Pesta Buku Antarabangsa 2012 (Part 2 of 2)

(Tengah sengih nervous nih)

Then I cakap kat husband I, since dah nak dapatkan signature dia, might as well beli a few more of his new books nie, so that I can give around. Husband I pegi beli a few more books and then I tulis kat receipt nama-nama orang yang I nak bagi. Lama jugak nak beratur nie sebab apparently, ada peminat dia yang lain berborak and ambik gambar dengan dia. Speaking about peminat, so I guess, without realizing it, I’m one of his fans la jugak kan since I read his books and beratur lama lagi. Bila sampai my turn, I tengok dia tengah meregangkan tengkuknya, memang betul la apa I pikir tadi yang dia mesti lenguh sign-sign nie. So I dengan ramahnya (eh.. tadi kata segan), I senyum and sapa hello kat dia, dia balas senyum I and kata hai. Then I tunjukkan nama I berserta nama-nama orang yang I nak bagi buku untuk dia tulis. Sesambil tu I compliment dia, I cakap (this is my exact word), “Thank you for producing the most wonderful books”, dia cakap thank you sambil senyum-senyum, I tak tau kenapa la I ter speaking dengan dia, ceh! I tambah lagi, where did you get the idea to write this awesome story? Like I said automatically I perasan british kan, damn! Dia senyum lagi and mengangkat kedua-dua telunjuk ke atas.. wah.. dramatic la hehehe.. I puji ikhlas, I kata dia punya buku bila I baca rasa macam tengok movie Lord of the Rings, sungguh high production and that I paling suka Sang Ratu (I’m forever grateful to Pump and Fiez for their first introduction to his book, thank you dear), dia kata Sang Ratu was not his first book, I kata yeah, lepas I baca Sang Ratu, terus I check his previous books. I cakap dia patut buat filem untuk buku-buku dia. Dia kata tengah dalam process, wohoo… dalam hati I mintak-mintak la filem yang ada watak Sunan and terus I membayangkan Remy Ishak jadi Sunan, oh Remy my toy boy..wakaka.. Lupa la pulak I nak suruh dia cast I kat filem dia nanti, jadi mak Sunan pun jadila, as long as dekat dengan Remy Ishak, ampun suamiku..hehe.. Tapikan in terms of body wise maybe, I think it would suit Stephen Rahman kot. So Remy dear you need to build a muscle sikit yea for the character.. Wah… macam bagus je I, wakaka.. (ada unsur-unsur casting agent nih).

(Nampak macam khusyuk je budak gumuk tu)

Then dia tanya I dari mana (yelakan, berslang London and I’m the only one yang free hair masa beratur hehe.. in fact 99% pompuan yang datang kat situ bertudung and I look like a sore thumb not to mention how tembam my pipi is), I cakap I Iban dari Sarawak and muslim, tiba-tiba tergagap-gagap, I know, I starstruck la. Come on, big name kat industry penulisan novel melayu, mak sujud! Dia tanya I, I tinggal kat sini/KL bila, I kata since 1996 (sebenarnya 1995, but hati I berdebar-debar and kelam kabut ceh!). Dia cakap, dia lagi lama, dia datang KL in 1993. Masa tengah sign-sign buku I, sempat lagi photographer peribadi(husband I la), suruh I and Ramlee Awang Murshid nie, pose-pose and he was so kind and sporting sangat, malu la pulak bila ingat balik perangai both me and my husband nie. Dalam sign-sign tu ada la terselit satu dua nama omputih kan (selain nama I), dia tanya tak apa ke this person baca buku dia, sebab tau la kan, buku dia nie kan Islamic, I cakap tak apa sebab memang I nak influence orang nie wakaka.. (apa la I punya answer kan?). I kata I suka baca buku dia sebab tak banyak character yang memeningkan kepala and he agreed with me, dia kata kebanyakkan cerita yang dia baca are too complicated etc.. Then dia ambik example novel Stephanie Meyer (yang tulis cerita Twilight, Eclipse etc), Dia cakap dia terus baca buku Breaking Dawn Part 2 sebab dia tak sabar nak tau apa yang terjadi.

(Sambil mengangkatkan kening penuh perasan oh and although I converted to Muslim I still retain my original name in IC etc. because it was given by my parents)

Then dia tanya, datang dengan siapa, I almost forgot that my photographer tengah sibuk menyenap-nyenap gambar masa I tengah berborak dengan dia, I kata, oh, that’s my husband sambil menundingkan ibu jari ke wajah kesayangan hamba I itu. I tau orang kat belakang, sure bengang I berborak panjang dengan dia. Mana ada lama, lima minit je. I cakap kat dia, sorry sebab I nie banyak cakap, dia kata tak apa, it is good. Lepas borak-borak for quite some time, I cakap thank you so much and dia bangun and menyuakan tangan untuk bersalam dengan husband I. Terkejut I dengan husband I, a respectable gestures, bertambah kagum I dengan husband I. Sebelum pergi, I tanya dia and penolong dia, apa dia punya website or whether dia ada fanclub sebab I nak join. Dia kata dia tak ada facebook but dia and penolong dia tunjukkan kat one of the section of the book, pasal butir-butir nama club dia. Pada I, Ramlee Awang Murshid nie pandai menjaga hati fan dia, humble, peramah, knowledgeable and sangat menghormati orang.

(Buku yang tiga tu I main grab sebab murah.  Yang title Hong Kong tu, I beli sebab I suka baca pasal journey from a first hand view of the author, Necromantique tu I beli sebab baca sikit2 macam best aje and beside I terjatuh hati kat cover, yang title Kembalikan Cintaku by Norhayati Berahim tu I dapat free beli Necromantique)

On the way back, I dengan husband I sibuk bercerita akan our experienced just now, I was soooo happy and I couldn’t stop smiling until now. Oh, it was one of the most memorable days in my life and I’m so grateful for my husband for giving me the idea and bringing me to the pameran buku ini. Not only that, I’m in debt to him for giving me the encouragement and so supportive of me yang sungguh pemalu ini (uweek..) to meet one of my favourite’s author. Thank you darling husband.

Comments

Anonymous said…
huhu..di kala ini saya rase nak merajuk x tentu psl sbb saya x dpt buku sunan musafir dr pn claudia..huhu..
-pump-
Anonymous said…
ohh... saya sangat jeles dan terharu... kerana sis dah dapat beramas mesra dengan RAM dan terharu kerana ada juga nama fiez terselit dalam catatan mu.... hehehhe

fiez~~
Anonymous said…
hmmmm sis kalau di beri pegang watak lam cite sunan tuh.. mgkin leh jd maharani kot.. yg ada kuasa sihir2 tuh hehehhe

fiez-
Misty said…
Hi pump,
Eh, you kan peminat tegar RAM, mesti dah beli dulu dari I hehe..

Hi fiez,
Sis mana boleh lupa kat fiez sampai bila2 pun, banyak kenangan ooo...

Jadi maharani pun ok, banyak magic2hehehe...
Anonymous said…
sis... klu ada ilmu magic jgn intai fiez mandi ya.. hahahhaha tetiba teringat istilah sis "adik kembar"... wakakakka sampai skrg fiez guna istilah tuh...
Misty said…
hi fiez,

bukan intai je, sis akan teropong dari kl nih hehehe..

fiez, adik kembar fiez seiras ke tak seiras wakakaka.. larriikk... oh btw.. Selamat Hari Guru to you.. sorry terlambat wish, tak ingat...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku