Update Puasa I

Dah seminggu sehari kita umat Islam berpuasa (mesti budak padang jambu tu senyum sebab ada entry pasal makanan, sibuk je dia taww hahaha.... and tidak ketinggalan also madam Zue yang rogue itu hehe). Kejap je kan... Berat badan I turun sikit lepas tu naik balik huhu, nyampah I. Eh, orang berpuasa untuk mendapat seribu rahmat pahala, banyakkan beramal, memperbaiki lagi diri yang tak baik ini dan etc., I pulak ngomel pasal berat badan heh! Macam mana la berat badan tak berubah kalau makan macam penyamun!
First day puasa, I masak mee goreng and makan dengan family in law I kat rumah dorang. Sahur makan telur, sausage and bake bean. Second day tu, teringin nak makan tauhu anura. Sampai kat pasar ramadhan from Great Eastern Mall sebab nak beli kuih nyonya and birthday present for cucu sedara, tengok-tengok orang yang jual tauhu anura kata dah abis la pulak, hampa la jiwaku. Then husband I cadang beli makanan and lauk pauk kat kedai mamak. I kan kureng sikit nak makan makanan mamak kecuali la terpaksa but that day tengok rupa lauk pauk yang berbagai jenis, perasaan I tiba-tiba jadi mengila. Ya, telunjuk penuh nafsu ini, menghalakan ke sana sini. Sahur pagi tu I dengan husband makan nasi putih, sayur goreng and ikan goreng je sebab ingat nak makan tauhu anura je tapi menu dah bertukarkan.
Third day ada tauhu anura yeahhh... and husband I beli ayam percik kat ayamas for berbuka I masak soto yang sungguh simple untuk makan for later. Tengok la rupa kat gambar. Pegedil tu, ubi kentang I rebus, instead of goreng. Lepas I rebus, I tumbuk and I campur dengan daging ayam hancur yang di goreng dengan sedikit minyak. Lepas tu I kepal-kepal bulat and I masukkan ke dalam oven untuk di bakar, pada I lagi sedap dan tak berminyak. Around 10pm, I dengan husband makan nasi putih dengan sotong masak kicap and sayur (gambar lupa nak ambik puan vagg). Pagi tak sahur sebab terlepas.
Fourth day, birthday celebration Rayyan, so kita orang makan kat rumah in law, sahur I makan quaker oat lagi. Then fifth day I masak sambal udang and masak lemak labu manis. Sahur pagi I makan roti bakar dengan butter/kaya and minum air teh.
Then fifth day I masak sambal udang and masak lemak labu manis. Sahur pagi I makan roti bakar dengan butter/kaya and minum air teh.
Sixth day, husband I beli makanan and lauk pauk kat Restaurant Thai kat Wangsa Walk, one of our fav’s place, sesuai dengan selera, selalu take away kat situ kalau malas masak on the weekend. Pagi tu tak sahur, cuma minum air putih je
Seventh day which was yesterday, both of us went to Pavillion sebab teringin nak makan YTF kat situ. Sedap dan bersih. Sesambil tu beli la jugak kuey tiaw goreng, cakoi dan kuih-kuih cina nie. Sebelum tu sempat lagi borong tujuh summer dress limited edition Laura Ashely dan dua awesome dress shirt kat Uniqlo. Dan malam itu si penyamun pelahap ini makan non-stop walaupun sudah kekenyangan sebab sayang dah beli. I rasa la kan, I tak puasa lagi senang I nak turun berat badan dari bulan puasa. Pagi tadi again makan roti butter/kaya and air teh. I tau korang mesti tak puas hati sebab korang sebenarnya nak tengok masakan I yang original maaa.. Tapi apa nak buat I hanya insan biasa yang penuh dengan helah muslihat kemalasan ini wakaka...

Eh, I almost forgot, aritu kan masa puasa yang ketiga ke kalau tak silap I, both of us went to one of the pasaraya around sebab nak beli air-air tin, juice etc. Tak ada la best sangat cerita nie tapi nak lah jugak share kan. Then we went to tea punya section, since this madam dah tak ada masalah minum tea, yea I sungguh gembira, sebab my favourite’s minuman panas adalah tea teh ini. Tapi I tak rendam uncang tu lama-lama sebab I tak suka pekat-pekat I kalau buat, I make sure mine is cair dan boleh nampak bottom mug tu. Asal dapat bau dan rasa sebab I tak suka kalau pekat-pekat sebab rasa kelat. Huii..panjangnya explaination. Ok back to my story, so dalam I pilih-pilih teh mana I nak try since so far I cuma minum teh uncang boh, tiba-tiba I tengok husband I mengeleng-gelengkan kepala penuh ganas, kira macam budak-budak head banging tengah naik syeh (betul ke eja). I pun sengih-sengih sambil mata I masih mencari-cari brand apa I nak try. Then I tanya apahal, dia dengan goyangan kepala gerudinya itu, cakap kat I ada anak lipas kat kepala/rambut dia. Dia kata, mula-mula anak lipas tu jalan kat tangan dia and then terus naik kat rambut dia. I punya la tak tahan nak gelak sebab muka husband I kan serious (tanya la vagg) macho iras-iras penjenayah tegar melibas-libaskan kepala beliau wakakaka.... I gelak kecik-kecik hehehe.. kelakar la.. Sebelum tu husband I sibuk cari lampu kelip-kelip yang bentuk ketupat, macam kids pulak. Padahal kat rumah ada lagi masih tergantung bertahun-tahun beli kat Masjid India dulu and tak pernah diturunkan, tapi bukan yang bentuk ketupat, this is more like lampu zaman 70’an. Bila I suruh dia turunkan or bukak dia kata biarkan kat situ, masih siap bersuis lagi, bila on je macam pesta muda mudi la pulak.....

So itula kisah puasa I yang tidak akan menukarkan sejarah dunia atau menimbulkan kontroversi atau mengundang apa-apa gossip aneh selain dari mendedahkan akan keburukkan tabiat makan serta pembaziran ini..huhu..

Starting from today dan hari-hari yang bakal mendatang, I tak buat lagi.... I insaf you...

Note : Orang cerita pasal amal ibadat dan bagi nasihat, I pulak cerita pasal makanan.... adusss..

Comments

Zue-rouge said…
Hi Sis

hahahha, tak tahan nk gelak baca entry tu, sis tauhu anura tu cmna? nama ala2 dalam cerita the mummy pulak, adakah sama dgn tauhu jual kat kedai ratu nasi minang tu? and soto tu nampak tempting sgt, tk bnyk rempah, comel je rupanya.

Best tau baca cerita sis ni, sila update lagi, nanti masak mee simple yang ala2 maggi letak kicap tu ye. hihih..

bye sis
Misty said…
Hi Zue,

itu la hakikat kisah sis yang tidak dapat dinafikan lagi hehe..

tauhu anura nie cuma ada masa bulan puasa, kat pasar ramadhan melawati. Tauhu nie dalam dia ada kentang, jagung, kacang pis, di goreng, lepas tu di potong empat. Yang membuatkan tauhu anura nie sedap sangat is the cicah... fantastic! I dont think so its the same yang kat nasi minang (sis tak pernah pergi), aritu sis ada jumpa resepi kat internet, lupa nk letak fav's, nanti kalau sis jumpa sis link kan kat blog.

Tak ada besnya cerita sis nie kataku merendah diri hehe..ok nanti sis update cerita romantis ini wakaka
vagg-nini said…
auwwwwwwwwwwwww. hahahahaha head banging. boleh pengsan mcm ni. tauhu anura tu teringin nk mkn. apa beza dia dgn tauhu2 lain? atau tukang jual dia nama anura?
Misty said…
Dear Puan Vagg,

Banyak betul soalan reporter padang J ini hehe.. tak tau la vagg daripada mana asal usul atau hikayat nama tauhu anura nie.. Sis dah jumpa resepi and akan sis link kat blog on my next entry...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku