I Yang Tak Sihat....

Dah beberapa lama I tak sihat starting from two weeks ago...

Mula-mula I kena gastrick, perut keras semacam dan berangin. Nak kata diet tak jugak sebab I makan betul and cukup time. I tak makan bende pedas or masam-masam.. what's wrong eh? Lepas kena gastrick, everything seems to be fine for a few days... After that I was so busy during those weeks, keluar merata-rata and cari macam-macam barang menjahit, kain kat TAR, etc... sesambil tu I tengok ramai orang batuk-batuk and bersin. One day later I pulak terkena flu, bersin, running nose. Husband I ajak pegi clinic I tak nak sebab dah serik aritu sampai tiga kali pegi clinic sebab flu still tak baik-baik. I suruh dia beli ubat kat pharmacy aje. Then I kena sakit tekak... oh... berbagai-bagai gula berangin and ubat batuk I makan and telan. Hari nie dah lega sikit cuma ada lendir-lendir kat tekak. But the problem is, I don't sleep well as every one hour I terbangun. It has been going on for a few nights til now. To make matters worse, I tak ada selera and tak tau apa nak makan. Kalau makan pun sikit-sikit aje.

And last night I teringin nak makan roti lekat dinding (roti nan) and tosei. So husband I keluar beli bawak balik. Half way makan baru la I terperasan yang kari ayam tu dah basi... Selalunya awal awal lagi I dah boleh bau tapi disebabkan hidung I masih tersumbat sikit-sikit so ujung-ujung baru I terbau. I stop immediately and told my husband to do so. And this morning I rasa macam susah nak bernafas, rasa macam banyak angin kat dada.. I dah mula risau.. adakah ini tanda-tanda I nak kojol..huhuhu.. dah la tengah baca buku "Insaf" keluaran Mastika... suspense ooo.... Then around 11.00am I decided to have a late breakfast. I panaskan ANW waffle yang husband I beli semalam.. Around 11.30pm suddenly perut I memulas yang amat sangat. Ida masa tu tengah cuci bilik mandi, I told her I want to use it as I can't stand it anymore. Apalagi macam nak pengsan I kat dalam tu, dengan peluh berjurai-jurai macam hujan and I sesak nafas lagi.. sakit jangan cerita...... I sampai pejam-pejam mata tahan sakit. Lama jugak I kat dalam tu..bila keluar abis satu badan I berpeluh... Cepat-cepat I telan ubat actal.

Then I baring kat luar sementara tunggu Ida kemas bilik tidur.. I ingat nak pejamkan mata sebab badan I dah mula lemah..sebelum tu I kata kat Ida kalau I pengsan suruh dia call husband I immediately. A few minutes later husband I balik and I told him of my condition, dia pun cakap dia sakit perut jugak and "membuang" dekat tiga kali. I cakap I need to go to the clinic, dah tak larat dah nie.. I jalan slow slow and terbongkok-bongkok dengan rambut yang kusut masainya, I dah tak peduli..I nak makan ubat cepat-cepat... Balik dari clinic I ajak Ida makan, I makan sikit aje... Lepas makan ubat I ingat nak mandi but I tahan dulu sebab I'm sure lepas makan mesti I akan sakit perut... and yes I masuk toilet lagi.. again I rasa macam nak pitam....

Ida yang nak balik tadi pun risau nak tinggalkan I..I kata, kalau ada apa-apa nanti I call dia or husband I.. and right now..perut I bergelora with all kind of bunyi...dan berdehem disebabkan lendir di tekak I yang tak surut-surut....

I redha dengan dugaan ini..., it is my mistake for not taking care of myself..I keluar when I know banyak penyakit kat luar and I tak jaga makan sebab makan makanan luar yang tak diketahui akan kebersihannya... Lagipun apa la sangat sakit I nie kalau nak dibandingkan dengan orang yang menderita sakit yang dahsyat-dahysat...

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku