Ke Spa

Last Friday, I went to one of the spa not far from our house. In fact it was my second time to that spa. Actually, I tak nak datang ke situ lagi but since tempat yang I nak pegi dah penuh, so I have no choice. Beside, I book last minute, hari nie nak pegi hari nie baru nak book. Badan dah lenguh-lenguh dengan berjalan-jalan aritu and also minggu lepas was my busy day with the spring cleaning la konon. This time, Anyway, I brought my own towel, tak sanggup nak pakai tuala kat situ yang senipis tuala good morning. I happened to know this place masa I tengah cari-cari mana spa yang I nak pegi aritu. I kan suka try spa-spa nie. So, I masuk and told the receptionist/therapist there that I want to have a look but I was not allowed to tengok ke dalam so dorang suruh I jenguk-jenguk je without checking the room. I decided to book and come the next day. So next day,( btw, yang I ceritakan nie was my first experienced kat spa nie and I will tell you the second experienced after this), ½ hours before I sampai, therapist dah called and tanya jadi ke, I kata on the way. Sampai situ I pilih which package and it was so bloody cheap. Masuk dalam bilik, I tengok outdated je pekakas-pekakas kat bilik tu. Terasa macam di zaman pra 80’an. Bathtub tak dapat guna sebab dah rosak, so no acara mandi bunga. First step, therapist tu urut seluruh badan I. And true to what I said pasal pekakas yang telah purba itu, katil berbunyi kriot kriot tiap kali bergoyang, so you can imagine kalau tengah mengurut tu kan.

Lepas abis urutan which was so good and therapist nie memang pandai sangat sesambil tu dia bagi I knowledge pasal this urutan is for what and macam-macam tips. Dia pun start la bukak cerita pasal kisah-kisah personal nya itu. Macam-macam kisah pasal perkahwinan, perceraian sebab apparently ex husband dia dah ada bini tapi mengaku bujang masa nak kahwin dengan dia, itu yang dia mintak cerai and the ex ada pukul-pukul but sekarang nie dia dah ada boyfriend baru that treat her kindly. Good ending kan.. I told her that I was so glad that she finally found her happiness. Then dia pun cerita artis-artis kita nie yang selalu pegi kat spa nie, macam tak percaya je I dengar sebab nama-nama yang dia sebut bertaraf kaya raya kan. And also, datin-datin as far as Johor pun datang jugak. So I guess, tak semestinya orang tu kaya, dorang akan pegi dekat tempat mahal kan? And also separuh tu memang regular buat rawatan muka kat situ. Lepas berurut I masuk dalam sauna plastic zip and I found that sauna nie dah koyak-kat bahagian zip la pulak (aparaa). Habis bersauna, buat milk body scrub, yang nie sedap sampai rasa nak tertidur. Patutnya berurut la yang nak tertidur kan tapi scrub pulak yang buat mata I layu, scrub nie di campur dengan susu and beras, tapi I tak tau beras apa, lupa nak tanya.

Then dia buat ear, colon and sinus candle. Mula-mula tu suspense la I sebab ada bakaran kat satu kertas panjang. Rupa-rupanya itu kertas candle. Kertas yang di bakar di hujung tu di letakkan kat atas and bahagian yang tak dibakar tu yang di sort of sapu-sapu kan kat seluruh muka I (sinus candle). I cepat-cepat tanya, muka I tak akan terbakar ke, risau la kan sebab takut puntung yang berapi kat atas landing kat muka I ke or rambut I ke kan. Dia kata tak and bila yang tu dah selesai, dia buat kat telinga (ear candle), lepas telinga baru la kat perut (colon candle). Sebelum tu I tanya colon candle tu macam mana cara dia, I tak mau la kalau dia nak sumbat kertas candle tu kat bontot I, mana la tau kan, tak pasal-pasal kena sula tanpa rela, dia kata tak, colon candle nie maknya kertas candle nie letak kat atas perut. Fuh! Terus hati I lega. Lepas selesai each session dia bukak gulungan kertas and tunjukkan kat I benda-benda kotor yang disedut oleh kertas candle tu. Tak ada apa sangat pun. But I serik, I tak nak buat candle candle nie sebab lepas I balik rumah, dada I sesak for a few days. I think I tak tahan with the candle smoke tu kot. Selesai yang candle tu dia letak collagen mask kat muka I and urut-urut kepala I. Sedapnya.. Selesai semua, I pegi mandi. Itu yang I decided to bring my own towel, if I were to come next time.

So like I said, last Friday tu I pegi lagi sekali sebab tempat lain yang I nak pegi dah penuh. This time I was not with the first therapist that I went before because she was fully booked. The step was the same except urutan therapist nie was different. I preferred with the first therapist. The second therapist nie immediately open up to me with her personal story even before I ask anyting or tak sampai seminit pun baring kat katil, dalam hati I cakap sudah, another one hehe.. nak tergelak pun ada. Agaknya I nie ada aura psychiatrist kui kui kui… Terus la dia cerita laki dia orang bangla/india and kuat cemburukss, I pun pandai-pandai la cakap, memang bangsa tu memang kuat jeles meles. Rupanya makcik nie pernah kahwin masa kat negara dia dulu tapi dah bercerai sebab first husband dia jenis naik tangan jugak and cemburu pun yea jugak, lepas dua kali kena pukul, mak mentua dia hantar dia balik rumah mak pak dia. Lepas dia cerai dengan first husband dia, dia kahwin dengan second husband, second husband pulak kaki pompuan and curang la pulak and asyik masyhuk dengan bini orang, so bila laki bini orang nie dapat tau, terus di tumbuknya and second husband dia pun meninggal. Mula tu I tak paham, macam mana kena tumbuk boleh meninggal, tau je la bahasa dorang nie, mana la paham, dengan slang pekat and bahasa seberang yang sungguh asing tu tapi gigih jugak nak story kat I. Dia tunjukkan dengan tangan garisan dari kiri ke kanan. I tanya kena tetak ke? Dia kata ya ya kak, badanya putus dua. Terkedu I dengar cerita makcik tu. I tanya berapa orang yang bantai suami dia, dia kata tiga orang and tiga-tiga dah masuk penjara. Nasib baik bini orang tu sempat lari, kalau tak sure kena jugak, kata makcik itu dengan penuh perasaan.. Tapikan kesian jugak dengar cerita-cerita dorang nie kan…penuh tragis, ganas, curang, sedih, pilu tapi di ujung cerita pasti ada kebahagiaan.

Macam kisah makcik nie la jugak sebab dia akhirannya dia menemui kebahagiaan dengan suaminya yang ketiga tapi dia hidup bermadu. Tapi madu dia ok and tinggal kat negara nun di India. Dia cerita dia pernah berborak dengan madu dia kat telephone and madu dia tak kisah and bila anak madu dia dah abis sekolah nanti, anak madu dia akan datang for a visit. Dia ada banyak sangat cerita but I tak boleh cerita lebih-lebih sebab rasanya tak elok I cerita in details sebab tu la I tak nak bagitau nama dia siapa or which spa it was. Biarlah cerita off the record dia menjadi rahsia I tapi makcik nie was so enthusiast nak menceritakan kisah autobiography nya yang penuh epic itu wakaka.. Tapikan part yang paling kelakar bila dia dengan sungguh excited kutuk-kutuk rakan senegara dia yang sudah berpangkat neneks tapi sangat slut itu wakakaka.. I dengar je sambil gelak-gelak kecil. Kekadang tu I rasa nak tidur tapi makcik tu non-stop berborak and asyik ulang je yang laki terbaru dia kuat cemburuks. I think dia nak bagitau yang dia nie hot item kot wakaka.. I pun cakap la of course la cemburuks, awak cute, tapikan ini kes lain di mulut, lain di hati kan, jahat kan I hehehe.. Mula-mula I ingat dia tua dari I berdasarkan bentuk physical dan rupanya yang macam wanita pra nenek tapi dia panggil I kakak. I guess dia respect I kot. But she was a very nice lady but I still prefer with the first therapist. Sebabkan lepas I abis session dengan dia, seluruh badan I sengal-sengal. Tak padan dengan kecik berbisa jugak jari jemari makcik tu.

Oh btw, I dapat free gift at the end of the session, masa time bayar because ambik package. Haritu I dapat pencuci feminine tapi I tak nak pakai and this time I dapat sabun. And therapist bahagian rawatan muka, sibuk la suruh I buat facial. Tapi I tak berani sebab takut kulit I rosak and yang membuatkan I lagi tak confident sebab kulit dia penuh jerawat.. So how, you nak convince I kan? I pikir-pikir rasanya I tak nak datang kat spa nie lagi sebab spa nie bukan untuk perempuan aje, lelaki pun dorang urut. Masa I first time pegi, therapist tu ada bagitau yang dorang buat rawatan untuk pasangan suami isteri but I don’t take it seriously but bila I terdengar suara lelaki kat bilik sebelah masa I dalam rawatan terus I rasa tak sedap hati. When I told my husband masa dia ambik I, immediately dia kata jangan pegi kat situ lagi. Yelakan, what if I terserempak dengan dorang on the way nak ke toilet kan or that I tengah bertuala ke. Sebenarnya husband I tak berapa berkenan I pegi situ lagi lepas balik dari spa tu dulu after hearing my story. But itula sebab badan dah lenguh-lenguh, itu yang pegi second time but like I said, I tak nak la pegi lagi. Tiba-tiba I terpikir, kalau I buat rawatan pun seluruh badan I, therapist tu dah pegang/sapu/urut/raba (except my barang la kan), so maknanya badan orang laki pun dia buat benda yang sama la jugakkan. Then I terpikir lagi, masa urut-urut tu takan tak terkena tanpa sengaja sipi-sipi part-part yang berdekatan dengan kawasan “awas” itu kan? Tak steam ke or ada tak possibility “adik” orang tu berdiri? And lastly, urut-urut laki oleh perempuan bukan muhrim…oh tidak!

Oh, I can't wait to try a new spa for further experience!

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku