Update 2nd,3rd & 4th October, 2014

I was supposed to upate my blog since dah cakap nak blogging everyday but due to the lahanat connection yang asyik putus-putus membuat I tidak dapat merealisasikan impian yang jitu ini. You tau tak internet connection was so bad these past few weeks. Technician datang sampai dua kali last week and this week alone tapi masalah still tak resolved. I cukup bengang you.

So here’s goes...

2nd October, 2014

So on the night, 2nd October, husband I ajak dinner to celebrate my birthday (amboi tak habis cerita birthday dia), sebelum tu masa whatsapp dengan Shida tengahari semalam, dia ajak dinner sama-sama this weekend, to celebrate birthday I dengan Khairul since selang sehari. But on the weekend we plan to go somewhere else. So I told my husband, since kita nak keluar dinner, why don’t kita dinner sekali dengan dorang. Anyway, around 8pm semalam, I dengan husband I ambik Shida and Daniyal sementara Khairul datang terus dari office ke Tony Romas at Pavillion. Dalam kereta, I dengan Shida punya future plan macam-macam. Sampai sana I dengan husband I terus order makanan, Shida tunggu Khairul baru order.

Sampai situ I ordered cepat-cepat, tau la I sekarang nie kalau lambat makan aje tiba-tiba boleh rasa terapung-apung la pulak. Alahai, macam-macam sekarang nie. I ordered lamb rack, nampak macam sedap je, jaga makan ke, cholestrol ke semua I tak peduli. I dah fed up bukan la bermakna I dah give up. I tak nak stress up. Wah, boleh tulis lyric rap nie, Joe Fizlow move aside (dengan penuh swagger). So the food was delicious before this tak pernah order. Ah, lupa nak ambik gambar, lepas abis makan baru teringat. Shida and Khairul ordered steak, as for my husband since dia ada ghout so dia order ayam.. sian I tengok, padahal favourite dia la steak. As for Daniyal, minum susu je la. Mula-mula ok je dia tapi tiba-tiba mula la member bersyahdu-syahdu dalam restaurant, sampai meleleh-leleh airmata kaseh. Kuat suara dia tak padan dengan cenonet hehe.. merah mata and tongkol hidung dia. Then tiba-tiba perempuan meja sebelah datang kat kita orang and cakap, anak sedara dia dulu pun macam nie jugak, sampai je kat situ terus meraung. Dia kata budak-budak kecik nie boleh nampak benda-benda halus. I pun ada jugak terpikir macam tu sebabkan mula-mula ceria je Daniyal, sengih-sengih and lompat-lompat masa di agah tiba-tiba je bila bapak dia datang dia terus menangis non-stop. Tapi sebelum tu macam ada tanda-tanda nak mendung especially bila waiter datang ambik order, dia pandang semacam je. Then I teringat no wonder la masa ambik gambar dia asyik kiri kanan, mesti ada setan-setan bergentayang merata-rata, me and my andaian mistik. Lepas makan kita orang jalan kejap kat atas sebab Khairul nak tukar tali jam. On the way nak naik escelator Daniyal mula ceria, senyum-senyum and mengomel sorang-sorang. Bila salesman to ketuk-ketuk tali jam tiba-tiba terkekek kekek la pulak dia, alahai cute nya. Sementara tunggu Khairul tukar jam, husband I nak memerut la pulak.. so kena la tunggu dia, kalau tak memerut memang tak sah orang tua tu.

On the way nak balik, dalam kereta, terus la husband I cerita pasal Daniyal yang menangis dan memberi pandangan beliau yang penuh supernatural itu. Uncle seekers korang nie kalau depan-depan cool je tapi kat belakang non-stop dia membuat berbagai-bagai scenario, dia cakap, mesti nampak itu ini la, ditambah dengan bininya ini yang boleh tahan menambah perisa-perisa seram. Kalau dia dah cerita, mula la body language dia pun ikut gerak sekali, buat-buat aksi seram... imagine badan macho gumuk buat aksi ngeri geli seram-seram sejuk, siap dengan kepala and buat satu badan mengeletar sekali wakaka...
 
3rd October, 2014

So last Friday after prayer, kita orang drive ke Melaka. It was a last minute plan and it was either JB or Melaka. Sebenarnya husband I ajak holiday pegi oversea and dah ambik cuti on the 7 & 8 October tapi like I said memandangkan it was a last minute so dia terpaksa cancelled cuti sebab ticket dan package dah penuh. Kita orang pun cari merata-rata hotel dengan internet connection yang kejap-kejap putus, geram I sampai I fed up, I suruh dia cari aje. Then dia cakap pegi Melaka aje sebab dekat. Kita orang nak tinggal kat Casa Del Rio or Hatten tapi penuh. Hotel-hotel lain selain dari Casa and Hatten semua penuh except for Mahkota Hotel, so dia terus book. 
 
                                                                    (Bilik tidur)

I decided to cook for lunch and bawak ke hotel. I suka bawak makanan dari rumah, macam picnic je walaupun dalam hotel. Macam main pondok-pondok je ala lala... Sampai around 6.30pm. I sudah lapar. Tengok hotel dari luar, wah.. not bad, masuk lobby pun not bad jugak. Like I said I was so hungry and lama jugak husband I nak register masuk although tak ada orang. Kat dalam kawasan hotel pun cantik, macam kawasan condo. Masuk lift, eh..I tengok macam buruk je but it’s ok, bukan tinggal kat lift pun. Keluar dari lift I tengok, eh kenapa macam buruk lagi je.. Then masuk je dalam bilik, what? Tekejut I, outdated. Husband I cakap Deluxe dah penuh, yang tinggal cuma small apartment. Mula-mula tu both of us tak kisah sebab dah penat and terus cepat-cepat keluarkan food nak makan. I was so exhausted, I don’t know why, bukan I drive pun and duduk je dalam kereta tapi iyalah dah tua agaknya sampai nak makan duduk pun I tak larat. Nasib baik bawak lunch but you won’t believe it, I makan sambil baring and husband I siap suapkan wakaka... Dengan sofanya yang kejap-kejap melurut, kena betulkan balik position, lepas tu mengelongsor balik, dah la two seater, terjuntai kaki I. I know kerja I asyik complained je kan.. Dulu I selalu fed up bila dengar orang tua mengomel tak habis-habis sekarang nie, nah, it’s my turn pulak.

                                                                 (Ruang tamu)

(Bahagian dapur tapi tak boleh masak kat sini cuma boleh panaskan air)

                                                                (View dari balcony bilik)

Lepas makan baru I rasa segera and masa tu la kita orang baru perasan akan keburukkan bilik hotel ini. Alahai for the price rasa macam tak berbaloi, dengan tv kotaknya, perabot so ancient, katil queen size dan bilik mandi yang tak sanggup I nak snap. Husband I kata masa tengok kat internet cantik je. Then kita orang surf the internet, yes, yang deluxe tu cantik but not the small apartment. It was exactly the same as the picture. Husband I kata dia tersilap and tengok yang deluxe instead of the small apartment. Tv dah la jenis yang outdated, tv kotak, gambar tak terang and channel pulak yang ada movie vision four tu. Bilik mandi? How do I begin? In between the tiles dah terkopak-kopak, water pressure tak ada ke? Sebab air keluar kecik je, I kena mandi extra long sebab air keluar macam air kencing..I’m serious. Itu belum lagi I nak cakap betapa sempitnya. Katil dah la jenis yang queen size, husband I cakap, kejap-kejap dia nak jatuh bila pusingkan badan wakaka.. Oh yeah, internet pun sorang je boleh guna, so kena bergilir-gilir and kena charge RM10. Lampu ruang tamu sangat dim. Rasa rugi tau, you pay for the comfort and this is what you get. Kalau la dorang refurbish tempat nie, I’m very sure it would be lovely. I really want to say nice thing about this hotel but I can’t. You know I kan jenis yang very supportive but I can be brutally honest sometime.

(Food not bad)
 
(Order kat kedai nie)
 
Lepas makan we decided to keluar sebab, I lapar lagi walaupun baru lepas makan hahaha.. so I guess this is why berat badan I naik, benci la. Kita orang pegi dekat kawasan Mahkota Parade aje. The place was vibrant and beautiful. Mula-mula masuk this one restaurant and tengok ramai orang kat situ. The sitting is quite unique with some people bukak kasut and makan kira macam lantai and penuh. But we changed our mind bila tengok menu. So we walked further and saw ada sign tulis Asam Pedas. Kawasan kedai besar panjang macam foodcourt. Kita orang tak jalan sampai hujung. Masuk kat situ tak tau apa nak makan. Ingat nak makan asam pedas but bila memikirkan perut I yang extra sensitive ini, I order je makanan biasa. Next time kalau keluar ramai-ramai maybe I nak try sikit aje. Tengah makan-makan tiba-tiba anak mat salleh menangis meraung sambil duduk kat lantai tak jauh dari meja kita orang. Husband I cakap anak dia termakan cili or asam pedas kot sebab dia tunjuk-tunjukkan mulut dia, I tak perasan sebab my back was facing them and I pusing sekali je masa anak dia menangis, itu yang tau dia duduk kat lantai. Then I pusing lagi and tengok, mak dia tengah bagi anak dia ice... lama la jugak dia nangis.. kesian kan.. Husband I cakap, nie bukan apa nie, dia nak bagi anak dia biasakan dengan makanan pedas... ahh.. my husband and his theory..

Lepas makan, we decided to jalan-jalan kat pasar malam selling souvenirs, clothes etc. Ok jugak kawasan nie but kita orang tak jalan jauh sebab panas and melekit-lekit badan. Iyalah kak, ini bukan negara musim sejuk... Husband I tanya, nak ambik gambar tak, I kata malaslah.. Tak lama kemudian kita orang balik. Sampai ke bilik hotel after much discussion, we decided to shortened our stay, instead of 2 nights to one night aje. Both of us tak tahan la, rasa rugi bayar hotel yang lebih kurang sama harga dengan Holiday Inn (on which dah penuh) tapi bilik buruk. Husband I called receptionist and cakap nak kena balik KL sebab ada emergency kerja, kang tak dapat deposit kalau cakap saje nak balik. Malam tu kita orang check hotel-hotel lain kat situ but semua fully book so we decided to just go back aje the next day. Frust la jugak but we plan on coming back again but to a different hotel but this time biar I yang cari.
 
4th October, 2014

(Soto Ayam yang delicious)
 
Next day we had our breakfast at the hotel and after packing our stuff terus check out from the hotel. On the way nak balik we stopped at one of the R&R. Both of us suka stop kat R&R sebab toilet sentiasa bersih, makanan pun sedap and mesti kita orang beli macam-macam especially keropok-keropok dan buah-buahan yang segar. Kita orang try makan soto kat R&R Ayer Keroh nie, wow... sedap giler... I tak letak kicap cili pun dah sedap. Tapi I memang tak letak sebab, like I said perut I sensitive. 

I love buat road trip with my husband sebab sangat fun, there’s always something to talk about, gurau-gurau la, kang I cakap pegang-pegang tangan ada yang muntah wakaka.. We plan on having another one soon... road trip ok bukan suap-suap makan or cium-cium eh tiba-tiba salah topic.... wakaka..

Last but not least Selamat Hari Raya Haji to all my muslim brothers and sisters.   

And also my internet connection dah ok.... yahoooo.. and you know why? Technician yang datang haritu tak sambung betul-betul wayar, itupun I perasan masa kaki I terkena karan, nasib baik tak hangus bulu-bulu kat badan I for sure macam bau bulu ayam terbakar.. Bila husband I balik, I tunjuk kat dia wayar tu and lepas dia betulkan balik...everything went smoothly....
 
Sekian catatan I untuk kali ini...  

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku