Friday, March 8, 2013

Kisah Hari Jumaat...

Today I went to see my panel doctor to do a follow up. I tak nak pegi kat Ampang Puteri sebab like I said before doctor kat Ampang Puteri cakap I boleh pegi mana-mana doctor. So I choose my favourite doctor kat clinic biasa aje. Malam tadi I tidur awal at 11pm, tah macam mana pagi nie terlajak bangun pukul 8.22am. Damn! I miss my morning prayer... Patutnya kalau cukup tidur lagi la senang nak bangun kan? Ini terbalik la pulak.

 So sampai kat clinic orang boleh tahan ramai jugak. Ada yang batuk, bersin etc. I was so worried, jangan la I menyangkit nantikan.. yela memandangkan dah ber “nenda” nie senang betul menyangkit. I met my ex-colleague, aci tukang sapu, apa lagi kecoh la mulut I sambil bergenggam tangan and tak terlepas sepanjang kita orang berborak itu. I like this aci because she was the coolest that I’ever met, cakap pun so polite and berhati-hati. Dia dah berhenti kerja and buat part time kat one of our ex-colleague yang bukak business sendiri. Dia datang sebab nak tanya doctor, ada ke ubat untuk diet/kasi kurus untuk anak perempuan dia. Anak dia tak datang sebab kerja. Dia tanya doctor, doctor suruh anak dia datang sekali. Yelakan..macam mana doctor nak check, ambik berat badan ke apa ke. Maybe doctor tu ada ubat kot or maybe akan bagi adivse ke or recommend to other places ke. Masa I berborak dengan aci, husband I dah menghilang sebab dia pegi buang air besar kat station minyak wakaka..sabar je orang tua tu.. Kalau dah nak melepas, memang tak dapat di tahan-tahan.

Tak lama kemudian nama I dipanggil, masuk je terus I tunjukkan my report dari Ampang Puteri. Doctor tu check and explained to me. That is why I suka sangat dengan doctor nie, he is the best that I ever met. Dia advise I macam-macam dan dia la yang suruh I buat scan untuk perut I masa I yang asyik-asyik kena gastrick dulu. Rupa-rupanya ada batu kat gallbladder. So I suggest kalau you all selalu kena gastrick walaupun makan teratur, baik la buat scaning sebab I sampai hairan kenapa makan betul pun still kena gastrick dulu kan. Lepas gallbladder I dipotong/buang terus sampai sekarang I tak kena gastrick, same goes tu anak buah kita orang Aiza, lepas buang gallbladder terus tak kena lagi. Wah..macam-macam medical advise yang I bagi kat you all eh..
 
 (Inilah antara rupa masakan I yang berjaga makan ini.  Macam lauk hospital aje hehe..)

Berbalik kepada cerita I tadi, doctor pun check I punya glucose reading. And guess what? My glucose level telah turun! Yes turun, I terkejut you. Sebab masa check kat Ampang Puteri last week, my reading was 6.2 (borderline) and bila check kat doctor nie dah turun ke 4.9. I was so happy dan hati ini berbunga-bunga mekar di dalam. I think this contribute to cara permakanan I yang langsung tak sentuh gula or minum air bergula sepanjang seminggu ini. Junk food pun I tak makan lagi. Buah, cuma oranges je yang I makan. Nasi pun I makan sekali aje during lunch time and malam kalau teringin I makan dua tiga sudu je. And ofcourse like I’d said on my previous posting, cara permasakan I cuma, kukus, bakar dan rebus. Kalau I goreng sayur pun, I cuma letak satu sudu teh je. But in the future I will reward myself maybe once or twice a month. Mana boleh berjauhan dengan sambal udang or sambal sotong kan... Tengah-tengah discuss dengan doctor, tiba-tiba husband I masuk selepas melepas di station minyak..hehe.. Sibuk la dia kan.

 Then doctor tengok I punya reading on cholestrol yang agak tinggi itu. Makanya bermula dari sekarang I kena makan ubat colestrol sepanjang hayat I. Tak boleh berhenti sampai bila-bila. Doctor sendiri cakap dia makan ubat cholestrol eversince he was 32 years old. Doctor kata anggap la ubat cholestrol nie macam vitamin aje tapi sangat penting. Dia suruh I makan setengah bijik sebelum tidur. Lepas I makan ubat cholestrol, I can eat anything, berlemak ke, bergoreng ke...wah... sukanya I dengar...keinginan tiba-tiba menjelma dengan tiba-tiba ahh... masak lemak, sambal udang...here I come.. hehe but I’m still gonna limit my food intake. Bila doctor check I punya blood pressure reading, still tinggi. Daripada dulu dia check and daripada dulu jugaklah tinggi.. Tapi dia tak nak bagi I ubat darah tinggi dulu. Dia suruh I buat follow up next week lepas I makan ubat cholestrol. I sepatutnya buat jab Hepatits A and B but doctor dah habis yang combination tu, meaning jab sekali je for both. Yang asing-asing tu ada but doctor tak nak jab I banyak kali sebab dia tau I takut kena jab haha..alahai..  


So next week I kena buat follow up lagi to check my high blood and my glucose level but this time I kena makan dulu sebelum jumpa dia sebab dia nak check naik ke turun. Oh yeah, balik kerja petang tadi, husband I belikan Blood Glucose Meter and Lancing Device. Wah.. dah macam clinic kecik la pulak. Yang Blood Pressure Monitor pun I tak guna lagi...

 Balik dari clinic, I terus sms Wo and Whatsapp Mbo. I update dorang with my latest news. Dalam pada tu, I suruh Mbo bagitau I result dia bila dia check up nanti, sebab dia bagitau I dia nak check next month, which she said last month, maknanya bulan nie la sepatutnya kan. Sebenarnya I nak suruh dia pegi check up but in a nice way, I terus la cakap macam dia confirm nak pegi. You see, I guna pendekatan psychology instead of asking her directly, muehehe... And guess what Mbo’s said.. dia belum buat lagi, nantilah... dengan icon kucing menyeringainya itu.. I balas balik, I kata...wah.. you jangan tak buat, kalau orang pandai you suruh eh.... As for Wo pulak, dia MC hari nie sebab lutut dia sakit lepas dokong girl masa nak pegi sekolah. Wo ada sakit Oestoanthritis kat lutut. Doctor bagi dia painkillers. Wo cakap kalau teruk sangat nanti kena buat operation but currently Wo ongoing makan supplement and she said it should be ok. I googled tadi and what she said is true. Dulu Wo pernah cerita pasal lutut dia. Penyakit nie semua orang tua akan dapat, memang tak dapat lari.. Adeihh..tua-tua nie macam-macam penyakit datang eh?

So, itulah cerita I hari nie, asyik kisah pasal penyakit je kan. But I learned a lot about all this sickness... So, you all, pegi check up ok.  I know, I sounds like a broken record asyik suruh you all buat medical check up je kan, but hey, you can’t help orang tua macam I bagi advise kui kui kui especially I yang Miss Repetitive ini and ofcourse because I care so much for all of you....If I didn't care for all of you, why would I sibuk-sibuk nak advise kan? 

Sekian....buat kali ini...and have a wonderful weekend...

5 comments:

The Hushgirl said...

alahai byknyer medical check up.. wish u well :) anyway pic atas tu amek kat mana.. cantek banget!!

Sis Claudia said...

Dear Amy Roxy,

haha..itula byk betul check up nye I nie... hey, you dah check up ke? Pegi tau hehe...

Thanks, pic nie I ambik masa I pegi Philea Resort Ayer Keroh, Melaka second day raya last year. No touch up or photoshop, original pics. I mana tau photoshop nie, susah la...

I ada buat entry, you can check dekat label tag... Memang cantik jalan kat situ malam2

Sis Claudia said...

oh... label under trip...

The Hushgirl said...

cantik... pulak2 nite view.. :) aduii bercintanyer nak pi melaka.. selalu jemmm..

i pi medical checkup once a month keke dah tua kan kena la cek... :P

Sis Claudia said...

Dear Amy Roxy,

Memang betul, asyik jam je kalau nak pg melaka, selalu kena stuck...

yeah, kena buat selalu, kita nie hehehe... dah mature maaa... hahaha..