Monday, March 4, 2013

Weekend's Update / Pemeriksaan Kesihatan...

Last Friday, I went to have my medical check up at Ampang Puteri. Mula-mula nak buat medical check up kat clinic aje but since sekarang nie company policy on medical dah bertukar and banyak la sangat songehnya with the insurance and all. Then we decided to do a thorough check up sebab tak pernah buat and cuma buat yang basic medical check up aje, itupun sekali and kat clinic aje. Mula-mula nak pegi kat Gleneagles but bila tengok package mahal so we decided to check Ampang Puteri and the package is cheaper. So last Friday pagi-pagi kita orang dah bersiap sebab the best time to come is as early as 8am. Masuk je kereta, tiba-tiba kereta tak nak start, rupa-rupanya dah flat battery. Of all the days, why it has to be that day kan... Husband I kena panggil mechanic suruh datang bawak battery baru.. Then husband I called hospital bagitau datang lambat sikit. Around 9.30am baru sampai hospital and masalah nak cari parking kat dalam tu sebab kebetulan ada Iranian punya function la pulak. Terpaksa parking kat belakang nun di luar sana.

Sampai sana terus register kat Premier Screening and Wellness Centre and pilih package. Hati I sudah berdebak debuk sebab scary bila ingat nak kena ambik darah.. Alahai..macam la tak biasakan but I don’t know why I takut sangat and bukannya sakit pun, tapi itulah..tak tau nak cakap. Rasa macam nak runtuh je rangka kat dada I nie. Tak lama kemudian, I turun ke another floor untuk bagi sample air kencing. Tunggu kejap sementara tunggu giliran nombor untuk di ambik darah. Oh dear.. I boleh nampak baju I berrdegup-degup akibat dentuman jantung I wakaka... nak tergelak la bila ingat balik. Sebelum masuk I dah siap-siap cakap dengan husband I suruh dia temankan I sebab I need to hold his hand. Masa nurse kat situ ambik darah I, adeeihh rasa macam nak pengsan. Dah la tu lama pulak sebab nurse tu kena ambik slowly, I siap cakap, lamanya hehe... senyum-senyum dia. After that I rasa sungguh relief. Lepas tu I kena pegi to another section untuk buat ECG untuk jantung I. Nurse berpangkat makcik tu (hai..macam la sendiri muda), lekatkan a few pelekat kat dada I and sambil monitor and print my report.

Then I pegi balik ke Wellness balik bersama dengan report itu and then dorang suruh I turun bawah pegi tempat x-ray untuk chest x-ray and also buat ultrasound breast and pelvis (yang nie I tambah sebab tak ada dalam package. I was so worried that my nenen would be swollen after the ultrasound but sikit pun tak rasa apa only during the procedure je I rasa discomfort bila benda tu di oles-oles bersama gel ke merata-rata bahagian nenen dan ketiak I. As for pelvic tu, I have to drinks lots of water before the procedure... sampai kembung la perut I tapi tak ada la pulak rasa nak kencing... Nurse yang buat both procedure nie sungguh lembut dan sangat-sangat polite. I love her! Same goes to makcik yang check jantung I, peramah dan baik. Semua la orang-orang kat situ baik-baik belaka termasuk pekerja yang di kiri kanan masa kita orang check mana nak masuk masa mula-mula datang. Not to forget layanan superb! Result kena ambik besok.

After that we went back and tapau some food kat restaurant ayam penyet before my husband went to have his Friday prayer. Oh yeah, kita orang tapau ayam penyet for my husband, udang and talapia bakar...huiii sedanpnya udang tapi talapia bakar pedas nak mampus.. Tak berani I makan.

Saturday
Saturday, kita orang pegi balik ke Ampang Puteri sebab nak ambik result. After a while doctor panggil masuk. Hati dah berdegup sebab risau what is the result kan. So doctor kata, urine, blood cel, liver function, thyroid, rheumatoid, veneral disease semua ok (oh ya..I tambah package untuk test darah for AIDS, Hepatits A/B selain dari glucose, cholestrol etc..yang memang dah dalam package). Darah I ok cuma tak dapat dictate whether I dah ada immunity against Hepatits A/B when infact I pernah buat vaccination dulu. But its ok I akan buat lagi nanti. Procedure nie, jab tiga kali, jab sekali and then the next one after a month and then next one after 6 months. My kidney and all the organ pada bahagian pelvis pun ok, tak ada problem. Doctor tanya ultrasound for abdomen ada buat ke, I kata tak ada nurse bagitau I, dia kata kena buat. I cakap I pernah buat endoscopic and buang gallbladder dulu, dia kata kalau dah buat tu tak apa. But I cakap I nak buat jugak nanti when I came for my next visit maybe end of this month ke. Then doctor cakap my reading on diabetes, cholestrol, blood pressure, heart adalah tidak bagus. I was so sad when I heard what was said to me.... Dalam hati I merintih-rintih especially when she said about the diabetes, ituler penyakit yang paling I tak hendak sekali... Siapa la yang ndak kan... I cakap macam mana I boleh kena, I jaga makan, I tak makan benda berlemak, gula and I tak ada la stress sangat. Then dia tanya pasal my parents and ofcourse both of my parents ada semua penyakit di atas itu. Keturunan pun iya jugak. Like I said I jadi depressed when I heard the news. Then dia bagi referral letter and recommend kat I which docktor that I should go to kat Ampang Puteri nie, to do a follow up immediately. Then dia bagi another report comment plus the pathology report and also dvd on my ultrasound breast and pelvis. After that kita orang pegi makan kat Cosy House GE, I order mee hoon sup dan air suam je.  Hati I sedih aje and jelas di wajah,  bukan main lagi husband I bagi assurance.  Depress ooo...  Automatically, I terus jaga makan. Then husband I pegi kat pet shop, tengok-tengok fish, cats, dogs la etc. Husband I sungguh suka tengok semua jenis binatang-binatang and in fact kalau dia boleh beli Zoo I rasa mesti dia dah beli punya la suka kan. Asyik nak ajak I pegi Zoo je.. tapi tak kuasa I cium bau busuk Zoo kan...dah la panas, kalau bawak guest tak apa la jugakkan. And he loves watching Animal Planet even Dog Whisperer punya program tu pun dia suka...

So anyway, sementara tunggu dia kat pet shop, I pun hantar msg kat Wo and Mbo serentak, bagitau akan penyakit I and yes I’m so sad during that Saturaday. Right away Wo called I but I couldn’t talk sebab sebak, dia cakap tunggu I dah reda then we talk. Keluar dari GE terus, I called dia and discuss pasal penyakit empat serangkai I ini. I suruh dia pegi buat medical check up. Dia kata dia selalu buat, I kata buat yang thorough bukan yang basic. Dia kata nanti tunggu ada duit, I kata you kan selalu pegi clinic government and free aje..  I kalau boleh pun prefer pegi clinic government tapi malas nak tunggu lama, orang ramai, sesak and beside I nak result cepat.   I really want her to do because I’m pretty sure dia pun ada jugak. But knowing how chicken Wo are, I think I have to do a lot of pushing after this... Then Mbo pun ber whatsapp dengan I and we promised to Skype each other to discuss further nanti. 

Petang buat marketing kejap but this time I didn’t take any juice as I memang betul-betul nak jaga makan. And husband I asyik kata jangan risau, jangan risau. Malam, mood sudah sedia low setelah mendapat berita siang tadi bertambah low and tengok tv pun malas, husband I kejap-kejap urut rambut I and memberi kata semangat and saying that it is going to be ok sampai penat I dengar. After that we have a lot of discussion and I went to sleep early as part of the things that I want to do in order to jaga my health. Milo panas pun I minum tanpa gula. And I dah start minum plain water sahaja....

To be continued....

Sekian catatan I kali ini bersambung esok...(macam drama ber episode la pulak...)

No comments: