Tuesday, May 8, 2012

Langkah Yang Menyeksakan (wakaka..title)

Last Sunday kan I pegi PWTC, so park la kat Sunway Putra and parking kat basement yang bawah sekali sebab level atas dah penuh. Since parking dekat dengan tangga, both of us pun naik la tangga. Mula-mula tu steady lagi tapi lama-lama macam ada kesengalan sikit-sikit kat betis padahal tangga tak ada la tinggi mana. Sampai kat atas, I tanya husband I dengan tercungap-cungapnya, penat tak, dia kata adalah jugak. Then kena naik jejantas nak ke seberang, both of us start la complained, husband I kata patutnya letak la escalator ke kan, dah la tangga nya steep. Turun dari jejantas, kaki I dah mengigil semacam and husband I pun rasa sama gak. Adeeihhh, nampak sangat dah antik sekarang nie, mencik I tapikan pelik la jugak sebab I exercise kat threadmill at least once or twice a week. Sebenarnya dari dulu lagi masa umur 20’an, asal naik tangga tinggi sikit, kaki I akan rasa macam nak kejang aje. Balik dari PWTC aritu, kita orang tak naik jejantas, tak sanggup and be side, it was so dirty with rubbish strewed around.

Bangun pagi-pagi semalam, betis I dah terasa amat berbisa each time I melangkahkan kaki. Tiap langkah rasa bagai di cucuk-cucuk and bila husband I pandang, cepat-cepat buat herotan di wajah, konon nak mintak belas kasihan kan wakaka.. kalau bab belakon isteri menderita memang I hebat damn! Since last week both of us plan nak tengok cerita The Avengers, rata-rata yang I baca kata cerita nie best. So last night bersempena dengan our date night. Date night la konon.. Kasi chance la orang dah season pun nak pegi dating malam-malam kan. Dating pun tengok wayang je bukan berjimba hentak-hentak heels kat club kah kah.. Lepas solat terus pegi ke TGV KLCC sebab tengok show pukul 8.30pm. Sampai sana around 8.10pm terus tapau kat foodcourt kat booth Popilla ke apatah nama. I tak pernah try lagi so it was going to be my first time. Sementara tunggu benda tu nak siap, I told my husband, I naik ke cinema terus untuk beli popcorn and drinks and to meet me there. I belikan set yang large untuk husband I and as for me regular je without drinks. Tak lama kemudian dia datang and terus kita orang masuk in time for the show, cun cun. Husband I chose tempat duduk paling belakang and orang pun tak ramai and banyak extra sit kiri kanan. I pun try la makanan Popilla nie nie, wah… sedapnya, maybe I kelaparan kot but delicious la, next time I ambik gambar sebab dalam panggung gelap. Yea, I makan dengan penuh lahapnya habisla berat badan I (I know I will always keep ranting on how fat I am now huhuhu… )

Lepas tu, I belasah regular popcorn sampai nak dekat abis dan di kegelapan panggung itu I menangis tersedu sedan di dalam hati, memikirkan berapa panjangkan lilitan ukuran pinggang dan perut I nanti...huhuhu.. As for The Avengers 3D movie nie, I have to say, it is not my taste, banyak letup-letup, hancur, lawan, bekecai sana sini tapi still boleh layan la jugakkan. Kalau I muda belia mungkin I would have enjoyed it. Ada la jugak adegan tanpa sengaja I tercakap word shit dengan agak kuatnya part Loki tu, masa tu orang semua tengah senyap wakaka… malu la I but nasib baik I kat belakang hehehe… emo la pulak tengok cerita bebudak nih kan. Habis cerita, both of us were the first one to go out, since duduk kat belakang kan and husband I siang-siang dah cakap dia nak pegi toilet dulu. Kelam kabut dia bejalan cari toilet and sempat lagi bagitau, dia masuk dulu and lepas tu baru I masuk sebab adalah lebihan makanan dari panggung, takan nak bawak ke toilet. Selalunya husband I akan suruh I masuk dulu. Lama la jugak I tunggu dia abis membuang hajat kecilnya itu. Lepas selesai tugasan penting itu both of us pun nak turun ke parking lot. Aisymen, escalator pekerja-pekerja tu dah off la pulak.  Sedangkan bejalan biasa betis I dah terasa bagai dicucuk jarum yang tebal inikan pula naik dan turun tangga?  So terpaksa la I menuruni anak tangga itu dengan perlahan-lahan dan mengeletar sambil berpegang erat kat handle tepi tu, rupa macam takut kena hanyut pun yea jugak. Rupa langkahan kaki I alahai, macam orang kena buasir, terkangkang-kangkang but then kalau ada orang lalu lalang tiba-tiba je boleh bejalan straight and cat walk lagi tapikan dalam hati meraung-raung merana..wakaka.

Sampai kat rumah, tiba-tiba tengok lift under maintenance and park kat G. Apalagi, mengomel la I sepanjang-panjang naik tangga tu damn! And hari nie tepi kaki I rasa macam kena cucuk pulak.. Dah tua-tua nie macam-macam la…….

No comments: