Kisahku Dan Tahi Lalatku (Part 2)

(Tetap nak mengabdikan kenangan walau sekadar mengisi borang..aiyaa..I look so old)
 
We went to another doctor yang akan buat surgery I nanti. Sampai situ kita orang buat appoinment, Monday, 23rd March 2015, 4pm... dengan Doctor Eileen Fong.

Monday, 23rd March 2015

Dekat pukul 3.45pm baru husband I sampai rumah disebabkan jam yang agak teruk. Bergegas kita orang ke Gleneagles and thanks God kita orang sampai pukul 4.05pm...phew! Husband I drop I kat situ and cari tempat parking. I terus naik ke clinic Doctor Eileen. Masuk situ, I di panggil untuk di ambil berat, tinggi dan blood pressure. Then I isi borang, masa isi borang tu husband I pun sampai and sempat la jugak I suruh husband I ambik gambar I memandangkan masa surgery nanti sure tak ada masa nak ambik gambar.

Tak lama kemudian I di panggil masuk ke bilik doctor. Wah, Doctor Eileen nie boleh tahan lawa jugak. Kecik, kurus dan bergaya dengan dress renda orange menaikkan seri di wajah beliau. I peratikan keseluruhan muka dia dan hidung dia yang mancung itu tiba-tiba I terpandang di belakang beliau ada berbagai-bagai jenis dan bentuk breast silicon, oh yeah?? By now, you all mesti dah masak dengan I and my obession and also my frustrated with “anak dara sunti” nenen ini, cit! Baru lah I perasan, I sebenarnya sedang mengadakan consultation dengan doctor plastic surgery. Masa I ambik card kat luar tadi, I tak baca pun apa yang tulis kat card dia. So, it says” Consultant Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgeon”..hah itu dia. Mata ini tidak lepas-lepas memerhatikan berbagai rupa silicon di atas meja belakang beliau yang di longgokkan bak ikan di pasar malam itu. No wonder la, doctor nie nampak presentable dan bergaya. Mestilah kan, nak jual product atau perkhidmatan, diri sendiri kena nampak lawa. I kan kalau ada sales girls nak jual product skin care tapi muka mengerutu terus I turn off. Kalau you nak jual benda macam tu, muka you sepatutnya licin despite period ke tak, yelah kena ada living testimonial – diri sendiri and that it is a good product. Macam mana you nak tarik costumer kalau sendiri tak dijadikan contoh kan. Same goes dengan orang yang gedempol jual pil kurus or orang kulit gelap jual krim pemutih kulit, jual cerita dongeng apa?

Anyway, doctor cakap moles macam I nie kebanyakkan terjadi dekat white people of western descent (again). Nasib baik husband I tak ikut masuk, kalau tak maunya I nak tergelak. Yelah kan, muka I nie clearly dengan hidungnya yang kecik dan matanya yang sepet. Then I membayangkan muka ahli keluarga I (termasuk I) serta saudara mara I yang memang penduduk asli “omputih” itu membuatkan I gelak baring-baring dalam hati wakaka.. Bukanlah I nak kata omputih nie perfect, nooo.. tapi I just membuat perbandingan features aje. Please don’t get me wrong, tapi omputih nie selalu perasan yang dorang superior dari kita, just because they think they are better looking then us, padahal... malas la I nak kutuk-kutuk rupa orang, dosa tau.. (yela tu..we’ll see on your future post nanti..haha.. shut up.. I’m entitle to make any comment I want uwek..). Anyway, I kata no, I’m iban and my family has dark skin except me. I kata iban sama je macam kebanyakkan melayu punya skin colour. Doctor cakap tak semestinya and she think I have some kind of genetic or hereditary dahulu kala that I don’t know. I cakap I don’t think so. Tetaplah bangga dengan asal usul diri. Yelah doctor, if it is true I nie ada sedara mara keturunan omputih, apakah agaknya my surname itu? Smith, Rhys, de Klerk (hah..keturunan racist la pulak gua) or tribe swahili, hakuna matata. Nie nak kena buat DNA profile nih.

