Thursday, July 29, 2010

I Yang Tak Desperate Housewives...

Here’s the thing, everytime I bekenalan dengan orang baru and bila dorang tanya, I kerja apa, I cakap housewife. The first thing that came out of their mouth was, “eh? tak bosan ke?” Or “korang boleh la tak kerja.. Or mesti banyak free time kan....?.” Ingat kita orang yang housewife nie tak ada kerja ke kat rumah or melepak 24/7 ke? Bak kata cikgu Nurul, mak dia berpuluh tahun jadi housewife tak pernah complaint boring pun. The ‘best question’ that was always ask off me was..., “Kat rumah buat apa?” Ndak je jawap test motor untuk merempit malam-malam. Masak laaaa, basuh baju laaaa and all kerja-kerja kat rumah laaa...

Lepas tu dorang akan tanya atau menjawab soalan sendiri tanpa sedar, “mesti selalu keluar jumpa-jumpa kawankan? Bila I cakap, tak ada la, I prefer duduk rumah...lagi la dorang bertambah hairan and tekejut..”eh ye ke?”. I’m not the type yang suka keluar-keluar with friends walaupun I over peramah. I nie..anti social, tak ramai kawan, kalau ada pun, kawan just kat cyber. I tak keluar-keluar dengan dorang nie. Bukan I tak mau tapi I tak tau apa nak cakap or topic apa yang nak dibentangkan. Semua kawan-kawan I jauh muda daripada I. So butiran bicara sungguh jauh berbeza. Baik dari segi nahu bahasa, slanga dan sebagainya. Kalau ada yang sebaya pun mesti cerita pasal bende-bende yang I tak minat and wavelength tak sama. Lagi satu, I suka la sesangat bergurau/mengusik orang so I takut nanti ada yang terasa dengan usikan I yang tanpa limit atau permit ini. Dari I sakitkan hati orang tanpa I sedar baik la I duduk diam-diam kat rumah sambil berangan muda balik ke apa kui kui kui....

Ada ex officemate I ajak keluar and I pernah keluar jugak dengan dorang dulu-dulu tapi I rasa sangat penat mendengar cerita sad story or kisah duka nestapa dan malapetaka yang sama (kira kes ulang tayang la nie). I letih la. Kalau cerita sekali cukup la tapi ini kalau asyik issue sama aje sapa tahan. Itu belum lagi part-part orang yang bragging nih. I rasa macam diperbodoh-bodohkan kalau orang tu start brag brag pasal diri sendiri atau kejelitaan dan kepandaian dia dalam semua segi. I bukannya jury beauty pageant untuk judge you and just because you rasa rendah diri, you nak brag kat I to make yourself feel good. Tolong jangan seksa I with your idiotic tales. Tapikan kalau you cerita or share pasal your love story, luahan perasaan or asking for my opinion and also pasal kehidupan harian you...itu I suka... and I sanggup dengar sampai berhari-hari pun tak pe...

Berbalik kepada kisah housewife nie... I’m my own boss. I decide my own schedule. I nak masak ke nak tidur ke, nak mandi ke.. it is up to me.. But being a housewives is never an ending job. There's always a thing to do around the house. One thing for sure, I love being a housewife and I cherish every moment of it....

No comments: