Perangkap Serangga

(Nie la rupa Terminator-I/perangkap serangga,  size gambar I bagi kecik je sebab I tak berapa nak show off kan haha..).
 
Balik untuk lunch, husband I bawak balik 3 kotak Terminator-I. Dia beli kat tengah-tengah lobby Wangsa Walk. I didn’t expect him to buy tapi everytime pegi kedai tools husband I mesti tengok benda-benda perangkap nyamuk ke serangga nih. Husband I selalu complaint dia asyik kena gigit je and kejap-kejap garu badan dia. I kata ofcouse la, asyik tak pakai baju, mundar mandir macam male stripper versi perut bulat kan. Husband I cakap masa dia pegi kat situ, penjual tu tunjuk banyak serangga masuk perangkap Terminator-I nih. I kata, orang tu tipu, dia bunuh serangga-serangga nie merata-rata lepas tu dia masukkan kat situ sebab dia nak lakukkan product dia. Husband I kata, mana ada, betul punya (dengan mata di bulat-bulatkan lagi). Anyway, I tanya dia kenapa la beli sampai tiga, satukan dah cukup. Husband I cakap, satu nak letak bawah meja belajar I, satu kat bilik tidur and satu kat ruang tamu. I kata, benda tu kan boleh usung mana-mana and lagipun ringan je. Husband I kata, tak apa. Diakan, kalau dah berkenan dia akan beli a few. So bermula la misi dan kesibukkan husband I yang kejap-kejap jenguk perangkap serangganya itu. Masa mula-mula nyamuk masuk, wah...bukan main kecoh lagi, asyik-asyik panggil I suruh tengok. Bila I masuk bilik nak tengok, husband I kata dah terlepas. I tanya, macam mana boleh lepas, dia kata dia bukak sebelum serangga tu mati sambil senyum malu tersipu-sipu..
 
Like I said, every few minutes dia akan sibuk check perangkap dia merata-rata. Kejap-kejap dia tanggalkan spec dia sebab dah tua-tua nie, kalau nak tengok benda dekat-dekat tak nampak kalau pakai spec, kelakar la. Kalau nak baca label pun dia macam tu jugak, kena tanggal spec lepas tu kena jauhkan label or benda tu dari mata dia wakaka... Wah, mengata laki, diri sendiri pun dah mula macam tu hehe.. Berbagai-bagai tactic yang husband I gunakan. Dia akan tutup lampu bilik and jenguk senyap-senyap dari rekahan pintu and a few minutes later dia akan cepat-cepat masuk sebab nak check. So anyway, kadang-kadang I tengok ada kekecewaan jelas di wajah beliau kalau perangkap dia tak mengena. Yang masuk pun bukan banyak pun seekor dua je. Husband I pun sibuk la google how to attract serangga-serangga nie. Banyak la info dia dapat. Salah satu daripadanya, serangga nie suka pada bau carbon dioxide, I look at him and laughed sebab beliau merupakan penyumbang terbesar dalam pelepasan kentut-kentut sedunia wakaka.. Then dia cakap, serangga pun suka pada bau-bau wangi and sebab tu la banyak pegi kat I. I kata, abis tu, you selalu compalint kena gigit dengan serangga tapi body you sungguh la smelly nya hehe.. Husband I kata, itu manly punya smell..yeah sure! Then husband I mintak lotion sikit sebab dia nak kesat kat perangkap sakti dia tu, sesambil mengesat tu I terdengar dia mengomel sorang-sorang...
 
One day, my husband came across satu website about, serangga-seranga nie suka bau pisang. Wah, beriya-iya dia nak beli pisang. A few days later husband I balik bawak seikat pisang sambil bagi warning kat serangga. Sampai rumah terus dia kopak and kesat sikit je kat one of his Terminator-I. Yang lain tu dia makan sorang, I tak nak makan sebab perut I kan sensitive and yes, husband I belari-lari ke toilet tiap kali lepas membaham pisang-pisang tu hehe.. Perangkap serangga nie sejak dari beli sampai sekarang, sentiasa on 24/7. Tak kira siang or malam. Husband I pun tak ada complaint kaki dia gatal-gatal kena gigit. Bila nak tidur malam since one of the perangkap nie we put in the room, so terang aje and rasa macam bejalan luar taman kat resort aje, tapi sebelum tu dia akan meneran kentut kuat-kuat saje nak bagitau perut dia sakit, apalah husband I,  attention getter....
 
Yang lagi dua tu kadang-kadang aje pasang sebab serangga jarang masuk kat situ, paling banyak sekali kat bilik tidur. But a few days ago and last night was the most serangga/insects a like termasuk lalat besar masuk ke perangkap husband I. Husband I punya la suka, sampai tenyeh and cakap, hah..nah engkau! pada serangga-serangga tu, padahal orang tu dah kojol pun.
 
Anyway, I was so happy to see the excitement and the satisfaction in his eyes when things that he believe in happened. And ofcourse it boost his ego and mula la dia bragging walau hanya bermodalkan perangkap serangga sekalipun...

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku