Thursday, February 9, 2012

Keturunan

Masa I belajar menjahit dulu-dulu I kan mix around and met with all kind of people, jadi rapat and ofcourse, we started to share and trade story about our personal life etc. I pernah cerita pasal hantu yang dorang cerita kat I dulu but I think the story that I’m about to tell you is something I rasa… I tak pernah cerita kot? Kalau I pernah cerita, buat-buat la macam I tak pernah cerita okay…hehe..

Macam nie, tadi tiba-tiba I teringat balik akan benda yang one of my ex menjahit mate told me/us and so I decided I should blog about it since I malas sangat nak cerita benda lain especially pasal movie or series yang I tengok. I dah type halfway but I biarkan begantungan je, nanti la kalau I rajin, I will pick up from where I left it. Anyway, back to the story that I’m about to tell you. This ex menjahit mate of mind is a Syarifah/Sharifah/Syed but I don’t want to tell you her real or full name as it is not appropriate of me to do so. Mula-mula tu kita orang cerita pasal macam mana kisah mula-mula kahwin and how penerimaan from the parents and saudara mara. I think I tak banyak bagi input pasal mine as I like to listen to theirs. So ex mate nie cerita macam mana parents especially nenek dia tak suka akan bakal husband dia sebab bukan dari keturunan Syarifah/Syed nih. Nenek dia kata kalau bukan Syed dia tak nak kasi harta etc. Mak dia kata kalau nak kahwin mesti yang berpangkat etc.

Syarifah nie cakap sedara mara dorang semua tak suka kat dia and her family because of this. Macam-macam la pekara yang berlaku and how dorang nie di singkirkan when they attended the kenduri-kendara etc. I dengar macam tak percaya je, but I’m sure not everybody yang keturunan Syarifah/Syed nih macam tu kan. It is so happened that berlaku kat keluarga/sedara mara dorang.  I tanya dia, betul ke orang yang keturunan Syarifah/Syed nie tak boleh terima zakat, sebab I teringat husband I bagitau kat I dulu, dorang nie is a direct descendant of Nabi Muhammad S.AW., Syarifah kata memang betul.

Then dia cerita macam-macam pasal penolakkan dan cinta terhalang keluarga-keluarga dorang yang tak setuju anak-anak dorang kahwin dengan orang yang bukan keturunan yang sama dengan dorang. Dia cerita ada one of her cousin nie fall in love with a non Syarifah/Syed but she was so worried that her parents will not agreed as they had warned her before about it. Tapi disebabkan perasaan cinta gelora jiwa dan terukir di bintang (eh mana datang yuna nih ekeke..), maka si teruna itu telah berkomplot dengan daranya untuk menukar nama dengan menambahkan Syed di awalan namanya untuk membolehkan mereka berdua disatukan. Kiranya kalau nama dia Shahrizal jadi Syed Jaszle la kan (sekadar memberi contoh wakaka…). Masa nikah tu Shahrizal nie pun guna nama Syed Jaszle but lepas nikah je Shahrizal or Syed Jaszle nie jadi gila. A few of us tekejut dengar cerita Syarifah nie kan sebab tak pernah dengar kejadian macam nie. The way Syarifah nie cakap, kira macam tak boleh main-main la dengan keturunan dorang kan. Then Syarifah sambung lagi, lepas cousin dia bercerai dengan Sharizal/Syed Jaszle nie, baru la mamat tu kembali normal and tak gila lagi.

Balik rumah, I cerita kat husband I pasal kisah yang Syarifah nie cerita. Husband I kata, ah mengarut la, it is not because of dorang nie keturunan Syarifah atau Syed si Sharizal/Syed Jaszle jadi macam tu but because pekara nikah nie mana boleh main-main/tipu-tipu and senang-senang nak tukar nama just because you want to get married.  Nikah is a religion thing.  Memang tak boleh la kan, contohnya kalau I couple dengan Remy Ishak (wakaka..), bila nak nikah je tiba-tiba darling Remy tukar nama kepada Bront Palare (sambil menjeling Zue), hah sapa nak jawab nie kui kui kui…..

By the way, Syarifah is a very sweet and nice young lady. I miss talking and listening to her story. Berapa orang anak Syah sekarang eh?

(nama-nama yang digunakan di atas tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah tiada, jika ianya berlaku, anggaplah ianya hanya satu kebetulan sahaja)

No comments: