Thursday, May 27, 2010

Ehem-ehem

(Label baju yang mula-mula I order)

Yuhuuuuu..... finally I ada label sendiri..wohooo... Kenapa dua? Ok let me tell you a story yang serba menyakitkan hati and also “pelik” yang amat.. Untuk kisah on the first label nie...Me and my boo went to this one place (late last year) after he surfed around looking for company yang buat nih. Bila sampai situ, I pilih pattern and design yang I ndak.. Then that lady said, someone will send me an email, photoshop, of rupa yang I ndak. Lepas agreed dorang will proceed. After about 2 weeks I tunggu punya tunggu and check my email everyday...tapi tak ada pun. So my husband pun called la...everytime he called, minah nie tak angkat telephone and handphone. When he went to the place.. it was close..(as in..keluar sekejap not close for good). About 2 weeks later, minah nie called I kata dah siap. I kata macam mana boleh siap kalau email of the photoshop pun I tak tengok lagi and belum tau I approve ke tak..dia kata..eh orang dia tak ada email ke..I kata tak de la... But I kata nevermind I asked my husband to come over and ambik je. Bila husband I pegi, as usual tutup. Husband I called xde orang angkat.. Pelik kan? Berhantu ke tak?

During those time I dah ordered with another company (recommended by Siti). Yang ini satu hal pulak. I kata I nak buat kat dia, dia kata ok..After about a month I called and tanya, so macam mana.. Dia kata I tak ada mintak..I kata kan I kata I ndak and dia tak contact I pun...Then dia pun mintak la I punya email add etc... so balik dari belajar malam tu, I terus email dia and bagi sekali pattern/design yang I ndak and I sms dia immediately telling him that I dah email kat dia .. Then dia balas email I and attached the bills and agreement sekali. The next day husband I bank in deposit. After that I tak ingat... Then about a month later, Siti tanya and discuss with owner of the school pasal label, then I teringat I punya kat mamat nie. So I called him that night and guess what, he can’t remember which one yang I order. I cakap dah dekat sebulan, janji kat agreement 2 weeks and I dah bayar deposit... I kata I nak in one week time. Dia kata dia cuba... After 3 days dia tak call. I sms dia and tanya macam mana? Dia tanya, I yang mana nie.. I sudah panas... Each time I sms/called him I kena introduce myself and dia tak tau mana satu label I.. geram tak? Then dia kata... oh.. yang I punya dorang tersalah colour (dia ingat I bodoh ke nak tipu-tipu, tak siap kata la tak siap). I kata ok tak pe but I want it by Friday... Dia kata dia cuba... By Thursday dia senyap... I sms lagi..dia tak reply sampai malam. I sudah geram..I sms dia and kata apahal dia tak reply my sms and how’s my label.. dia kata dah siap, boleh ke I datang ke tempat dia...tempat dia jauh..I kata why don’t we meet up at KLCC lobby kat bawah and we give you the money on the spot.

(The second label baju)

Dia balas sms I kata tak dapat and terus mintak final payment and address (konon nak antar la guna pos) dengan penuh action nya. I sudah geram. I cakap dalam hati tak pe I sabar je dulu. Next day husband I pun bank the final payment and husband I sms dia to let him know that we dah bank in. Dia tak reply, husband I called office and all dia punya kuncu dorang tak angkat pun, sebab ingat weekend nak pegi kat tempat dia and ambik terus, furthermore we want to know exactly mana nak pick up the things. Balik dari kerja husband I discussed dengan I...I sudah panas gila.. Then I sms dia malam tu..I sound dia, nape tak reply sms dh dapat duit ke tak etc....sekali dia reply...dia kata dia akan pulangkan duit I balik..I balas dengan gembiranya.. So malam tu dia bank in kesemua duit I balik... After 2 weeks later I tengok dia show off I punya label kat website dia and tulis kat situ, dah deliver... penipu betul. (Tapikan jangan tanya I siapa nama or which company/website his from.. (dia operate dari rumah aje) because I tak mau reveal walau dia dah buat tak baik dengan I, biarla... I tak nak burukkan nama orang, nanti orang tak nak tempah kat dia. Walau I sakit hati macam mana, I masih tak sampai hati. I just hope akan jadi pengajaran kat dia, kalau berjanji kena tepat janji, treat orang or your customer baik-baik dan kalau tak boleh buat jangan terima tempahan orang also inform orang tu awal-awal. Yang pasti jangan berdusta).

Then husband I pegi kat kawan husband I and suruh orang tu buat... About two weeks later, label I pun siap.. the funny thing is the pattern/design was exactly the same with that guy yang tak tepat janji tu..but price kawan husband I lagi murah.. so I don’t care mana kawan husband I dapat.. Then...the next day husband I saje-saje called kat tempat yang mula-mula kita orang order...and guess what? Minah tu angkat telephone and cakap dah siap kenapa lama tak ambik... Tekejut husband I, husband I cakap dah berapa kali dia pegi situ and called dekat bepuluh kali tapi tak ada orang angkat and kedai asyik tutup... Minah tu kata orang lain yang jaga... (ini lagi satu kaki kelentong tapi pelik la...unsur-unsur mistik pun ada nih). Then husband I pegi situ and angkat... so that is why I ada dua label... Sekian....

Me : Sampai 100 tahun pun tak abis label I guna sebab teramat la banyaknya.. yang pink/putih is about 1200pcs and yang orange/white is about 2300pcs. Kecuali la kalau baju yang I jual teramat la laku dan business gila-gila.

2 comments:

Anonymous said...

wow....
awesome!

i'm wondering

if my new Baju Melayu for Eid this year come with Claudia's brand

wah wah wahhhhhh... daydreaming

hey... don't forget to register your trade mark as well

-nakkal-

Misty said...

thanks dear....
I'm wondering if you dare to wear it with herot herot here and there hahahaha

oh..I thought about registering it masa mula2 nak buat label tu but sis ingat macam tak payah je but nanti sis discuss with hubby and let you know...thanks again