Tuesday, March 5, 2013

Pemeriksaan Kesihatan....

Sunday
 
We didn’t go anywhere and I dah start plan nak masak benda yang sihat-sihat aje. Breakfast I makan telur rebus without yolk (I memang kureng sikit yang kuning tu) dengan dua keping roti wheat massimo yang di sapu dengan Naturel majerin lembut tanpa cholestrol dan a few slices of cucumber. Air, I minum air milo tanpa gula. After that, I makan dua bijik oranges. For lunch, I bakar tempe instead of goreng macam dulu, I cuma letak setitik minyak atas pan. I buat asam pedas ikan tanpa di tumis, dulu sometime I tumis sometime I rebus aje but this time I akan hanya rebus sahaja. I kurangkan gula and garam. Sayur pun I rebus aje and I kurangkan garam. Husband I beli beras tanpa kanji. Walaupun tak sesedap dan seempuk macam nasi biasa tapi demi kesihatan, ku telan jua tapi sedap la pulak.... Malam I makan tiga sudu nasi dan sedikit ikan asam pedas tapi I snacking a lot on tempe bakar itu. Air, I memang dah tak minum air lain, selain dari air putih dan air milo tanpa gula. Nanti I nak minum air teh and teh hijau tanpa gula. Petang, sibuk I dengan husband I mengemas dan membuang segala-gala junk food dalam kitchen cabinet. Tak expired pun I buang jugak. Nanti I akan buang chocolate and semua gula-gula dalam ice box pulak.

Malam tadi juga I ber skype dengan Mbo and discussed I punya result dengan dia. Mbo kan nurse and adivse I untuk ambik medication right away. I ingat nak tunggu sebulan. Dia kata reading diabetes I ok lagi and before that husband I pun dah googled and check I punya reading diabetes I tak ada apa yang perlu di risaukan and it was not even diabetes type 2. But neverthless I will do a glucose check up this coming Friday. Anyway, like I said, I thought of not seeing the doctor to take the medication right away and wait for one month but Mbo told me to go cepat-cepat because my cholestrol and blood pressure tinggi. Mbo also said that bila dia dah tua nanti dia akan kena makan ubat high blood and cholestrol jugak sebab memang dah keturunan. So I akan pegi jumpa doctor to take the medication this Friday jugak. I’m not going to the doctor at Ampang Puteri since doctor cakap I boleh pegi panel clinic aje. I also planned to have the vaccination on Hepatitis A and B lagi sekali... Ala..I dah la takut kat jarum but what to do... Sakit tau kena jab Hepatits nie, dah la kat punggung atas. So I’m going to see my favourite doctor. Mbo cakap jab banyak kali pun tak apa. And benda tu memang tak boleh dictate even after we took the jab.

Oh ya..I dah start exercise balik. I belari kat threadmill tapi tak lama thirty minutes aje but at least I exercise. Mbo tak kasi I exercise sebab dia kata I dah kurus but I cakap kat dia, I have too so that darah I bergerak lancar etc..
 
Monday

Hari nie I tak breakfast sebab malas and sibuk main game hehehe... Oh God, I really need to stop with this obsession la, abis kerja rumah tak buat and terbengkalai... Project nak mengemas dan membuang makanan junk food such as chocolate, sweets dalam icebox tak buat-buat lagi. Nanti la I buat.. I makan lambat around 3pm, yeah without breakfast pun, nasib baik tak kena gastrick. Hari nie I kukus chicken wing untuk makan dengan nasi but tiba-tiba menu bertukar, I malas nak makan nasi la pulak So I buat soup ayam and sayur. Soup nie I tak tumis, instead I rebus aje, I letak ayam sikit sebab I dah kukus chicken wing, bawang putih/merah yang telah ditumbuk, garam, setengah kiub ayam and lada putih. Then I rebus mee hoon... Bila I nak makan I tuang soup rebus ayam panas-panas kat mee hoon and I makan dengan chicken wing kukus. I letak kicap sikit and cili kat mangkuk mee hoon I untuk bagi perasa sikit since soup tu tawar.
         

Balik tengahari husband I belikan I Blood pressure Monitor kat Guardian. Nampak gayanya husband I akan jadi nurse I untuk monitor my high blood nie.. Yang pasti nurse I sexy ooo... hehehe...

Petang I makan dua keping roti yang disapu dengan naturel majerin, sekeping chicken wing kukus, timun tiga keping dan air putih. Lepas tu I makan dua biji oranges. Then I tengok tv kejap, lepas tu I start berjalan/belari kat threadmill for thirty minutes.

Malam, I minum air milo panas dan tiga keping biscuit jacobs.

Tuesday

Hari nie I masak ikan selar singgang. Selain dari tu, I kukus tauhu dan I letak crabstick sikit. Dekat pukul 4pm baru I makan, a very late lunch. Then petang I makan two pieces of oranges but today I tak exercise sebab nak kasi muscle I rest sebab I baru exercise balik. Esok I start balik.  Dinner tadi I makan dua suap nasi dengan tiga sudu mee maggi kari, teringin la pulak.   Right now, I minum milo panas and kejap lagi I akan makan sekeping dua biscuit jacobs.  Anyway, siang tadi Wo bagi petua suruh minum timun blend dengan celery, so I took that opportunity to ask or should I say push her to go and buat medical check up. I think Wo mesti dah fed up sebab I asyik suruh buat je kan haha.. biarla dia nak fed up sekarang, I don’t care as long as dia buat and because she's my sister and because I love her....


And I would like to ask you, my dear reader please buat medical check up at least setahun dua kali, tak kira muda lagi ke but you all must do it. I pun sayang kat you all. I tak mau you all sakit and susah-susah di kemudian hari.  Tak payah takut nak kena jab ke apa ke, tengok la I yang pengecut nie pun boleh buat. I know some of you, including me risau what is the result or the outcome but it is better to know now rather than not knowing at all. At least kita boleh prevent cepat-cepat. Lagipun kan we save time, money and tak payah nak tanggung sakit teruk-teruk nanti such as kena bedah ke, admitted ke kan, lagi menyusahkan.  Masa I tengah tunggu time nak ambik darah, I terdengar this guy tengah cakap dengan kawan dia yang dia hantar bini dia sebab bini dia malam tu tiba-tiba rasa kebas-kebas and numb kat muka. That is a sign of a serangan high blood tau. I kan tak ada simptom-simptom high blood such as pening-pening kepala, sesak nafas ke but tengok-tengok high blood I tinggi. What if I tak pegi check up? Tak pasal-pasal kena serang and lumpuh sebelah badan and herot-herot muka. Mbo kata dia banyak tengok cases macam nie, orang tu tak ada simptom tiba-tiba je terkena and dia cakap it is a timebomb.

And she was so happy that I listened to her and dia cakap memang dah ditakdirkan I datang visit dia and so happened that dia checked my blood pressure. Syukur Alhamdullilah, everything happened for a reason... If I still haven’t talk to her or visited her, I don’t think so I will take my health seriously... or do the medical check up right away....

Sekian catatan I kali ini.... Al-Fatihah buat semua anggota keselamatan kita yang terkorban, semoga ditempatkan dengan orang-orang yang beriman.... I know kematian itu pasti but I can’t help being sad for them and their family....

No comments: