Wo and Me Episode 30


Before we leave the house for the last time, we went from one room to one room to look at it for the last time. We look at one of the wall in the living room where we use it as our little “theater” when there was a shortage power/black out at our block. The four of us, Mummy, Daddy, Wo and I would sit in front of the wall where Daddy would shone a torch light on the wall and kita orang pun buat berbagai-bagai bentuk using our hand and start guessing what it was that we do. Wo pun akan sibukla ambik buku sivik yang ada ajar macam mana nak buat bentuk-bentuk binatang. Kita orang buat bentuk butterfly, rabbit, kepala rabbit, bird’s wing etc. I cuma tau buat bentuk butterfly and kepala rabbit (using peace sign je) and dorang show off la buat shape rabbit dengan kaki sekali using both hand. I remember three of them try to explain to me akan shape-shape seluruh badan rabbit but I still tak nampak. Punya la highly imagination tapi things as simple as that pun I tak boleh imagine wakaka… Bila electric datang balik I akan jadi sangat frustrated and mengomel, “kenapa la ada lampu, tak best la, it would be nice kalau kita bergelap sampai pagi, best la sangat main wayang tangan”. It was like, the fun is just getting started and it was over so soon. Mummy cakap nanti icebox tak sejuk and panas tak dapat tidur kipas tak dapat pusing.

Then I looked at the door of our bedroom (wo and me) where Mummy mula-mula ajar I baca jam analog (I dah ceritakan kat one of the episode long time ago). Memang penderaan mental betul masa tu, tapi apa nak buat sebab nak pakai jam jugakkan so terpaksa lah ku redahi. Then kat tepi pintu tu ada Mummy mark ketinggian I dengan Wo. I jenguk ke dalam bilik both of us, kat situ la I kena nightmare and tengok hantu berbagai bentuk tapi semua rupa macam pelakon-pelakon siri combat (my favourite’s series, walaupun tak paham), anak jepun rambut panjang, penari Hindustan pakai body suit berkilat colour merah (nie kes Mummy and Daddy selalu heret kita orang tengok wayang Hindustan), jungle, lift dalam bilik dan berbagai-bagai lagi (I pernah ceritakan kat one of the episode dulu-dulu jugak). I tengok bekas-bekas tetakkan Mummy dengan parang kat tingkap-tingkap masa I bagitau dia yang I nampak hantu-hantu kat situ. Katil spring tempat wo and I selalu lompat-lompat and ikat dengan selimut untuk buat hammock/buaian. Almari bilik kita orang yang selalu bersepah dengan baju-baju walau Mummy dah lipat and susun dengan kemas. Then I pegi ke toilet belakang (dulu toilet and bilik mandi berasingan), tempat wo ber experiment untuk tengok rainbow, tempat wo and I jadikan bilik untuk our fashion show, tempat letak kasut-kasut Mummy, tempat I first time kena sembelit and serangan cacing (pernah I ceritakan jugak kat episode lepas). Dekat verandah belakang, Daddy’s favourite’s photography session, tempat Mummy suapkan I and wo makan nasi and I senyap-senyap buang sayur dalam lubang pengairan yang macam kat toilet, tempat I ber creative buat craftwork yang sungguh hazab, tempat kita orang main-main dengan anak jiran tingkat bawah, hulur-hulur surat dengan benang and tempat kita orang ber sun tan (konon) on the weekend.

I jenguk ke bilik mandi and teringat time-time wo and I tutup lubang air sebab nak jadikan swimming pool (pernah I ceritakan) tapi takat buku lali je la. Tempat I dengan wo mengelak mandi olok-olok kalau sejuk (masa tu mana ada heater), it was wo’s idea la, letak air kat mata and renjis badan kat belakang wakaka… Then I tengok dapur where Mummy produced some of the most delicious food in the world, kat lantai tu tempat Mummy buat kek and biscuit for Christmas and sometime Hari Gawai, kerusi meja makan tempat I makan mee maggi curry and kerusi tempat I berdiri bila nak makan sebab tinggi (kecik lagi masa tu) and kadang-kadang I duduk atas meja. Kat situ la jugak I pernah jatuh terlentang dengan kerusi masa I mencuba keupayaan kerusi tu of how far I boleh jongkitkan kerusi tu ke belakang.

I jenguk bilik Mummy and Daddy but there’s not many memories in there since I dengan wo sangat jarang masuk ke situ tapi sempat la kita orang curi-curi masuk kadang-kadang and found some magazine kat situ. Lastly, I berdiri kat ruang tamu, yes, tempat yang paling banyak sekali memories, tempat I main pondok-pondok dengan wo, tempat I perasan menyanyi sorang-sorang, tempat I berlakon, tempat I perasan tengah ber gymnast (I pernah cerita masa zaman Nadia Comaneci dulu), perasan jadi cat walk model, menari ballet, tengok tv dengan kaki bawah tv. Terlalu panjang untuk I ceritakan.

Then all of us, Wo, me, Mummy and Daddy berangkat turun and semua jiran-jiran datang and ikut turun sekali. Semua kawan-kawan Mummy menangis-nangis and the hardest one was mak Sheila siap melentuk di bahu Mummy. Mak Sheila menangis sampai tersengguk-sengguk. I tengok Mummy sedaya upaya menahan airmata sambil menepuk-nepuk pipi mak Sheila. Lepas bersalam-salam with all of them, pakcik Roslan, suami mak Sheila hantar kita orang dengan kereta mini Austin colour orange dia sampai ke johor. Masa kat immegresen orang kastam ingat pakcik Roslan pak wan cha (pakcik teksi), bengang pak cik Roslan hehehe… We spent spent overnight kat JB before menaiki penerbangan TUDM ke Sarawak.
Ahhhh…… Singapore/JB meninggalkan sejuta kenangan buat Wo and Me. That is where part of our early life, where we grew up, where we start to form a memory. That is the happiest time for the both of us. Sometime when we’re down especially during our teenage years, where there were a lot of commotion and crisis, Wo selalu cakap, how she wish we can go back to that time when we were at Singapore and that she miss it so much. She said, we have no worries and care free. I cakap kat Wo, satu je yang I tak suka, Wo tanya, what was that? I replied, Homework!

(One and only family vacation together.  Lepas gambar nie di cuci, Mummy cakap apa la tangan Dek kat situ.  Daddy kata, tak apa la...)

I really miss those moment. I wish I boleh jenguk kembali saat-saat itu…sekali… sekali pun jadilah untuk ke zaman itu. I dambakan suasana itu, I rindu, I sungguh merinduinya. If we’re back and I knew what I know now, I wouldn’t argue with Wo every day, I will listen to Mummy and eat more vegetables, I will said that I love Daddy more than Mummy and I would hold, kiss and hugs Mummy, Daddy and Wo so tight that I don’t want to let them go. and I’ll beg and tell Daddy, that we don’t have to leave and let us stay and be in this time capsule forever…..

That was the end of my/our first phase of life......Era gilang gemilang haha...

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku