Monday, March 23, 2015

Kisahku dan Gigiku

I’ve been wanting to go to the dentist for quite sometime because each time I floss one of my teeth, I rasa ngilu. Setelah berbulan memikirkan masa yang sesuai akhirnya on Saturday I berkesempatan untuk pegi. I went to Klinik Pergigian Zalinda. Dulu klinik Pergigian Zalinda kat Permata but sekarang dah berpindah ke Wangsa Maju. Let me tell you a story about me and my gigi.  

(Di Klinik Pergigian Zalinda, with Doctor Zalyana, sambil mulutku terbuka, wah..boleh buat rap nie.. sempat lagi ber snap-snap dengan seadanya hehe..)

Bermula la kisah...(dengan nada syair...)

Masa I kecik-kecik dulu, Mummy and Daddy selalu bawak I dengan Wo ke klinik tentera called Sick Bay kat Singapore. I cukup takut pegi situ sebab takut kena inject (sekarang orang panggil jab... but I prefer to use ayat retro, sebab I rasa lebih feel lagi menulis..). Each time I dengan Wo pegi situ, Wo always came out from the doctor’s room with a wonderful experienced and a kind doctor whereas it would be a different one for me. So while waiting for my turn, I would sit on the bench, looking at the snake or any kind of animal yang sudah mati yang dorang awet dan simpan dalam balang kaca and I wonder why. Kadang-kadang I datang dekat-dekat but other time, I just sit and just look at it. Nak ketuk-ketuk balang kaca tak berani la pulak. Sometime, there’s a few patient yang duduk menunggu kat bench and some of them ada yang kaki bersimen or mata bertampal dan pakai baju putih. Muka serious aje. I pun tak tanya, I nie masa kecik sangat la pemalu tapi kalau I dah kenal orang tu I akan banyak cakap but still I masih malu-malu.

Anyway, balik dari Sick Bay, Wo would tell us about how wonderful the doctor were to her. Doctor akan borak-borak la, cerita macam-macam dengan dia la, bagi dia gula-gula la and cakap baik-baik. I akan tanya balik, was that the same doctor that treated me too. Dia kata yes la. I hairan la sebab doctor tu tak ada pun borak-borak dengan I. Doctor cakap open your mouth and said a few words. I tak dapat gula-gula pun. Dalam hati I pikir, kenapa doctor nie treat me differently? Dia tak suka I ke? Or you think Wo are telling the truth? I cakap kat Wo, doctor tu biasa je dengan I, tak ada pun borak-borak? Wah, I tengok muka Wo bukan main puas hati bila I cakap macam tu. Dia pun continue la dengan sengihan “kemenangan” dan “dongengannya” itu.. (I jealous la kan). Biasalah sibling rivalry. Bila sampai rumah pun dia tak habis-habis cerita. Each time we came back from the Sick Bay, ada je la cerita “indah-indah” dari dia. Lepas tu dia tanya, “you macam mana dek? I kata, “tak ada pun, sikit-sikit je (nak sedapkan hati)” sambil mencebikkan mulut I yang well..cute itu haha...

Bila pindah kat Sarawak, kat sekolah rendah tu ada disediakan doctor gigi. I tell you, this doctor gigi and perempuan sangatlah garangnya dan kasar. I don’t know why dia anti betul dengan kita orang budak-budak sekolah nie. Nak kata kita orang kacau dia, tak ada pun, we are too busy studying and playing with each other to even notice akan kewujudan dia. Tapi kegarangan dia memang cukup tersohor. Each time, my rakan sedarjah balik dari jumpa dia, mesti ada je cerita-cerita ngeri dari dorang. Doctor nie maki-maki lah, membebel and buat gigi dorang dengan kasarnya. Bila budak-budak mengadu sakit, dia tengking and cakap ngada-ngada lah. Some of my friends akan nangis-nangis bila balik dari visiting doctor rimau ini. One day, I was told by the teacher that I need to see the doctor You tau, I punya la risau, jantung I berdegup laju. Rasa macam nak lari aje. Dengan penuh debaran I menyusuri tangga menuju ke arah bilik doctor ini dengan fikiran berkecamuk. Masuk aje bilik doctor, I senyum kelat and ucap selamat pagi dengan muka pucat dan mata yang terbeliak seram. Doctor kata duduk dengan kasanya tanpa memandang I. Lepas tu dia suruh bukak mulut dengan separa herdik (apa kena dengan minah senget nie? I tak cakap apa-apa pun). Then dia tanya, bapak kerja apa. I kata, navy. Tiba-tiba doctor yang berwajah garang itu berubah, dari muka masam terus macam muka takut-takut. I pun hairan. I perhatikan rambut dia yang ala-ala negro dan kulitnya yang agak gelap itu. Sambil tu I masih terpikir akan perubahan drastik beliau. I tak ingat apa yang dia buat kat I, samada tampal or tak buat apa-apa. It was long time ago. Lepas abis dia buat something kat gigi I ke apa ke. Dia tulis something and cakap ok. On the way out, tanpa memandang beliau, I cakap, TERIMAKASIH NURSE...hahahaha.. Don’t ask me, sampai sekarang I tak tau kenapa I panggil dia nurse, maybe sebab dia pakai cap and baju nurse colour putih kot or memang dia nurse but kat sekolah tu semua orang panggil dia doctor. Balik dari jumpa doctor nie, kawan-kawan I tanya, how was it. I cakap la mula-mula dia cakap kasar muka masam but bila dia tanya bapak kerja apa, I cakap navy terus dia turunkan voice and tak cakap or marah-marah. Kawan-kawan I cakap eh, peliknya and mulalah kita orang buat andaian yang kemungkinan besar boyfriend dia navy lah, bapak dia navy lah, or nak tackle uncle navy la, you jangan, kecik-kecik kita orang memang hebat part gossip nie wakaka... One of my friend cakap, nanti kalau doctor nie tanya bapak dia kerja apa, dia nak cakap kerja polis, terekek kita orang gelak, semua pakat-pakat nak tukar profession bapak masing-masing hehehe... Ahh..tiba-tiba teringatkan my kawan sedarjah ini, I jadi rindu yang teramat...nabila, edot, zalia..I was wondering, di manakah kalian or 6 kaki ke bawah...uishh..ngeri I..

Sejak dari hari tu (darjah tiga) hinggalah ke zaman remaja, I or Wo tak pernah di bawa berjumpa doctor gigi selain dari yang kat Singapore dulu. Not because we don’t want to go but because my parents tiada kesedaran or keperhatian and they never empasize or told us about the important of taking care of our teeth or that we need to put on a braces etc. One day after a few years of hidup berumahtangga I noticed that one of my gigi dah pecah. I sangat takut untuk berjumpa doctor gigi sebab lama tak pegi and bila teringat akan sakitnya kena inject masa kecik dulu, I pendamkan perasaan I itu. Lagipun, dengan penyakit aids yang mula menular dan diperkatakan hebat oleh semua orang masa itu. Dengan kisah-kisah orang yang terkena jangkitan hiv/aids nie from doctor gigi yang tak membersihkan equipment etc. Masa tu lots of people masih belum educate clearly and also orang masih question on how hiv/aids nie boleh berjangkit. Husband I cakap, not to worry about our Malaysian doctor, lain la kalau kat negara miskin yang lain and beside dia cakap jangan kena sakit gigi sebab sakit gigi adalah sangat sakit. Dia kata dia pernah kena dulu, satu badan rasa sakit yang amat and berdenyut-denyut. I pun jadi risau dengan cerita beliau, so one day I decided to go and do whatever necessary.

We look around at this small town kat Sarawak and found the one and only. This pekan is so small within 10 minutes dah boleh cover semua tempat. Anyway, doctor gigi nie doctor cina and kurus je. I was so scared, I rasa macam nak menangis aje bile nama I di panggil. Husband I ikut masuk. You tau I siap mengigil. Doctor kata jangan takut. I kata I takut kena inject. Dia kata sakit sikit aje. Bila dia inject I, I rasa macam nak menjerit and menangis sikit...(apalah I nie...). Husband I pujuk and cakap, dah inject dah... hahaha.. ceh... Then mula la mulut I terasa kebas and tebal. Bila dia dah habis buat, I rasa sangat lega. Then doctor bagi I cermin besar and suruh I tengok-tengok sendiri. Rasa macam budak kecik aje... Then doctor cakap, mana ada sakit. I senyum-senyum malu hehe..

After that, I tak pegi doctor gigi, lama jugak la until we move to KL. Yea, I jadi orang Keh Hel! One day, I saw my gigi, the same spot yang doctor tampal kat Sarawak tu pecah balik. Aisye, nak kena pegi doctor gigi lagi!.. I tension you... Satu petang tu, balik dari kerja, we decided to redah aje mana-mana klinik gigi. We saw one huge sign kat Taman Permata, depan Giant tertulis Klinik Pergigian Zalinda. Kita orang pun naik la atas and dalam menunggu doctor tu sempat la I berborak dengan makcik-makcik (mudalah konon masa tu) tentang permasalahan gigi dorang. This one makcik cakap dia sakit gigi sampai tak dapat tidur satu malam, dia kumur-kumur dengan air asam jawa pun tak jalan, dia menangis satu malam. Dia cakap dia takut betul nak jumpa doctor gigi. I pun cakap, a’aha I pun takut etc. tapi I buat-buat cool.

Di pendekkan cerita, bermula la episode I ke Klinik Pergigian Zalinda nie beberapa kali, dengan tampalnya, dengan root canaling nya, dengan crown/cap nya, dengan penambahan giginya sebab gigi I jarang kat bahagian bawah, dengan pertukaran tampalan gigi dari besi ke putih. Inject jangan cerita la, banyak kali ooo... Oh, I tell you, macam-macam suasana ngeri, drama, tangisan tak berlagu, nyanyi-nyanyi kecil tanpa irama to distract my mind from the injection, dengan mengenggam tangan asisstant dan juga husband I..wakakakaka...macam orang nak beranak je, dengan mengadu au au lagi. Kalau I nak cerita secara terperinic, sehari semalam pun tak habis tau... But this doctor Zalinda ini, sangat patience dan lemah lembut. Suara dia alahai..so sweet la.. And dia suka berdakwah dengan I and told me about some of her patient dari tak bertudung hinggalah bertudung the next time datang buat appointment (hey don’t look at me, I tak nak pakai tudung, I nak tutup aurat je wakaka..bila tu? Jangan tanya... I nak jadi macam kak nita wakaka...lodeh hoi mak lodeh...). Anyway, doctor nie berhijab hitam you... I pulak dengan pakaian balik kerja dengan baju kebaya, baju sulaman, tampalanya lagi...itu belum I nak cerita akan kemerahan lipstik, high heels dan beg yang berbagai-bagai tiap kali I visit dia. Ikut theme la katakan... Wah, baru perasan betapa glamour nya I time kerja dulu. Sekarang nie jangan cerita la, dengan pakaian lusuh harian dan baju pyjama yang menjadi favourite I huhu...perfume pun perfume bau lauk je sekarang nih..huhuhu... Waaa...I nak kerja balik...huk huk....

So anyway, two Saturdays ago.. (ada ke grammar/sentence nie), I went to visit Klink Pergigian Zalinda ini yang terletak di Wangsa Maju. Puncanya sebab I rasa each time I floss one of my gigi nie rasa ngilu. Klinik beliau yang kat Permata tu dah tak ada lagi. I also found out that klinik nie ada fb. So I pun bacak-baca sikit. I called and nak buat appointment but receptionist cakap tak payah buat appointment and boleh datang terus aje. I cakap I nak doctor Zalinda, receptionist nie cakap, doctor Zalinda bercuti dan hanya available bulan April. I pikir-pikir, ndak ke tak ndak dengan doctor lain nie sebab doctor Zalinda aje yang memahami perangai I yang banyak songeh ini... but I decided... I try la doctor lain kat klinik dia nie. Lagipun, I tak nak tunggu lama-lama sebab husband I cakap, kalau kena sakit..huiii sakit rasa macam nak pengsan. Suspense I. But thanks God, so far I tak pernah lagi mengalami sakit gigi sementelah wisedom tooth pun tak tumbuh-tumbuh pun walau sudah bergelar neneks. Dalam pada itu, hati I rasa a bit lega jugak tak jumpa doctor Zalinda kang dia tengok I sure dia cakap dalam hati “ wah...minah nie tak tutup-tutup aurat lagi walau dah bertahun-tahun and makin tua” ah.. me and my assumption...

Sampai situ, I tak lama tunggu, kejap je, tak macam dulu. Dulu berjam-jam I kena tunggu. Bila assistant dia panggil, I maasuk je, I cakap nak pegi toilet dulu. Doctor yang rawat gigi I nama dia doctor Zalyana. Doctor nie pun baik and sangat cool. Assistant dia pun bagus sangat. Dalam process itu, sempat lagi la I berambik gambar hehe..mula-mula doctor nie tak nak, I kata..ala..(dengan penuh manja lagi).. I nak letak kat blog wakaka... Doctor siap gelak kat I, dia kata ok and siap nak tengok gambar yang I ambik hehe..Lepas tu dia kata promote la klinik nie, I kata of course dengan jelingan ayu (uwek..) I took lots of pictures and sempat lagi I hantar whatsapp gambar I kat group sisters Wo and Mbo itu. Oh yeah, lupa nak cerita, detik-detik yang I lalui. Mula-mula doctor tanya, nak jab (wah jab la pulak) ke? I kata tak nak tapi kalau I tak tahan nanti I akan mintak jab..(cewah..). Doctor nie buat bagus and dalam dia grill I punya gigi, sempat la I mintak pegang tangan assistant dia yang sweet itu wakaka.. drama tetap drama haha..(huii..banyaknya hehe hahah wakaka.. nampak sangat blog syok sendiri). Masa doctor check gigi I, dia kata dia nampak satu lagi gigi I ada shadow selain dari gigi I yang ngilu bila I floss itu. Dia kata nak tampal satu dulu ke and then next week datang lagi. I kata ok but then I decided suruh dia buat dua-dua sekali, wah...I sudah berani. Lagipun I malas nak datang banyak kali. Then doctor nie tanya nak buat scalling tak..I kata buat je... Ngilu ooii.. but I tahan dengan sepenuh hati.

Lepas abis dia buat semua gigi I.. I tanya ada tak gigi-gigi I rosak sebab I nak settle semua sekali. Doctor kata tak ada, I siap tanya lagi you. Then I tanya berapa kali setahun I kena check gigi, eventhough I tau but just to be sure, doctor cakap, after six month. Anyway, my gigi dengan dua tampal and scalling cost about RM290.00. Like I said, doctor nie bagus and yes, I tidak takut lagi untuk ke doctor gigi dan tiada langsung debaran di hati before, during and after. I guess, with all the experienced of my gigi history, ianya betul-betul mendewasakan I and membuatkan I lebih berani walau sekadar ke doctor gigi. If you rasa macam nak ke doctor gigi, pegi je, there’s nothing to worry about or jangan takut-takut. Tak ada apa yang nak ditakutkan. Kalau takut tengok jarum, jangan tengok pejamkan mata or mintak jarum untuk budak-budak macam I dulu. Kalau boleh tahan kena cubit, apa la sangat jarum itu. I buat root canalling dulu, lagi la seksa, dah la kena pegi banyak kali, procedure dia memang macam-macam and dengan kesan after effect each time balik dari klinik...huii..but percaya la if I yang pengecut ini can get through it, apalagi you all...kan? Pegi la Klinik Pergigian Zalinda, doctor dan assistant serta receptionist baik-baik from my experienced dari dulu sampai sekarang. Wah, iklan free nih.

Oh yeah, I got more story to share with you all... haha... apa lagi me and my drama la.... Nanti I karang yeahhh...tapi kena tunggu la.. nak kena cari mood jugak...

Sekian catatan I untuk kali ini...

2 comments:

Zue-rouge said...

Sis

hahah seperti biasa, nk gelak dulu sebelum komen

sis ni suka tau bawak org mengembara, hahah tebayang2 time sis n wo kecik tu. i pun dh due untuk pegi dentist tpi takut la, tk tahan kena drill n ngilu n tetelan air liur campur simen..hahahah

Claudia said...

Dear Zue,

I'm glad I'm able to make you gelak-gelak hehehe.. Best tau buat orang happy :)

Pegi je Zue, don't worry about it.. tapi yelah sis pun geli kalau tertelan simen dengan baunya lagi.. tak pe zue, naik sikit je berat badan makan simen tu wakaka..