Friday, October 1, 2010

Spring Cleaning And Other Things..

Firstly I don’t know why I called it spring cleaning since we only has two season here but yes I did my spring cleaning this past week.. In fact every now and then I akan kemas sendiri although we had Ida, the lady that came to clean the house weekly. Since she was still in her country so I decided.. hey.. I can do it with the help of lalaki serba boleh ituuu... I lipat balik semua baju kat wardrobe and arrange according to their categories since dah jadi carca marba.. Baju lama I simpan kat bilik lain. Then I make sure each time lepas baju kering I akan lipat immediately, there are no more bertangguh lagi.. selalunya Ida yang buat..but not this time..I decided to do it myself.. I lap segala furniture and buang all the dust yang melekat the past week... Semua peralatan/pekakas/rempah ratus kat kitchen cabinet I susun cantik-cantik.. I rasa sungguh seronok bila dah bersusun macam tu..Kejap-kejap I bukak almari and admiring my work (perasan maa...). Itu belum lagi part I senyum sorang-sorang bila bukak icebox (I prefer to call it icebox then refrigerator..I’m from the old school laaa..). Sungguh bersih dan terang benderang... I’m glad sebab it has been going on so well...

I love looking at how spotless my house are...but one thing, kemas rumah to me is macam therapy.. ..because your mind are constantly thinking and planning what to do or where to put next. Sweat pun keluar, badan rasa ringan but at the end of it penat nak mampus. Oh, please don’t get me wrong, I’m not going to clean your house nor do I want to vying for the title of M’sian Next Top Cleaning Lady...hohoho... But watching the fruit of the vine or hasil kerja sendiri was so exhilarating, lega, proud and ahh... exciting.. I hope I will keep up with my good work and I don’t feel like I want Ida to come to the house anytime soon.. but I still need her to clean the bathroom because..I tak pernah lagi jumpa orang cuci bathroom as clean and as thoroughly as her..I swear..I boleh tidur kat dalam tu...

Anyway, petang semalam lepas I admiring once and for all..again the kitchen and the living room for like a million time (as usual exaggerate), tiba-tiba I teringat kata-kata Mummy yang suka membanding-bandingkan I dengan Wo.. Mummy selalu kata I malas, tak pandai and degil.. I ingat, betul la apa yang dia kata selama nie but I just realised petang semalam that I was not lazy at all nor do I degil ke or tak pandai ke.. I tanya husband I, I nie bini yang malas ke? Husband I kata “kalau you malas diri sendiri pun you tak nak jaga and rumah kita berselerak sana sini, rumah macam store tak apa yang penting bersih dan kemas... Sebelum ada Ida pun rumah kita tak ada la sepah mana”. Husband I kata lagi, dia saje suruh I hired Ida sebab dia tak nak I buat kerja berat-berat and dia emphasize lagi dari mula dia kenal I dia tau I orang yang pembersih. Tiba-tiba jadi terharu la pulak makcik korang nih...

I tanya lagi, I nie degil ke (nie saje je la nak boost my low self esteem)?, Husband I kata, “kalau you degil macam mana our marriage can last this long”? Then I pikir balik.. yea tak yea jugak... Seingat I, I tak pernah la pulak I berevolusi untuk merebut tahkta ketua keluarga yang telah beliau sandang bertahun-tahun itu... I know my position that I will always be his deputy, jawatan tetap sampai mati la nie..

I tanya soalan terakhir... I nie pandai ke tak (nie I dah tau apa jawapan beliau)?. Husband I kata.. bukan pandai aje...tapi terlampau pandai, terlampau smart, terlampau lawa. ...nyampah I.. hahaha..lepas tu I cubit sambil memulas belakang tangan dia kuat-kuat..dia mengaduh kata sakit la..I kata memang la sakit sebab I pernah test kat tangan I... muehehehe..

2 comments:

Zue-rouge said...

hi akak misty*saje je exaggerate panggil akak* :-)
anyway..happy belated bday
saja nk komen..love reading ur blog..selalu tersenyum2 sorang..so sincere n mcm u ada depan mata je bila baca blog ni..cara penceritaan yang selamba..
btw..i dari forum yg dulu2 tu..dh lama follow blog u..

p/s..i love crabtree & evelyn..i dh beli iris tu..so wangi..nak menangis rasanya bila shower..so fresh..

zura

Misty said...

hi zue selamat berkenalan..kataku malu-malu kertu hehehe..

thanks for the wish buat akak yang dah usang nih.. paham gak zue akan tulisan akak nie yg tunggang tebalik ekeke.. tak sangka ada gak yg nak baca blog ngarut akak hahahaha...anyway thank you so much..

p/s..akak beli iris tu sebab ada offer muehehe..tapi bau sedapkan..akak tak guna lagi shower gel tu tapi akak rasa kalau akak guna bukan nangis aje malah meraunnggg giler hahaha..