Again anyway, banyaknya statement terkeluar tajuk, doctor ada mentioned a few times syndrome apa tah nama... I tak ingat la, teruknya my level of memory nie.. dia kata I kena datang jumpa Doctor Gan untuk check my moles nie every three months takut ada growth or bertukar colour. I tunjukkan kat perut and kat muka and then I decided might as well I show semua kat dia atau dengan kata lain, I half naked jelah depan dia. Mesti doctor nie cakap dalam hati, “eh, gendut dan mengelebehnya perut minah nie”, iya me and my assumption and of course memanjang inferiority complex hehe...syyhh.. Doctor terjumpa two more suspicious moles kat my hips sebelah kanan and belakang atas sikit dari lipatan kaki kanan I. Dia tanya nak remove this one ke, I kata what do you think? Dia cakap if you ask her, of course kena remove and analyse. I kata remove la, apa la doctor nie.. Then dia buat cycle dengan pen and explained to me what is she going to do. Dia kata kalau melanoma masih awal stage dia akan removed potion or buat biopsi disekeliling skin yang affected and skin yang healthy. I tanya bahaya ke skin cancer/melanoma nie, dia kata kalau dah dalam and sampai kat bloodstream bahaya. I terus jadi sedih. Dia kata jangan sedih sebab tu kena remove and hantar kat lab to analyse. Of course la I’m sedih, I tak nak sakit-sakit, keluar masuk hospital, baring-baring kat single bed beralas kain putih with all the wire kat seluruh badan I di usia yang masih remaja ini... (puiikk) and tak nak mati cepat kan... I tak nak buat appointment awal-awal malaikat Izrail and “berkenal mesra” dengan malaikat munkar dan nakir. Lepas habis semua penerangan beliau, I pun di bawa nurse dia untuk turun ke bilik operation for minor operation di bahagian emergency. Masa I turun dengan nurse dia and husband I, sempat lagi I bergossip dengan nurse tu. I tanya lawa eh Doctor Eileen nie, dia kata yes and doctor nie ada buat plastic surgery. I kata..oo.. no wonder la hidung dia mancung. sengih-sengih je budak nurse itu sambil mengiyakan kata-kata I. Sibuk la pakcik pengossip kat belakang, tanya I apa yang I bualkan dengan budak tu, sibuk je orang tua nie..yela kan pendengaran beliau dah berkurangan sekarang nie (oh, nanti I story wakaka..). Then I terpikir mesti segala nip and tuck doctor nie buat or liposuction ke..itu pasal la badan dia slim tapi still terbentuk. Nenen pun menegak je. Ini kalau pakai bikini two pieces..fuh.. mesti cun leper je perut. Tasha Shila.. tayang la perut and your abs sekarang, tunggu la sampai umur I nanti.. tetap la nak bagi statement warning jealous...

Sampai situ, I dengan husband I duduk sekejap sementara tunggu nama di panggil untuk masuk dalam bilik surgery. You tau tak, I yang terkenal dengan wanita penuh emosi (dikenali di kalangan you all ler..) dan sentiasa gelabah yang amat, sikit pun tak nervous atau takut. I sendiri hairan, kenapa lah I cool sangat. In fact I tak sabar nak masuk. I guess, I want to get this thing over with quickly. Tak lama kemudian nama I di panggil. I masuk dan tukar baju. Then doctor suruh tanggalkan gelang, jam dan cincin. Rantai and anting-anting tak apa. I keluar kejap dengan baju surgery tu, doctor kata eh, jangan keluar macam tu, I kata “don’t worry doctor, I tak kisah”. Then I terpikir nak bawak handphone ke tak sebab ingat nak ambik gambar dalam tu but I pikir balik, ah tak payah lah. Masuk dalam balik, baru I perasan kat dinding ada notice tulis, tak boleh bawak handphone or ambik gambar. Nasib baik I tak bawak or pose-pose sengsara kat dalam tu, kalau tak, sure kena warning... Makanya I pun di suruh berbaring kat katil surgery. But since this is a minor one, so I tak di beri oxygen or di bius keseluruhan cuma di bahagian yang hendak di potong sahaja.

I yang sangat tenang tadi tiba-tiba jadi gelabah bila doctor kata dia nak inject bius kat tempat yang nak kena potong. You know la my love story and injection nih...hehe.. mula la I gelabah, mulut jadi bertambah kertu, pernafasan pun jadi kencang. I tanya sakit tak doctor, doctor kata tak, sikit aje. I cakap, ok sebelum you inject I, I need to hold the nurse’s hand (wakakaka...). Kira I nak dapatkan kekuatan la. Dia kata ok no problem. I tell you, this doctor cukup tenang melayan kerenah I hehe.. Ok, silakan continue baca dengan penuh kemenyampahkannya yea kui kui kui... Then nurse suluh dengan lampu yang sangat terang dekat tempat yang I nak kena potong, tempat pertama, bahagian muka I di bawah dagu sebelah kanan. Muka I ditutup dengan kertas dan cuma di buka di bahagian yang hendak di potong itu. I cakap kat doctor, sebelum you inject I, please let me know and that let the nurse hold my hand. Dia cakap, yes dia akan bagitau (hehe.. siap remind doctor you, punyalah nervous). Nurse pun datang la dekat I sambil memberi tangannya kepada I hehehe... Budak nie muda lagi dalam 19 or 20 tahun kot. Dia senyum-senyum je. Bila doctor start inject I, mula la badan I jadi stiff kejung sebab takut nak mampus wakaka... Nurse and doctor cakap, relax yea.. I tell you.. inject bius sakit ooo... I merengek-rengek hek hek you... yucks! Tapi nak gerak I tak berani, takut tersalah inject, kang kena inject lagi, so you imagine la, I merengek bawah kertas biru dengan pernafasan yang turun naik berserta dengan badan kejung itu wakaka.. benci la..bila ingat balik. Bila doctor dah habis inject, dia cepat-cepat cakap dengan I. I tanya kenapa lama sangat dia inject kat tempat tu, berapa kali dia inject. Dia kata dia inject tiga kali, oh wow! Tiga kali in one place, no wonder la sakit. Tak ada la sakit giler, sakit macam kena cubit but sakit la jugak. Lepas tu I tak rasa apa-apa dah bila dia potong moles I and jahit kulit dalam dan kulit luar. Cuma I boleh rasa benang tu bila dia tarik, kepala I and bahagian lain yang dia jahit pun ikut gerak. At one stage doctor tanya, rasa ke sebab yelakan I ikut benang bila benang kena tarik. I kata tak, cuma suspense bila you tarik benang tu wakaka.. tapi tak sakit langsung and same goes to kat perut I yang bawah tepi pusat, hips kanan dan belakang kaki kanan I itu. Lama dia buat kat satu-satu tempat and I siap boleh berborak dengan budak nurse tu, macam-macam I tanya and dia pun cerita-cerita tapi ada malu-malu sikit kat I. Biasalah budak muda kan taraf confident tak sama dengan orang tua macam I nie.

Oh yeah, nurse nie bukan nurse yang kat bilik doctor tu, nie nurse hospital Gleneagles. Apparently budak nie nurse in training, kira intern la kot. Mak dia pun nurse, kira dia mewarisi profession mak dia, tinggal dengan family and rumah tak jauh dari KL Festival Mall, siap boleh jalan kaki lagi. Kesian la pulak bila I teringat I genggam lengan and tangan dia dengan kuatnya each time doctor inject I. Sure biru-biru lebam tangan dia I kerjakan. Each time lepas I genggam lengan or tangan dia, I cakap sorry dik..dia kata tak apa sambil senyum-senyum manis. Oh I sempat tanya, mesti dia pernah tengok orang yang masuk kat emergency room nie datang dengan berbagai rupa... dia kata iya, then I tanya lagi pernah ke assist doctor and then orang tu mati...hahaha... dia kata tak pernah lagi.. you wait jela dik, the time will come when you have to face it wakaka.. kejam I bisikku sendirian. I hope this girl will become a successful in her career. I kan admire budak-budak muda yang dah ada vision or know what they want to do in their life unlike me bila muda-muda orang tanya nak kerja apa. I cakap nak kerja kat office yang ada aircond... hehehe... (nampak sangat tak ada guidance dari parents I). Tea lady pun kerja kat office and pantry yang ada air cond...aparaa I nie..

Lepas habis semua moles I doctor removed and jahit balik, doctor bagi serba sedikit penerangan macam mana nak jaga tempat jahitan kat muka I serta dekat perut, hips and kaki I. Then I keluar untuk mendapatkan husband I yang sedia menunggu. Bila I sampai kat dia, seluruh badan I tiba-tiba mengeletar (maybe sebab kesan bius kot) and I explained kat dia akan kesakitan yang I alami. I exaggerate je, tak ada sakit mananya kena inject tu tapi tetaplah nak menjual cerita ngeri sikit bagi meraih simpati. Husband I cakap, kesian dengan muka layunya itu. Habis bayar bill, husband I belikan I air milo panas dekat machine untuk mengembalikan tenaga I. Then husband I ajak terus pegi office dia yang tak jauh dari KLCC. Dia suruh I tunggu kat KLCC. I suruh dia jumpa I kat Coffee Bean sebab nak take away for our dinner. I ordered macam-macam, sandwhich turkey, sandwhich chicken, chinese chicken salad, peach tart, chocolate blended dan vanilla blended. Almaklum la lepas operate la katakan, walau sekadar minor sekalipun. Sementara tunggu bungkusan food siap. I took a few snap of my stitches yang dekat muka itu. Tak lama kemudian husband I pun sampai.

To be continued...

Sekian catatan I untuk kali ini.

Comments

Zue-rouge said…
Sis

hahah gigih ok i baca, and tk agak2 sis balas dendam order kt CB, i sgt bersimpati ok..hahahha

teruskan cepat part 3 n nak tgk gambar stitches tu plss

*sis dah tgk Love Rosie? tu movie based on akak ahern kan, sis yg rekemen i baca dulu.
Claudia said…
Dear Zue,

hehe.. terimakasih sebab sudi baca cerita yang tidak sepertinya ini.. :p

Sis dah download cerita Love Rosie tapi tak tengok lagi, weekend nanti kalau free sis akan tengok..wah.. busy nya sis hehehe..

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku