Makanan Puasa Dan Bila I Kena Tengking


Untuk hari yang keduapuluh, husband I teringin nak makan hot and spicy KFC. I pulak nak makan mee goreng melaka kat Mdm Lim Aeon AU/2. Itupun tak habis, I cuma makan sesuap aje mee goreng tu terus la tak lalu, selalunya sedap but entahlah, tekak I nie macam-macam peel la kan. KFC pun I makan drumstick. Lepas makan, perut I jadi kembung semacam. I think sebab both berminyak and as always tengah malam makan buah tembikai.


Untuk hari yang keduapuluhsatu, husband I beli makanan pembuka puasa kat Little Penang, lobak, pie tee and otak-otak. I tak makan otak-otak sebab I don’t like this type of otak-otak. I prefer yang more traditional sikit, nevertheless I memang kureng sikit makan benda tu. As usual after an hour after that baru la makan makanan heavy. I masak, masak lemak ketam, I tak buat pedas or letak chili padi. It’s a no no in my cooking, chili padi memang lama dah kena bann dari my humble kitchen nih. As for labu air, I goreng dengan ikan bilis and ayam tu, is ayam kurma yeos, tak pernah rasa tu yang beli, ok la not bad.


Untuk hari yang keduapuluhdua, which was yesterday, I tiba-tiba teringin nak makan nasi kerabu kat Jalan Masjid India. So bergegas la kita orang pegi kat situ semalam. Orang punya la ramai and bersesak-sesak. Silap haribulan boleh pengsan. I tengok rama jugak orang bawak budak-budak as small as one month, oh dear. Kenapa la bawak budak tu kan, patutnya mak or ayah dia tunggu je kat Semua House or any shop yang ada aircond and let the other partner, go and look for stuff kat situ. Kita orang memang tak dapat berjalan and I make sure, tak kena raba, mana la tau kan. Bontot tak ada la montok mana, macam papan je, nenen pun tak payah cerita la, flat screen aje but tau je la pervert nie macam mana, bukan dorang kira pun, janji boleh ku ramas. So anyway, after we have been bersesak-sesak cari nasi kerabu or any kind of food, we couldn’t find it around, yang ada serunding, ketupat palas, biscuit raya and ofcourse dengan segala macam benda mainly, tudung, baju raya etc. Hampa la kan sebab tak ada. Then husband I ajak beli nasib briani kat Restaurant Insaf sebab takut tak sempat. Masa dia masuk, I decided to bediri kat luar sesambil memerhatikan akan betapa ramainya orang, my eyes masih lagi meninjau-ninjau apa yang orang jinjit kat back plastick dorang sebab kalau makanan, I akan tanya kat mana dorang beli kan. Tak lama kemudian, I tengok ada macam bola/toys someone baling dekat dengan kaki I. I tengok sekilas lalu and I continue with my tinjauan. Suddenly, I saw from the corner of my eyes, a woman with a white shirt approach me. It’s a normal reaction kita kalau stranger/s datang dekat-dekat ofcourse kita melangkah sedikit ke belakang kan. Sekali this woman, apparently penjual toys tepi jalan nie, scolded me, dia tengking I, dia kata, “Saya nak tengok jam je”!! dengan sombongnya and memek muka macam sial (orang kat tepi-tepi semua pandang). I was taken aback. I tunjuk jam kat dia, dalam hati I cakap, ini tak boleh jadi, dia dah menjatuhkan maruah I and memalukan I depan orang ramai. Serentak dengan itu bila dia start nak mengomel terus I tengking dia balik, I kata “HEY” dengan nyaringnya. I buat muka singa I. How dare dia nak tengking I. Sepanjang-panjang I hidup, tak pernah orang or strangers tengking I. Ndak-ndak kalau kaum pendatang nie, I memang cukup pantang, I dah la bersemangat patriotik yang sangat tebal. Datang kat negara orang, pepandai buat macam negara sendiri eh? Banyak cantik. This is my birth right, this nation was built by my forefathers, how dare her! Tanya la baik-baik, bukannya susah pun, ini langsung tak berbudi bahasa.

Lepas tu I sound dia lagi, I sergah dia kuat-kuat ala-ala menderam (ambik kau). Semua orang yang kat tepi terkebil-kebil pandang aje. Dia terkejut, she didn’t expect that I akan seberani itu. Agaknya dia biasa buat macam tu kat local and kita-kita nie terus cabut sebab tak nak buat scene. In my opinion, please stop with the attitude, “tak apa, biarkan”, “esok Tuhan balas” or whatsoever. You have to stand for yourself, kalau bukan you, siapa nak defend you? Anyway, silap orang la, terkena kat I. I kan sepanjang-panjang hidup I nie, tak pernah I buat macam tu kat orang, public or anywhere. I bagi dia pandangan tajam dengan muka-muka, mata and ketapan gigi I (tu dia, watak pelakon kelas B dah keluar). I masuk kat dalam Restaurant Insaf, I bagitau husband I. Husband I apalagi, dia kata nanti, lepas dia abis beli/bayar, dia suruh I tunjuk mana satu. I kata its ok, I dah bagi dia. Husband I tak peduli, dia nak tau siapa jugak. Habis bayar, dia tanya mana satu, I kat, tu dia but I didn’t say who. I pulled my husband’s hand tightly because I rasa dah cukup I tengking dia balik. On the way out, I think one of her friend, lelaki, pakai t-shirt putih, jual toys yang sama dengan dia, pandang I. I pandang mamat tu balik, terus mamat tu tertunduk pandang bawah. Sampai kat parking, husband I tanya which guy, I kata its a woman la. Dia kata it doesn’t matter, dia nak bantai jugak. I kata tak payah. Sepanjang-panjang dalam kereta tu, sibuk la husband I menyumpah-nyumpah dorang nie and dia cakap, pompuan tu sebenarnya nak merompak and she didn’t expect that reaction from you bla bla bla.. Then dia kata nanti dia akan carikan I kayu kecik so that senang I nak bawak mana-mana and kalau orang-orang nie buat kacau balik, libas aje..wakaka.. nak tegelak I dengar. Bila dia dah penat menyumpah seranah dorang nie, tiba-tiba dia cakap, kesian I kena , haha..I kata tak apa, at least hati I puas dari I diam macam orang bodoh. I cakap kat husband I abis la puasa I hari nie, sebelum tu baru derma kat persatuan budak-budak sakit cancer. Husband I cakap, nope pahala I tak kurang because I made a stand for myself and not letting anybody bullying you. I orangnya patience (ye ke? macam tak caya je) tapi kalau dah melibatkan maruah/memalukan I macam tu, I memang tak boleh tolerate. So anyway, on the way back, we stop at Pasar Ramadhan Melawati and beli kuih sikit-sikit.

Then malam tu, husband I pandang lagi sambil urut rambut I, dia cakap kesian I, mana orang boleh buat macam tu kat bidadari dia wakaka..., terserlah akan hero ketamilan gentleman beliau.. I kata ish, it’s ok, I puas hati with my reaction. Oh speaking about ketamilan nie, aritu husband I pegi gunting rambut kat barber. Balik dari situ, I tengok dia tersengih-sengih kat depan pintu. Terus dia cakap, nasib baik I tak ikut dia pegi gunting rambut kat situ, kalau tidak sure I ketawa gila sebab dia pun tak tahan. I kata, eh bila masa I pernah ikut dia masuk barber kan. Dia bagitau dengan penuh girang, masa barber tu potong rambut, orang tu pasang radio tamil dengan kuatnya. So I cakap, syok la you dengar lagu-lagu kat situ, dia kata bukan lagu tapi talk show tamil. I tanya, macam mana dia tau itu rancangan talk show, dia paham ke. Dia kata sebab ada suara-suara ramai macam soal jawab, Wah tau je kan hahaha... Lepas tu kan, terus dia ajuk siap dengan kepala and tangan-tangan sekali. Macam-macam jenis intonasi dan suara soprano serta garau keluar dari dia. I macam nak pengsan gelak sampai sakit perut and muka hahaha.... You imagine, dari tengahari sampai malam, stop and ajuk and stop and ajuk. Husband I cuma stop bila nak masuk tidur malam. Itupun di tengah-tengah kesayupan malam masih terdengar-dengar akan ajukkan beliau, tapi this time versi mengantuk wakaka...

Comments

vagg-nini said…
baca cerita ni rasa nk meletup je. hahahaa betul.. kalau bukan kita defend diri sendiri.. sape lg. hahahah tp xtahan dgn idea bawak kayu hahahaha
Zue-rouge said…
Sis

Selamat hari raya to u n hero.
Ketam masak lemak sangat mengancam
n jugak i pun marah baca org tu tengking sis..suka hati dia je, mmg patut sis marah dia balik..

Have a good raya sis. nanti update makanan raya pulak ye.

Zura
Misty said…
to vagg,

hehe...ituler pasal nak tergelak bila dia cakap suruh bawak kayu kalau nak berjalan wakaka..
Misty said…
hi Zura,

Selamat hari raya and maaf zahir batin to you and your family.

This year ada kisah lain, no open house hehe...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku