Update

Tempoh I dalam confinment (amboi.. bunyi macam orang berpantang) ini terasa begitu panjang sekali. I sungguh tak tahan bab yang tak boleh mandi dengan sepenuh hati ini. Nasib baik bahagian perut ke bawah boleh basuh macam biasa, but bahagian atas tu, huii asyik berlap aje, rasa sungguh tak lengkap method yang sering I praktikan. Dah la nak pakai deodorant pun kena careful sebab plaster di tampal sampai separuh ketiak belah kiri ini. Nasib baik ketiak I tak bau hapak tapi tak sedap la tak dapat dioles (ambik kau bahasa indonesia, belum lagi I guna perkataan pengobatan, kanker ke atau menit) macam biasa, kena careful takut plaster terbukak la pulak kan.

I masak buat pertama kalinya semalam selepas pembedahan hari tu. Sebelum nie asyik makan makanan tapau je. Beberapa hari makan makanan kat luar nie, berat I naik mendadak 2kg. Yea, 2kg sebab husband I beli macam-macam makanan, Manhattan la, A&W, KFC, Ikan penyet etc, nak nak menu siang and malam berbeza dan I pulak demand macam-macam kasi chance la selera orang sakit kannn.. Then I realised, oh, semua makanan yang I mamam adalah heavy duty belaka, tapi masa makan, I sorokkan dari ingatan ini, lepas makan I menyesal panjang sambil memandang lipatan demi lipatan perut yang umpama apam balik ini. Malam tadi Khairul and Shida datang rumah, visit I, such a sweet couple, bless their heart. Dorang bawak KFC and spagetthi cabornara masakkan Shida.. yum yum. Tanpa menunggu lama I terus menyediakan pinggan-pinggan dan terus ajak makan, nampak sangat la I nie kebuluran. Tadikan I masak jugak, sekalikan I pun tumbuk la bawang, sedang syok I menumbuk tiba-tiba I terasa nenen sebelah kiri I macam kena cucuk-cucuk dengan jarum. Ah..apalagi, terus I panggil husband I and suruh dia take over, ingatkan dah ok kan, teruslah I cakap sakit dan mengaduh kiri kanan dengan membuat ekpresi muka dengan sebelah mata tertutup tutup, padahal, takde la sakit mana, sikit je, lepas tu tak rasa lagi, tapi biasalah.. I nie kan suka mintak simpati dari dia. Then kakak ipar I, Kak Aya called, dia tanya how am I doing etc. Dia kata sorry tak dapat datang visit, I kata it’s ok, seriously, memang I tak kisah and tak terasa dia or any of my relatives tak dapat datang visit. I punya surgery like I said minor je, even if it is major pun I still tak kisah. That doesn’t mean they didn’t care for me kan. Yang penting dorang ingat kat I. Masa borak dengan Kak Aya, sempat la jugak I mengadu pasal I tumbuk bawang and sakit nenen tadi, ngadu konon, sambil menjuihkan mulut penuh manja kat tepon..uweekss, dia cakap, jangan tumbuk, slice je bawang and kenapa tak suruh husband I tumbuk.. I kata itu yang I suruh dia tumbuk buat lepas tu.  

I pun dah start solat pagi semalam syukur. Sebelum tu I cakap dengan husband I masa balik dari surgery yang I nak solat. Tapi husband I kata tunggu dulu, don’t do it right away. Tunggu bila dah betul-betul sembuh takut nanti terbukak tempat yang kena potong tu. Tapi I degil nak try jugak. So masa dia keluar I pun try la solat zuhur, the next day. Nak rukuk I kena pendekkan lutut and then masa I tengah sujud tiba-tiba adeeihh..rasa bagai nenen ini di tarik-tarik. Berdebar I tau, mana tau tiba-tiba je keluar darah kat bandage kan, macam mana nak concentrate solat kan.. macam la selama nie my head tak wandering around, padahal kadang-kadang dalam solat boleh terpikir nak makan apa or nak pegi mana, puii la sangat I nie.. But I do hope Allah terima solat umatnya yang lemah ini (ahh..). Husband I balik dari beli food, I pun cakaplah dengan dia. Wah.. dia kata, kan dia cakap jangan buat dulu and not to worry, nanti boleh ganti, bukan I sengaja tinggal. I cakap kat dia, I nak solat immediately sebab I rasa sungguh bersyukur sebab I punya surgery goes smoothly. Then I tanya, macam mana nak solat duduk. Maka misi gendut tiba-tiba bertukar character jadi ustad la pulakkan. Sambil duduk atas katil, dia pun bagi I tunjuk ajar. Tapi disebabkan dia yang susah untuk memakai baju as usual (I know I kept on saying this) and bila dia start angkat tangan, pusing kiri kanan, perut dia pun join in sekali, cutenya, ahh..pemandangan itu membuatkan I tergamam antara nak gelak atau pasrah aje.. Tapi dia still kata jangan dulu. I kata oklahhh... walau dalam hati rasa guilty automatically. Oh, adakah ini tanda-tanda ahli syurga.. ehehe.. mesti ada yang rasa macam nak cekik je baca nih, sambil buat “Mata Syasya, macam cantik jer, macam cantik jer...”ah..that kid punya youtube was so cute... I suka sangat..walau ramai yang kutuk dia. Kesian Syasya dah kena buat another youtube mintak maaf la kan..

In a few days time I akan jumpa doctor untuk bukak my bandage. I rasa macam nak siat je sekarang nie, tak tahan la rasa macam ada tangan yang pekup dan berpaut kat nenen I, rimas lah.. Masa mula-mula balik surgery rasa gatal semacam kat bahagian plaster, cepat-cepat I suruh husband I letak powder tapi sempat la jugak I mengaru-garu, I really can’t stand it but nasib baik dah tak gatal lagi tapi kesan garu I masih ada lagi. Mm.. What else, oh, I kena makan ubat sampai habis, ubat antibiotik yang pahit maung itu dan ubat swollen. Ubat pain killer I tak makan sebab I boleh tahan lagi and beside like I said, kesan dia tak sakit.

Anyway, that is all for now and I’m in the process untuk menghabiskan all the food dalam fridge yang di beli hari tu as soon as possible sebab nak off kan fridge balik sebelum terbang kembali ke Bangkok...

Bye for now and have a pleasant weekends, holidays etc..
 
Sekian catatan I untuk kali ini.... 

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku