Wednesday, February 29, 2012

Sunday's Update


(Nasi Kerabu dan telur masinnya yang suku itu, no solok and no daging bakar! Husband I order Roti Jala)

Setelah sekian lama betapa dirumah akibat ketidak seimbangan kesihatan I, maka last Sunday itu, pasangan merpati yang suka joli-joli ini telah melangkahkan kakinya nunnn ke Mid Valley. Pembukaan ayat adooooiii… hehe.. Eh bukan two weeks ago I pegi Sg Wang ke? A’hah eh.. Anyway, masa pegi Sg Wang tu I shopping beli t-shirt utk orang muda tapi diri ini yang tak sedar diri nak jugak beli and pakai.

Izinkan I menyambung cerita yang tak best I masa kat Mid Valley ini. Seperti biasa, both of us telah mungkir janji untuk yang kesekian kalinya iaitu, tak nak keluar tapi nak duduk rumah aje. But that early Sunday morning, sama-sama telah serentak suggest untuk pegi situ and then sama-sama buat-buat terkejut la konon, padahal memang kaki bejalan.

So kita orang pegi awal-awal around 11am sebab nak cari parking kat situ yang sangat la susahnya. Sampai je, wah, banyak parking kosong lagi. Then terus naik atas sebab I tiba-tiba lapar, padahal kat rumah I dah makan sebiji telur sementara husband I makan tiga biji telur..oh dear… Sampai kat one place nie, I think I dah pernah makan dulu tapi tak ingat order apa. Masa nak order tu, both of us terjengau-jengau panggil waiter yang entah di mana. Berapa kali panggil buat tak tau or maybe owner nie hire orang buta kot. I told my husband kalau kita panggil and signal dorang untuk yang kesekian kalinya and dorang tak datang, mari kita blah aje sebelum I menjegilkan mata sepet I ini. Tiba-tiba ada pulak waiter nie kat sebelah I. I ordered nasi kerabu and husband I ordered roti jala. Then I teringin nak makan kuih lompang. Husband I ambikkan and I tanya macam mana nak makan tak ada sudu. Hati sudah mula panas. Husband I pegi mintak, orang tu suruh tungguh..duhh..

Then waiter nie datang bawak makanan and sudu kecik tu sekali. I rasa sikit kuih lompang terus I stop sebab manis nak mampus and tak sedap langsung. Bila waiter tu bagi I nasi kerabu, I suruh dia angkat balik, sambal belacan dan budu. Then dia tanya I nak kuah asam. I kata I tak nak. Only then when I look at my nasi kerabu baru I perasan, solok tak ada, daging bakar pun tak ada. Apa punya nasi kerabu nih. I panggil waiter tu, I tanya mana solok, dia kata tak ada and sekejap dia tanya kat dalam. Dia datang balik and cakap dah habis. Excuse me! Ingat I bodoh ke, pagi-pagi datang dah tak ada solok kalau I datang petang I can understand. But I malas nak bising I kata ok je. Ada ke makan nasi kerabu tak ada solok? What the hell is this? Bila I rasa ikan goreng pulak, oh.. tak sedap langsung. Can you believe it, ikan goreng yang senang untuk di goreng pun tak sedap? Tak garing dan moist yang semacam aje. And telur masin pun dorang bagi suku. Bukan setengah atau separuh tapi SUKU!

Since I dah lapar I makan jugak but half heartedly, sambil tu I dengan husband I tak habis-habis mengutuk-ngutuk. I makan tak habis and told my husband jom berambus je from this place, I couldn’t stand it anymore. Kalau sedap and mahal tak apa jugak, nie dah la sepinggan nasi kerabu with ikan RM13.90 nasib baik I tak order with ayam percik cost RM15.90, ini dah la tak sedap and mahal pulak, rasa rugi sangat. How can you do that to your customer who paid for your so called expertise in the food that you serve? Kat pasar malam lagi sedap with solok, daging bakar, telur masin baru je berapa ringgit. Both of us serik nak datang situ lagi. First and the last!

Sepanjang-panjang nak ke MPH, both of us tak habis-habis menyumpah-nyumpah makanan kat situ. Tak abis lagi perasaan geram la konon. Eh, MPH dah pindah tempat. Dulu besar and sekarang dah pindah kat ground level and agak sempit jugak. I think the company dah tak dapat maintain rent agaknya. Same goes to Borders yang dekat Berjaya, dah jadi kecik je and kat lower ground. Times kat Pavillion pulak besar. Kinokuniya masih maintain lagi. So anyway, husband I belikan I a few books, I sungguh gumbira, yes! Then shopping beli baju and seluar husband I yang dah ketat itu. Sempat singgah kat The Body Shop husband I belikan set toiletries chocolate, sedap rasa macam nak makan je. Mula-mula I tak nak sebab kat rumah ada lagi a few bottles yang belum bukak, husband I kata tak apa ambik je.


(Mee Rebus yang sungguh menyelerakan and Nasi Pulut Kuning)

After walking from this corner to that corner, up and down, lapar balik la kan. Lagipun I tak habis makan dekat kedai yang mula-mula tu. Both of us ternampak kedai nama Warung kat tingkat berapa tah lupa, so we decided to give it a try. I don’t want to have any hope that the food would be nice and beside I masih risau akan perut I yang baru nak recover. But since I nak jugak cuba so I ordered mee rebus yang nampak so enticing itu, husband I ordered pulut kuning. Wah, sedapnya mee rebus I walaupun simple and bahan tak sebanyak mana but still delicious. I was so happy and satisfied. Air cincau yang I ordered pun banyak sampai I kena mintak bungkus bawak balik. Husband I tak abis makan pulut kuning dia sebab dia kata cepat muak. Nevertheless, I’m happy with my choice of food, I makan sampai nak abis kuah and semua makanan kat dalam mangkuk tu licin I sapu hehe… Next time, kalau I datang kat Mid Valley nie, I will go to kedai nama Warung nie. Promotion free tau….

Balik dari Mid Valley, husband I suruh I pegi steam rambut. Mula-mula tu I malas, tapi he kept on pujuk and cakap rambut I dah kering and let them urut-urut kepala I. And he also suggested that I go to spa. I kata kena buat appointment dulu kalau nak pegi spa. So husband I suruh pegi steam rambut dulu and spa to next time. But I told him, I want to go back first as I need to solat zuhur sebab dah dekat pukul 3pm and beside salon tu dekat je dengan rumah. Lepas solat terus pegi salon and sempat la I bergossip dengan mamat soft soft yang buat treatment kat rambut I. I suruh dia potong, cuci and steam sekali.

Lepas siap, husband I datang ambik and sementara tunggu dia ambik, I pegi kedai cake kat area situ and suddenly I ternampak macam one waitress that as old as my mummy tengah serve customer. I teringat masa I kerja dulu, me and my colleague, Rozana and Jen, would sometime have our lunch there. One day, while we were ordering some food, I saw a hickey (lovebite) on her neck. I realised that I'm not the only one who saw it.  Rozana I yang memang sekepala dengan I, look at me and gave me the mischevious smile. Bila waitress yang dah berumur tu berlalu,  both of us terkekeh without having the say it out. Jen tanya, what are you two laughing about.  So I cakap la and Jen cakap, you two are crazy! hahaha..  Then I cakap kat both of them hickey, hickey hehehe.. Rozana cakap kalau muda tak ada la nampak funny but the waitress was so makcik makcik hehe.. I kata tua-tua nafsunya rakus, bisa dong! (the waitress is an indonesian and she is quite friendly each time we went there).  Bila dia hantar makanan, kita orang senyum-senyum je but gigi emas dia tidak dapat I lupakan sampai bila-bila..wakaka..

No comments: