Monday, March 11, 2013

Weekend's Update

Saturday
I was a bit busy last weekend. On Saturday, an electrictian/maintenance/all rounder guy came to our house to dismantle our kitchen hood and replace with a new one. Amboi... pembuka kata macam nak buat composition berbahasa Inggeris lagi, you... The old one is still in good condition but we decided to changed because when we bought our new kitchen stove last year, it came together with the hood (memang ler semua kitchen stove came with a hood sekarang nie kan). We’ve used the new kitchen stove but we have yet to change the hood so I’d been pushing him as to when, he’s gonna change it or else, I’m gonna do it myself (yela tu.. my ugut is the last effort and mana la I tau macam mana nak tukarkan). Anyway, It took a while for the guy to changed it beside, he has to change the water tap on the other bathroom.

I yang kat dalam bilik dah kelaparan bukan main. Husband I nak beli food for lunch but I insist nak masak jugak. Huii... bersemangat I nak memasak sekarang nie. Lepas orang tu blah, cepat-cepat I masak dengan pembantu kanan rasmi I yang membuat tugasan untuk pekerja level bawah, cuci-cuci pinggan, sapu-sapu, tumbuk bawang, kerja yang tidak memerlukan beliau berfikir haha.. ayat kejam. Lepas masak terus kita orang makan dengan tak mandinya lagi, sebab dah kebuluran. Masa I nak angkat lauk ikan ke pinggan I, tangan I siap mengeletar lagi haha, I told you, I kebulur tahap separa nak pengsan. Makan pun laju macam tak sempat mengunyah je. 

Sunday
Hari nie Arthur (laki Wo) datang ke rumah bersama lori yang disewa dari Seremban sebab masa Wo and family visit masa Christmas last year, I tanya dia, dia ndak ke my dapur gas and also washing machine lama I. Dia kata dia ndak. Washing machine dia yang rosak, dorang tak betul-betul lagi adalah dalam dekat beberapa tahun I tak ingat. So all this while Wo cuci tangan aje. Furthermore I dah ada washing machine baru, dari I simpan memenuhi rumah yang sekangkang katak, baik la I bagi dia. Same goes to dapur gas like I said on my latest entry, I dah ada yang baru. Hood yang electrican tu bukak semalam pun I bagi dia sekali. Beside, I ada dua kitchen, satu wet and satu dry. Kat dry kitchen pun I ada dapur gas and hood jugak . Selain dari tu, I bagi dia tempat letak sink, baru dan belum pernah pakai.

Around 1.25am, Arthur sampai and dia dengan husband I angkat barang-barang tu. India yang bawak lori tu tak tolong, dia drive aje... (dalam hati I cakap, pemalas!). Arthur bayar dia RM350. Arthur kata itulah yang paling murah yang dia boleh dapat, which was quite true because kalau area KL nie pun sewa dah RM300. After that both of us besiap keluar to have our lunch. Hari nie first time I makan luar in a week.. Record baru, eh but wait.. pagi tadi husband I beli capati for breakfast. So pagi tadi first time husband I tapau and lunch first time makan luar... Rasanya tak pernah lagi husband I tak tapau or tak makan luar dalam seminggu sepanjang I dah berhenti kerja nih, which was many years ago....

On the way nak pegi Pavilion, husband I stop kejap kat station minyak and I pegi ke dalam kedai sebab nak beli air mineral and a few packets of tidbits untuk alas perut sebab dah kelaparan. Anyway, sampai Pavilion seperti biasa, kita orang makan kat foodcourt sebab ada my favourite food, mee kolok sarawak sedaaaappp.. Mula-mula tu I nak makan yong tau foo but memandangkan doctor kata I boleh makan apa sahaja after I makan ubat cholestrol nie so I belasah je. But then again, mee kolok nie bukan goreng tapi celup-celup dengan air panas and ayam dia pun panggang, maka dengan senang hati I memakannya hingga hampir habis. As for the drink, I minum air mineral aje. Walau boleh makan any berlemak, goreng food but I still tak nak or kurangkan.

Lepas makan, husband I ajak cari seluar kerja dia tapi lain jadinya bila dia nak belikan I kasut pulak. I memang tercari-cari kasut untuk berjalan ringkas, yang beli haritu dah hazab. Dalam cari-cari tu husband I suggest a few. Husband I memang pandai pilih barangan perempuan nie. I don’t need a girlfriend to go shopping with me. Tapi nasib baik dia bukan jenis yang auw auw kan, kalau tidak mesti I kalah I. Like I said before, my husband has the eye. Dia kata dia patut jadi designer. I kata kalau you jadi designer or perempuan mesti you nie bitch and slut hahaha... And I tambah lagi, you may have the eye but I have the look wakaka... sila muntah... I gurau je dengan dia, I don’t mean what I’ve said... kalau orang dengar cara kita orang berborak, orang ingat buddies, bestfriend sebab tak adanya nak ambik-ambik ati, cuma I la yang kekadang mengada merajuk, menyeksa diri sendiri kalau tak tahan kena usik. And ofcourse if I want something, tone suara akan tiba-tiba berubah berserta memek muka suci murni ini...puiik. Husband I memang dah masak dengan perangai I but he play along...
        
 

Berbalik kepada kisah I dan kasut, so I pun tanpa berfikir lagi cuba satu persatu dengan fashion advisor peribadi (husband I la) pun sibuk la suggest suruh try ini itu. Tapi betul tau, taste husband I memang superb pada pandangan I. Semua yang dia suggest I suka cuma I always drawn into black sebab nak sesuaikan dengan baju but husband I suruh I try colour yang lebih berani. I ambik tiga and murah je, brand pun brand Sembonia (merendah diri nampak Miss Show Off? Shut up!). Tak ada la I nak beli kasut Jimmy Choo ke Gucci ke. It is not worth to buy mahal-mahal, kalau bag tak apa. Yela tu, cuba kalau ada money at my disposal, for sure bukan kasut aje I beli yang branded, malah gigi pun I pakai gigi berlian ala-ala Lil Jon ahak!

Selepas bayar, dapat voucher RM20 sebab tiga kasut I tu lebih RM407. Husband I suruh guna voucher immediately sebab selalu lupa nak guna. So kita orang pun ke hulu ke hilir cari apa nak beli. Lastly, I pilih cincin berlian (tak nak kalah) brand denni je and ada 20% discount. Harga kat tag macam RM118, so kalau tolak voucher less than hundred but since kedua-dua mata suami isteri ini potek rabun, walaupun sorang pakai speck, sorang pakai contact lense, bila time nak bayar, tekejut la kita orang, rupa-rupanya RM178, ceh! tak guna betul.. Husband I kata, its ok, don’t worry about it but I still la mengomel tak puas hati, kesian dia kena keluar duit kan. Guilty nampak? Dia yang nak beli seluar kerja, end up I yang dapat kasut. Husband I cakap, dia memang tak ada hati pun nak beli seluar kerja dia memandangkan masih ada a few yang tak pakai sebab takut dia turun berat badan since sekarang nie kita orang jaga makan. Dia cakap dia memang nak belikan I kasut since dari hari tu lagi kita orang tercari-cari tapi tiada yang memikat jiwa.

Balik dari Pavilion, kita orang terus balik rumah. Malam lepas solat Maghrib, kita orang pegi Carefour sebab nak cari a few stuff. Tengah malam, tiba-tiba kelaparan. Around 11.00pm, I makan mee in my mug dengan hati yang gundah sebab sure naik berat badan nih. Husband I pun kelaparan. Pelikkan, kalau masak and makan kat rumah tak ada la kebulur macam nie.. Husband I kata, kat kedai mesti dorang nie letak food enhancer... entahlah.. yang pasti husband I makan capati yang untuk breakfast pagi tadi berserta kari ikan dengan penuh selera....

Pagi tadi both of us timbang berat badan, both naik mendadak! Uwaaa......
 
Sekian tulisan I malam ini...

3 comments:

JM said...

jm pun naik mendadak ni datin sis
sejak kaki sakit ni pastu telan ubat berbelas2 biji sehari drug segala itu dan ini badan pun mcm kuih pau.. nak berjoging/badminton mmg tak boleh la.. sedeh sobseb..

tgh nk control2 mkn..tp just control without senaman yg jitu mmg tak membantu penurunan berat badan..sobseb..

*tangkup muka kt meja

Sis Claudia said...

Dear JM,

Itula pasal JM, control makan pun naik jgk berat badan kita nie kan..geram betul lah.. Nak exercise pun datin sis nih punya lah payahnya asyik kata esok-esoklah, malas sangat, pastu mengomel diri sendirikan hahaha..

jangan la tangkup muka kat meja, tangkup la muka kat Datuk K ke wakaka...

The Hushgirl said...

Dear JM,

Hi :D hahaha tetiba...