Thursday, May 9, 2013

Tentang Trip Ke Beijing, China


What I’m about to write is base on my personal opinion and experience.

But firstly, I want to tell you about what Mel told us about China nie. Mel cakap orang cina di negara dia (but I’m pretty sure the majority of the people in the world) ini mementingkan lelaki or anak lelaki. Sebab itu kat negara dia banyak lelaki dari perempuan. So bila I dengan husband I tengok lelaki dan perempuan berpasangan tengah jalan-jalan ke, both of us cakap, this guy must think that he is so darn lucky to have a girlfriend. It seems perempuan banyak choice hehe.. As you all know policy kat China nie, satu anak untuk satu family. Kalau orang tu beranak lebih satu anak yang kedua, tidak mendapat IC, tidak boleh pegi sekolah, tidak boleh bekerja (IC and kewarganegaraan xde kan), tidak diberi kewarganegaraan etc. As for orang muslim or kaum minority pula, mereka hanya dibolehkan dua anak sahaja. Rumah di Beijing adalah sangat mahal dan boleh merangkum berjuta-juta untuk sebuah apartment yang hanya berapa kaki persegi sahaja, paling murah ialah 2 juta yuan. Some of them menyewa di bawah parking lot yang telah diubahsuai menjadi tempat tinggal yang bila bukak pintu terus katil. Kebanyakkan mereka mengalami masalah kulit setelah terlalu lama mendiami tempat itu. There was one incident dulu masa ada banjir besar kat Beijing, orang-orang yang tinggal bawah tanah ini lemas kerana tidak sempat keluar. See how lucky we are to live in Malaysia although harga rumah cukup mencekik darah kalau yang tinggal kat bandar-bandar nie.
 
(Tak nak beli ke? Tu siap ada nombor lagi kalau nak call...)
 
Harga air di Beijing adalah sangat mahal dan orang-orangnya jarang mandi, kalau mandi pun hanya seminggu sekali. Makanan di Beijing kebanyakkannya adalah masin-masin belaka dan banyak sayur. The reason why makanan dorang masin was because Mel cakap, masa zaman dulu orangnya dan anak-anaknya ramai dan miskin. Untuk menjimatkan makanan supaya family dorang nie tak makan banyak dorang akan letakkan garam banyak-banyak. So hingga kini dorang dah terbiasa kalau makan mesti lebihkan garam. For sure la senang kena darah tinggi. Orang Beijing nie jugak suka makan daging kambing atau lembu. Kalau nak makan daging kambing atau lembu nie baik la ke restaurant muslim sebab pertama, memang restaurant muslim akan menyediakan daging yang halal dan memang betul-betul daging. As for restaurant yang bukan muslim nie tidak diketahui akan kesahihan daging tersebut. Orang Beijing jugak memilih untuk makan di restaurant muslim kerana dorang tidak menggunakan minyak yang telah digunakan berkali-kali dan ditapis tidak seperti restaurant bukan muslim. Masa time nak makan, kita orang di beri pinggan makan yang kecik, besar sikit dari piring. So every now and then, ada je, sudu or garpu terjatuh la, lauk tak masuk betul-betul kat pinggan kecik itu, bila tengah makan, lauk pauk terjatuh kat tepi pinggan la. Nampak sangat la kita nie dah biasa pakai pinggan besar dan letak banyak lauk kat negara kita eh? 
 
 
Mel cakap kalau nak beli barangan kat vendor luar dan bukan government, hendaklah berhati-hati sebab duit palsu digunakkan berleluasa. Kalau nak beli barang, guna duit cukup-cukup, jangan guna duit yang memerlukan anda dapat change, kerana chances untuk mendapat duit palsu adalah sangat tinggi. Mel ada bagi tunjuk ajar kita orang cara nak mengenal duit palsu ini.
 
Dalam pemerhatian I majority penduduk di Beijing nie yang I tengok, kebanyakkannya adalah golongan muda remaja, orang tua ada tapi tidaklah seramai golongan muda. Kebanyakkan or should I say almost 100% of pekerja kat Beijing ini terdiri dari golongan muda remaja dalam lingkungan belasan tahun, dari penjual-penjual, hinggakan ke pekerja airport. Kebanyakkan mereka tidak la stylish mana, biasa-biasa aje, ada jugak yang outstanding tapi tidak ramai mana kecuali yang kaya. Yang golongan tua or pertengahan umur tu jangan cerita la, memang out la fashion dorang, serasa macam berada di zaman dahulu kala. Rambut serabut etc. Dorang nie kan generation lama. Orang dia memang ramai, merata-rata tourist spot yang kita orang pegi mesti ada group local tourist dari daerah tah mana-mana, siap dengan topi dan bendera masing-masing. Orang cina nie memang suka berjalan-jalan. Dia orang nie jugak agak kecoh and suka bekahak merata-rata, kejap-kejap kedengaran kraaakkk krrrukkk..ohh..I heard it everywhere and whenever I go...yicks!   

(Motorsikal pun ada sarung tangan)

Budak-budak kecik dia sangat la cute... I geram betul tengok pipi dorang yang bulat dan merah itu bak apple, rasa macam nak gigit je, kang termuntah la pulakkan hehe.. almaklum jarang mandi hehehe... (jahat I) tapi budak-budak dia memang cute sangat. Mode of transportation dorang is basikal. Ada yang basikal kayuh, ada yang pakai enjin dan jugak motorsikal dan dorang nie tidak memakai topi keledar. Bila tengok pasangan naik motor tak pakai topi keledar nie, teringat cerita korea... ahh..romantis, yela romantis dengan menyedut debu-debu kat jalan. 

 (Macam nie la rupa kebanyakkan budak-budak kecik kat sana..cute kan..)
 
Mana-mana kita orang pegi especially kat tourist spot, mesti kita orang akan dikerumuni oleh vendor or orang-orang berjual berbagai-bagai barangan cenderahati. Same goes each time kita orang nak pegi makan especially time dinner. Sebelum masuk ke restaurant, dorang dah sibuk tunjuk-tunjuk barangan jualan, bila kita orang keluar lepas makan, they are still waiting for us, dengan sejuk yang amat diluar. Sampai ikut kita orang ke bas and bediri sambil-sambil tunjuk barangan, tawar harga yang paling murah kat kita orang. And they can speak malay! There was one time, husband I cakap, beli je la barang-barang tu although we don’t need it sebab husband I cakap, the least we can do, tolong dorang, kira macam sedekah. Husband I cakap, kalau dia nak beli barang-barang or nak tawar-tawar sampai tak sanggup dia nak tengok muka dorang nie, wah, sensitive feeling jugak husband I eh...

There was one time masa bas kita orang tengah beratur nak masuk ke parking lot untuk ke shopping mall, tiba-tiba kita orang ternampak ada orang tua, setua mak mentua I, umur dalam 80 lebih, tunjuk-tunjuk botol mineral kat kita orang kat tingkap bas. Rupa-rupanya dia nak botol-botol mineral kita orang untuk di jual ke kilang recycle. Oh my God, dia punya la sanggup tunggu lama sebab masa tu bas tengah jam, I dengan husband I look at each other sambil mengelengkan kepala sambil discuss with each other, how sad la tengok keadaan macam tu. I cakap kat husband I, imagine that is your mother... Husband I siap tarik nafas ala-ala sendu..yela kan muka serious bouncer pun ada kain sari dalam hati... 

 (The one and only van untuk Food and Beverage kat Tiananmen Square)

Oh yes, about the shop kat Bird Nest Stadium yang jual batu-batu tu, please don’t buy anything kat situ. For your information, barangan and batu yang dijual adalah fake! Jangan percaya cerita-cerita penipu dorang nie. I don’t know how all of us boleh begitu terpedaya dengan mudahnya. Kan I cakap I sangsi pasal kedai tu kan. So balik dari Beijing, husband I beli laser pointer and kita orang try batu yang beli kat kedai tu and also semua batu-batu samada costume jewellery I and result sama je. I whatsapp/sms/inbox almost all yang pegi dengan kita orang haritu and bagitau dorang. I also did my research and googled, yeah its a scam, I bagi dorang the link. Then husband I pegi ke kedai Lazo Diamond untuk dorang nie check guna machine. And yes, orang tu mengesahkan it was a fake. I cakap kat husband I that he should listen to me when we were at the fake china shop and trust me instead of that bloody scammer. I should have be more adamant and he should have followed my instinct. Husband I kata tak apa la, we lost RM1200. But I cakap, money is still money. Its worth a lot to me. After that I whatsapp/sms the orang kaya and pensioner yang spent berpuluh-puluh ribu on the batu-batu palsu itu. They said they went to poh kong and orang poh kong pun cakap fake. Kesian dorang. They said, they are going to do something about it. I tak tau apa dorang nak buat, I tak contact dorang lagi and I don’t know what is the latest update on that. But I do hope they will get their money back. And to my readers, you have been warned, so becareful yea.. 

  (Uncle-uncle tengah khusyuk bermain judi di Great Wall of China)
 
Anyway, my husband said that this trip is not bad, he enjoyed it, he loves the scenery, he loves the building, the huge big road, the cleaniness, he impressed with how this people knows how to speak bahasa melayu. As for me, I hate this trip, I don’t really enjoy it as I feel and I’m very sure, Mel purposely bagi masa singkat for us to go to a place yang tidak memerlukan untuk kita orang berbelanja, such as great wall of china, summer palace, tiananemen square, forbidden city and panda zoo. I noticed that kalau pegi tempat yang kena keluar duit, tiga empat jam pun tak apa such as kedai sutera, kedai teh, kedai ubat, kedai batu etc. I don’t enjoy the food which was tasteless to me, except for soup tulang kambingnya yang sangat enak. I hate the weather because it was so cold and we were not told to bring a heavy jacket. Even dalam semua kedai and restaurant pun tak ada heater.
 
(Bunga-bunga Sakura yang sedang berkembang)

Lastly, you know how I was always mistaken with being a chinese in Malaysia kan? Same thing happened while I was at Beijing. Salesgirls kat situ asyik tanya, whether I’m a chinese, I kata no and they ask me (again the same question macam kat Malaysia nih), kenapa you macam muka cina. Alahai.. tak terjawab I. Yea ke muka I macam muka cina? I tau la mata I sepet and kulit I putih kuning sikit... And then kan masa nak masuk kapalterbang, ada la pramugari nie greet I, dia kata hi, I kata hi and then dia start cakap cina dengan I and I main agak, I tunjukkan no. ticket I and dia pointed to the direction then bila time husband I kat belakang I, dia cakap selamat datang and then dia tanya, seat nombor berapa encik? Waaaaaaa............ kena belajar cakap mandarin la macam nih........

Sekian, catatan perjalanan I kali ini....

2 comments:

JM said...

saya bangga dan bertuah jd anak Malaysia.. huhu.. alhamdulillah..

Sedeh baca kisah makcik yg nk botol mineral tu.. terbayang mak kita camtu.. huhu..sedeh..

Sis Misty said...

Dear JM,

Betul, memang bertuah kita nie anak Malaysia, cari la mana2 kat dunia nie, tak ada sebaik negara kita tapi masih ada yang tak bersyukur lagi...

Banyak lagi kisah lain yang sedih pasal orang2 tua kat sana yang sis datin tengok, tak sanggup nak share...