sis.. tak habis2 lg ke ketamnye tew..ekeke

Sis Misty said...

hello my darling JM,

ituler pasal hehehe... bila nak masakan datin sis kesayanganmu ini ketam? ngada la I ekeke...

muah-muah...