Monday, May 24, 2010

Update


(Cake castle yang di buat sendiri oleh one of my SIL. Boleh tahan jugak orang tua tu muehehehe...)

Hello I kembali bersiaraaannn.... lama dah tak berblog, rindu la. Banyak benda I nak share..(yela janji pelsu lagi nih hehe..) Last Friday was the last day of my puasa ganti after 10 days. Actually 8 days aje I kena ganti but I decided to tambah extra 2 days, alang-alang Thursday Friday tu. Legaaa.. tak payah I nak pikir-pikir and the thought wouldn’t nag me anymore. I decided to tarik diri from the contest as I was so busy (again busy.. xde word lain eh) with the assignment/homework, I couldn’t find the time to buat the second baju (the first one dah siap). Tak larat la... I tak bagitau Yati lagi but I already told my teacher. Furthermore desas desus pasal contest tu macam senyap aje....so I was kinda happy because tanda-tanda tak jadi occasion tu is very bright yeaahhh...baby! and xde la I stress plus malu kui kui kui... Bukan main lagi bersemangat masa mula-mula tu.. tapi hampeh je I.

Since I have “extra” time which was so little actually, I decided to make another baju kurung for “meself” that I had cut but have yet to sew or cantum-cantum the badan and also the tangan etc (about 2 months ago). I consider making baju kurung is my specialty by now as I asyik buat/practice and become my favourite outfit to make. Senang maa... Last week we went to visit my MIL who was bedridden for quite sometime now and our cucu sedara told us that her birthday party is/was coming soon (which was yesterday, Sunday). I sudah pening kepala memikirkan apa baju I nak pakai. Then I remember the baju kurung that was dalam process pembikinan. So I decided to wear it for her and her brother’s birthday party. After we came back from their house, I pun dengan semangat waja menyiapkan itu baju kurung kain cotton.

I was so happy that I managed to finish on time (last Saturday). Malam semalam itu I iron siap-siap, knowing how suck I am at time management nih when it comes to visiting or attend any appointment. So yesterday, dengan penuh sopan santun bak anak dara kepinggiran I bertandang ke rumah birthday boy and girl itu. On the way nak kerumah sana, both of us singgah kat KFC sebab my SIL dah pesan aritu. Sampai-sampai je I tengok wah boleh tahan gak celebration, siap ada kerusi meja kat tempat parking, siap ada alas meja. Then anak buah I (ibu kepada birthday boy and girl) I nampak and tanya beg baru ke auntie, I kata mana ada, lama dah beli, dia kata tak pernah nampak pun. I kata beg nie lama tapi baju nie baru.. (kira proud of myself la nie..) then I cakap, auntie buat nie, siap pose sambil menyelitkan rambut ke belakang telinga. Wah tekejut dia.. siapa sangka, sebab selama nie I tak pernah tunjuk kat anak buah cuma kat blog aje. Blog I nie pun dorang tak tau..(korang-korang je yang tau, even kawan menjahit pun I tak bagitau). Then anak buat I cakap, boleh la suruh auntie buat. I kata ok and terus naik tingkat atas. Dan seperti di ground floor tadi, I pun buat promosi la jugak.. Tekejut la anak buah yang lain serta SIL dan suku sakat yang sewaktu dengannya. Siapa sangka wanita blur lagi careless ini ada skill kuli tersembunyi walau tak seberapa...

SIL I siap cakap, nanti boleh la buat baju raya dorang. I kata Kak A, jangan harap la I punya jahitan nie tahap boutique, jahitan I cuma tahap “sedih “ aje.. Kak A kata, ala.. tahap boutique tu xde apanye.. After makan-makan, bukak present both of us pun nak berangkat balik. On the way turun, terserempak dengan ibu birthday boy and girl tadi, lepas kiss kiri kanan, dia ulang balik, auntie nanti buatkan dia baju, dia ada a few kain tak buat baju lagi. I tekejut, I ingat dia joke aje masa mula-mula jumpa dia tadi... I kata serious ke, dia kata serious la.. I cakap, kain cotton je eh.. hehehe.. dia kata, rasanya dia ada kot kain cotton.. Then dia kata boleh la buat baju untuk girl dia, I cakap I belum ambik package tu.. Tapi rasanya macam xmo ambik la..macam malas je..... I ingat nak specialise in baju kurung je la.. Tapi tak tau la in the future nanti....

Me : Tengok la time I update pukul berapa nih.. tak tidur ooo.. Ini je antara masa free yang I ada..

No comments: