Tuesday, November 5, 2013

Dating with My BFF


I met my BFF, Noreen yesterday. Ah..buat pertama kalinya I keluar selepas kena bedah. It was a long awaited appointment. Noreen was my ex colleague. We worked in the same company but different division. We were not that close before but each time I pegi toilet and lalu depan parition dia, we would say hi to each other and kadang-kadang I stop to have a chat with her. I think I once keluar lunch dengan dia, but that’s all. But one thing I hairan, why our colleague selalu kutuk-kutuk or mengata dia. Masa tu I pun tak berani la nak berbaik-baik dengan dia and kalau I cakap dengan dia pun I becareful but the longer I know her, the more I like her. I find that she was so cool, funny, outspoken and honest. Whatever our colleague said about her was not true at all. Then we found that we have something in common with each other and we have a different mentality from the rest of our colleague. But I still tak berapa rapat sangat dengan dia.  One day, she and her boss was transfered to another office building in a different location. After that, I didn’t hear anything or contact her.

One day I heard a rumours that there was something going on about her in that office. They just said ‘ada something”, I don’t know what it was, nobody wants to tell me but then again I never ask. I think, she called me and asked me after I quit my job, if I know or heard anything, I told her, I dengar orang cakap ada something but I don’t know what are they talking about. I heard she quit her job too and one day she called me and asked to see me. I ingat lagi I jumpa dia kat KLCC and she told me everything. After that both of us terputus hubungan. Four years later, in 2011, out of the blue, she called me up, we exchanged each other fb add and starting from that onward we become goodfriends. Mula-mula I agak sceptically jugak. Kalau I baik dengan orang tu pun, I still keep my distance. You know, I nie susah nak close or trust orang but I tengok dia bersungguh-sungguh untuk rapat dengan I. Dia rajin, hantar sms, whatsapp and cari I kat fb kalau I tak masuk until I bagitau yang I nie kurang gemar masuk fb and kalau masuk pun main candy crush je. Oh, I jadi sayang kat dia and it doesn’t take us long to become BFF. I find that, she is such a caring and lovely person.

Beberapa kali jugak kita orang plan nak jumpa-jumpa but selalu tertunda, actually, dia yang selalu ajak jumpa and I je yang tak dapat bagi commitment due to my laziness and kera sumbang ini. But after a while, I realised, she always stood by me, dia bagi I banyak support and she said I’m her bestfriend. I rasa sungguh terharu. Tak baik I buat macam tu kat dia. Bila I bagitau dia yang I ada lump, bersungguh-sungguh dia bagi I all kind of advise and ajar I berzikir untuk menenangkan jiwa I. She is such a gold and she never give up on me. So before our date nie, masa I baru balik KL last week, sebelum kena bedah, I dah janji dengan dia, yang I akan jumpa and belanja dia.

So semalam, I janji dengan dia jumpa kat Alpha Angle, Wangsa Maju. Dari jauh I dah nampak dia, wah.. dia sudah berisi and nenen dia sudah mengkal? Aiii??. Bila both of us dah dekat each other, apalagi kecoh dan adegan peluk memeluk cium mencium pipi pun berlakulah.. We really miss each other so much, rasa macam tak nak lepas aje... Tapi, hati ini tetaplah berbisik, apakah rahsia nenen beliau yang ranum itu? Seingat I masa kita orang kerja sama-sama dulu, nenen dia sekempis I. Lepas duduk je kat Johnny’s, I terus tunjukkan nenen I yang masih ber bandage lagi kat dia. I kena betulkan baju sebab plaster sampai ke leher lepas tu I don’t care la kalau ada yang nak tengok, tak kuasa I asyik-asyik nak betul-betulkan baju aje. And then I tanya, apahal nenen dia boleh besar..wakaka... I memang obsess dengan nenen nih ahaha.. Dia pun cerita la apa dia buat. Dia kata dia ada guna ubat urut and ubat makan, tah lupa nama supplement apa. Dia baru guna empat bulan tapi hasilnya dah nampak. Dia spent RM120 sebulan for the ubat tapi dia kata bulan nie dia stop kejap. Dia kata ubat nie safe and diiktraf. Wah, I pun rasa macam berkenan je tapi takut-takut memikirkan akan side effect nanti eventhough it was safe, terus I batalkan niat nak ber lana nodin ini...  Lagipun husband I tak kisah langsung, I aje yang hari-hari sibuk pasal kekurangan diri ini. Tapi seriously, nenen dia sungguh cantik, I siap rasa/sentuh lagi wakaka.. mesti pelanggan kat Johnny’s ingat I nak berlesbo dengan dia.

Lepas berborak sekian lama, barulah teringat nak order. The reason why I prefer Johnny’s, selain dari makanannya yang healthy dan delicious, eventhough I order chicken wing gorengnya, kat situ boleh lepak lama-lama selagi makanan tak habis. Tapi yang tak bestnya orang asyik pandang-pandang, maklumlah I berborak dengan dia tak ingat dunia and dengan outspoken nya lagi.  Oh yeah, dia nie bekas artis dulu-dulu masa zaman arwah Izi Yahya, masa kerja dulu kadang-kadang ada jugak dia cerita pasal kisah-kisah arits and all.  I love talking with her sebab like I said kita orang punya level mentality is the same and ada chemistry. Furthermore, dia setahun je tua dari I. We can talk about everything, we don’t judge each other and we accept each other for what we are. We are both very open and trust each other with our personal stuff. Selain tu bukan main lagi we talked about some people that we both know kat fb. Dia kan, sambil borak dengan I sambil ber fb, expert betul and as for me, since I nie kureng gemar ber fb and kalau nak masuk pun, I prefer using my laptop rather than my handphone so I tengok je la akan kecekapan dia mengunakkan jari, mata dan mulut dia, so cute la..We also talked about religion, families and all. I suka dengar part part agama nie since I nie jahil la sangat dan I nie kan bakal ahli syurga, rasa macam bercahaya je wajah di ketika ini wakaka.. 


Lepas abis makan, I ajak dia lepak kat Starbuck since I nak minum hot salted caramel yang yummy itu. I order for both of us yang big mug since tambah singgit je kalau order mug yang kecik tu. Then kita orang ambik two slices of cakes... Dalam hati I cakap, habis diet I malam nie. Dahlah salted caramel ada cream and caramel nya lagi...ahh.. ku buang perasaan bersalah itu jauh-jauh. Maka kita orang sambung borak kat situ sambil ber snap-snap kiri kanan. I panggil budak waitress and suruh budak tu ambik gambar both of us hehe.. Tengah minum-minum ada budak waiter sorang lalu and tanya how’s the drinks and all, I kata sedap, siap tunjuk jari good lagi you..haah.. Budak tu suka and cakap thank you thank you... After a while we decided to go back. Sebelum balik I cakap kat dia, sorry sebab I susah nak whatsapp dia or bertanya khabar. Itu bukan bermakna I tak ingat dia tapi I nie jenis yang slow part-part macam nie. Dia kata don’t worry, dia tak ambik ati pun and tak kisah langsung.. Thanks God for a friend like her. Kita orang janji, lepas nie akan jumpa-jumpa selalu... One thing for sure, I really  love her and she’s the best!

Sekian catatan I untuk kali ini... I kena tulis story nie cepat-cepat sebab internet buat hal dari semalam asyik putus-putus je..

No comments: