Monday, October 14, 2013

Ke Chatuchak Weekend Market

A week ago, which was last Sunday , we went to Chatuchak Weekend Market for the first time.  This Market is only open on the weekend from 6am to 6pm.  This market is thought to be the biggest market in the world. Yes, it is so huge. The best part is, it is near our condo yes, only one BTS station away and not far from my husband’s office.

So on that Sunday, around 10.30am, we took a taxi to the place. Malas nak naik BTS sebab lebih kurang je. Sampai kat situ, kita orang tengok orang dah ramai. Mula-mula my husband is not to keen nak pegi sebab dia ingat tempat orang jual sayur-sayur and ikan je but bila kita orang masuk, mula-mula tu I was not that impress. Tapi dalam hati I kata, inikan open air market and belum survey ke dalam dalam lagi. Masa masuk kat first lane tengok barang, alahai macam tak ada apa-apa pun, barang macam buruk. Apparently, we didn’t take the map of the market because different section selling different thing. Bila dah masuk to the other section, oh wow...terkejut I tengok barangan yang di jual, berbagai-bagai. We thought we can coordinate where to go first and which lane to use, boy, we were wrong.. the place is so huge and it was so easy to get lost. Not to mentioned the distraction around. The more we go inside the crazier we become.. 
 

Ah...semua benda I nak beli. Harga, oh... tersangat la murahnya.. if you want to buy or go for cheap stuff macam I yang cheapskate ini, sini lah tempatnya. I feel like I’m in heaven. I was speechless, I don’t know where to start. I bought a few summer dress, each RM15 je.., yea RM15, summer dress yang sleeveless panjang itu kalau kat KL jangan harap la dapat harga macam nie, at least RM89 and above. Quality pun bagus sebab masa I try cuci tangan baju tak shrink and colour still maintain lagi. And also kalau I pakai sleevles summer dress nie, I akan pakai dengan cardigan or jacket cotton je, tak de nye I nak menunjukkan lurah ketiak I. Baju blouse long sleeves cuma RM10 and I bought a few. Kasut yang jenis macam kasut ballet, I beli dua pasang. Satu pasang RM15 aje. Kalau rosak ke koyak in the future pun I tak peduli sebab ialahkan tak ada brand and murah je, sambile menyengetkan kepala ke kiri dan ke kanan..belagak!
 

Like I said, baju-baju kat sini murah-murah, berbagai-bagai style, fashion dan banyak selection. Rasa menyesal shopping kat MBK and Platinum Mall haritu. Ingatkan kat situ murah tapi kalau nak keselesaan and ada aircond, shopping la kat those two places tu. But for me, chatuchak is my first option, kalau tak, tak ada la dua minggu berturut-turut I datang. I also bought a few of their tradisional/craft’s bag, rasa macam hippies je.. sementelah I ke situ pakai selipar je. Sedang berjalan-jalan dari lorong ke lorong tiba-tiba husband I ternampak satu kedai jual barangan silver. He knows I suka accessories nie and I was looking for one particular set of silver. Dia ajak I ke situ but I told him, tak payahlah sebab I dah ada banyak silver and tak pakai pun. But my husband insist on going there, dia kata tengok-tengok je tak semestinya beli. But my husband do have the eye for fine and nice thing. Dia suruh pekedai tu keluarkan dari cermin and tunjukkan I yang ambik kesempatan duduk kat dalam kedai, penat oo.. bejalan. Bila I tengok je, oh..I terus jatuh hati. Husband I tanya, do you like it, of course la suka. Dia kata this is your birthday present sambil pandang I dengan senyum nervous, just to be sure whether I like it or not. Oh, my husband is so cute... Dia tanya lagi ok tak, I kata ok la darling, I suka sambil senyum meleret-leret (over) kat dia (kalau dah pelakon tambahan, pelakon tambahan la jugak...) Walaupun murah je.. RM120 but the thought of him doing whatever he could to please me and make me happy, touch my heart...cair I taww..hehe.. Gosh, I really love this guy! Dia suruh I pakai terus, I tengok muka dia proud and kejap-kejap dia angkat tangan I and tengok gelang loceng tu. Dia kata cantiknya bila I pakai..ahaha.. sweet talker pelakon tamil.. Dia kata tak pernah dia tengok gelang macam nie and tu yang dia tak sabar nak belikan I ...alahai..buah hati.. Berbunyi-bunyi la pulak loceng bila I bergerak, husband I cakap I nie kira anak kucing dia, kalau tak ada bunyi maknanya I tak ada kat sebelah dia..wah.. 
 



Tak lama kemudian, perut pun rasa lapar, we did brought some food from home but I saw one halal stall not far from where we stand. I jumpa tempat nie pun lepas I google and kat situ cakap halal food nie dekat tower. Senang je nak cari, betul-betul bawah tower. Mula-mula husband I hesitate nak pegi, I kata kalau tak nak pegi makan pun tak apa, kita ada bawak bekal then he changed his mind and ajak I ke situ. We ordered nasi briyani and lauk ayam goreng je, just to be on the safe side. Maklumla perutkan sensitive and tak berani nak makan sebarangan. The food, well.. not so nice sekadar untuk mengalas perut je.

Lepas makan kita orang berjalan lagi and I ternampak satu section jual pinggan mangkuk. Oh wow! Berbagai-bagai jenis dan bentuk dan cantik-cantik, ada yang jenis macam kita makan kat hotel, besar-besar... macam-macam la size. I jadi gila lagi... I told my husband, lama-lama esok, kita concentrate on buying the pinggan mangkuk je, satu dua pun jadilah..

Orang berbagai-bagai bangsa and I ada selisih dengan a few fellow Malaysian around tapi I tak tegur because knowing my husband yang “kureng” sikit bila I nie ramah sangat. Dia kata don’t be too friendly, we don’t know them, they might be a peyamun.. Suka betul dia grade kan orang penyamun la, penyangak la, pembelit la.. On the way nak balik, tiba-tiba I terdengar suara perempuan nyanyi macam tak cukup makan. I cakap kat husband I, siapalah yang nyanyi macam nak mati nie... sekalikan bila I lalu kat one lane, baru I perasan dua budak buta pakai baju sekolah bediri and one of them tengah nyanyi sambil memegang tabung mintak sedekah. Oh, I felt soooo bad. I ingat orang tua nyanyi saje-saje untuk menghiburkan pengunjung. I rasa malu pada diri sendiri. I cakap kat husband I, I tak patut cakap benda macam tu and I thought of derma kat bebudak buta nie. Husband I kata, tak payah la, dorang nie mesti ada sindiket...I kata I tak peduli, sindiket ke tak, I rasa sangat guilty and then on the way keluar dari kedai, I bagi all the coins that I have to their tabung.

Ingat nak balik, tapi ada lagi barang nak cari, sampai tak larat kaki I nak melangkah dengan pinggangnya rasa macam nak putus sampai sambil berjalan sambil tu husband I urut belakang I ahaha..namun ku gagahi jua walau setapak demi setapak.....demi nafsu shopping ku yang rakus.....

Hari itu berbagai-bagai pekara atau emosi yang I alami such as excited, speechless, happy, loving, bad, ashamed with myself and guilty....ahh...perasaan yang kepelbagaian in one day....


Saturday

Last Saturday, which was two days ago, we went to this place again. Pagi-pagi tu I masak nasi and masak lauk simple je such as chicken wing goreng, sayur goreng dan telur dadar for our lunch sebab tak lalu nak makan makanan kat stall halal masa last Sunday haritu. Anyway, this time ingat nak cari souvenir for my cousin yang mintak beli t-shirt dari haritu lagi. Husband I nak cari t-shirt and a pants. I pulak nak cari simple t-shirt untuk pakai kat rumah hari-hari.. Sesambil tu I plan nak cari a few key chain ke apa-apa yang tengok nanti. Beside, I need to buy something for our neighbour yang baik hati itu. Ingat nak balik before end of this month but ticket pun tak book lagi and beside we have to settle our visa, permit this and that macam-macam la. Sampai je kat Chatuchak Market nie terus kita orang ambik map kat entrance. Bila tengok map jadi bertambah pening sebab it seems that kedai dorang bercampur aduk and tak specific sangat.

 
Lepas husband I beli barangan dia, we decided to take a break and have our lunch somewhere. We found one spot and a few of the shoppers pun duduk kat kaki lima tapi tempatnya bersih. Sedang I dengan husband I makan-makan, tiba-tiba ada la satu family dari India datang and duduk sebelah kita orang dengan anaknya menangis sambil menjerit-jerit. Budak tu punya jeritan sangat high pitch, bingit telinga I.. sabar je la. I think mesti la dia tak selesa kan sebab panas dan berpeluh..sian budak-budak. Kecoh la jugak dorang berborak-borak sesama sendiri. I kata husband I nie ada magnetic force..hehe.. Anyway, lepas makan kita orang sambung balik berjalan-jalan and something caught my eyes... yeah! I ternampak lesung batu in one of the shop. Terus I masuk ke kedai tu and macam-macam size tapi tak banyak. I bukanlah pemakan sambal belacan yang tegar and in fact lama I dah tak makan belacan dan dah berpuluh tahun I tak beli and tak ada kat rumah since husband I tak makan. Dia cukup tak suka dengan bau belacan ini. Tapi masa I remaja dulu, kalau tak ada sambal belacan, I memang tak ada selera nak makan. I punyalah suka sambal belacan sampai isi sup ayam pun I cicah dengan belacan. Pada I belacan miri sarawak adalah yang paling sedap dan sambal belacan sarawak lah yang paling enak sekali, tak cair. Terliur la tiba-tiba... Anyway, berbalik kepada fungsi lesung batu yang I beli nie adalah untuk I mengetuk serai, halia etc..since selama tinggal kat sini I guna belakang periuk untuk ketuk benda-benda nie.. Harga dia tak mahal RM37. Haritu I tengok kat supermarket, size besar RM69..


Lepas beli lesung batu, kita orang ternampak ada orang jual kebab halal and husband I decided to buy sebab nak tau rasa kebab kat sini macam mana. Sementera tunggu kebab tu siap I tengok kat sebelah kedai kebab nie ada kedai jual air tea tarik. Ramai la orang berkerumun nak tengok macam mana mamat nie tarik air tu, siap mat salleh ambik video lagi. I tak heran la sebab kita dah biasa tengok kat negara kita kan. Bila siap je kebab, husband I bagi I, I kata tak nak lah sebab kenyang lagi tapi ndak la rasa sikit, sekali I ngap..wah..sedap jugak.. senyum husband I lepas tu dia ajuk I cakap, I tak nak tadi.. Lepas tu I tengok ada orang jual ice cream kelapa, I nak try, so I order, wah..sedapnya... Mula-mula husband I tak nak tapi bila I suruh dia rasa sikit, terus dia ndak.. Ituler kalau tak try mana kita tau kan...

Then husband I ajak cari kedai silver yang kita orang pegi last week.. Cari punya cari tak jumpa-jumpa.. Oh I tell you...if you find something that you like kat Chatuchak Market nie, I suggest you beli immediately sebab kalau you nak cari balik, you tak akan jumpa lagi. We decided to go back dengan penuh hampa, next time la cari. Although dua kali pegi sini, kita orang masih tak dapat cover semua tempat sebab punyalah besar. Sampai rumah kita orang mandi cepat-cepat and I suruh husband I try baju dan seluar yang dia beli. Bila dia pakai je, I cakap wah..macam budak muda sebab baju tu memang style remaja ada cop besar kat belakang... tersenyum sipu dia...
 
Oh yeah, before I forget, tips untuk ke sini, sila pakai baju yang selesa dan ringkas, pakai sport shoes, in my case I pakai selipar je atau mengikut keselesaan masing-masing dan yang paling penting sila bawak air banyak-banyak, you're gonna need it badly.

Sekian, catatan I untuk kali ini...

2 comments:

JM said...

bestnye chatuchak niiiii....
aih mcm nk merancang percutian ke situ pulak nnt..sooonnnn

Claudia said...

Dear JM,

Pegi JM, jangan tak pegi hehe.. Chatuchak Market nie bukak on the weekend je..

Anytime kalau nak contact sis.. :)