Trip Ke Beijing Part 3

 
Friday 19th April 2013  

Today after having our lousy breakfast, we went straight to Tiananmen Square and Forbidden City. Oh yeah, I was so glad that betis kaki I tak sakit after memanjat Great Wall semalam, ingatkan mesti kejang ke apa but thanks God, tak ada sakit walau sikit pun... Pelikkan? I think sebab banyak bejalan kot? Entahlah but neverthless I’m so relieved. Anyway, Tiananmen Square nie kalau korang ingat or dah besar masa tu antara lain was a place of controversial during the uprising of the chinese people (mainly student) in the 1990’s. I ingat lagi masa tu I tengok tv, penduduk cina especially student bangkit untuk menentang government, one scene that still fresh on my mind was when one student bediri depan kereta kebal askar china nie... it was a bloody history.. Ramai la jugak pelajar yang kena tembak, dipenjara during that time. Anyway, the place is big and huge and sebelum masuk bag kena go through detection machine but since kita orang nie tourist dari luar maka we can just past through je. In one corner ada masoleum tempat persemadian Mao Zedong. Mayat mamat nie diawet and put on display, sesiapa pun boleh visit tapi queue sangat panjang. Kalau nak tengok dia, kena beratur as early as 5am. Seluruh penduduk cina, at least once in their lifetime akan pegi tengok mayat mamat nih. It was said that seluruh penduduk cina nie sangat meyayangi beliau dan berterimakasih kepada mamat nie sebab membebaskan dorang dari Jepun. They you go, belajar history dari I wohoo... Kita orang tak pegi sebab tak larat nak beratur panjang. So we just took a few snap kat dataran nie, tak ada apa yang special pun, setakat tugu dan kawasan yang luas. Sempat la jugak tengok pertukaran guard, no big deal pada I.      



After a while, kita orang meneruskan perjalanan ke Forbidden City yang bersebelahan dengan Tiananmen Square nih. Orang ramai and Mel warned us to make sure we secure our bags etc. Nak masuk sini, this time whether we are tourist dari luar or local ke, our bag still have to go through the detection/x-ray machine, sebab sometime ada penduduk local bakar diri kat situ demi religion/cult pelik dorang, katanya Mel. Kita orang tak banyak sangat bejalan kat dalam tu, just ambik-ambik gambar sikit-sikit aje and we didn’t explore much of the place. Mel seems to wants to rush us tapi pandai dia buat secara licik tapi I dah mula perasan. On the way out, the view was breathtakingly beautiful, pokok-pokok di kiri kanan, ah...lovely. Our bus parking agak jauh dari situ so we have to walk and we saw all kind of things happening around us. Kedai-kedai di kiri jalan was so different from us, the smell, the way the people dress up, building structure, the food, the car etc...interesting I should say. After walking around 20 minutes to our bus.
 
Then we made our way to the Chinese traditional medicine center. Sampai kat situ, kita orang diberi taklimat serba sedikit oleh this Indonesian chinese guy pasal ubat-ubatan kat center tu. Sesambil tu kita orang disuruh bukak kasut and a group of budak-budak remaja, came and suruh kita orang berendam dalam air panas yang diletakan sekampit kecil sebesar kampit teh ucang ke dalam besen panas itu. Kekononnya dorang nie akan bagi foot massage la katakan. Tak lama kemudian, a few of so called tabib or should I say Quack Doctor nie pun datang kat each and everyone of us untuk bagi advise and diagonse penyakit kita orang. Dia check tapak tangan husband I lepas tu macam-macam dia cakap husband I sakit ini la itu la, lepas tu dia sapu kedua telapak tangan husband I and tiba-tiba ada electric static berlaku, husband I kata sakit macam ada jarum-jarum. Lepas tu sibuk la dia paksa husband I suruh beli ubat ini itu, macam-macam la dia tulis kat kertas and explained. Oh, my God, this people is so pushy nak mampus dan sangat rude. Then dia beralih kat I pulak and dia check tapak tangan I, dia kata I selalu pening-pening kepala, I kata no, then dia cakap I selalu rasa nak tumbang, I kata no, sebab memang tak pun, then dia cakap lagi itu ini la kat I, which was a lie. I diam aje, then dia kata nak berubat ke tak? I kata no, then dia dan translator perempuan dia blah dengan muka masam macam sial!
   
Then mamat indonesia/chinese nie datang kat kita orang, dia paksa kita orang beli ubatan kat center dia, kita orang kata, we want to consult our doctor first bla bla bla, dia paksa lagi and cakap macam-macam, dia kata Tun M pun datang kat situ dua kali setahun untuk berubat, PENIPU! Kita orang tak pecaya. Dia push lagi suruh husband I beli, dia ambik ubat dia letak kat peha husband I, husband I tak nak jugak, macam-macam dia cakap, kita orang kata nanti kita orang datang lagi in a few months time, duit tak bawak etc... dia kata nanti deal dia lain, kita orang kata tak apa. Last-last dia fed up dia blah. Then I tanya, dorang yang lain-lain, semua cakap the same thing jugak pasal how rude and how demanding/paksa this people was. Then I tengok a few of budak-budak training remaja yang urut kaki kita orang tadi duduk-duduk kat situ and I’m sure they understand what we’re talking about. Oh, for your information, rata-rata orang cina yang kita orang jumpa kat sini tau serba sedikit cakap bahasa melayu, nanti I akan story on my future entry. Setengah tu siap letak telinga kat celah, in between kerusi bila I tengah borak-borak slow dengan Liza. I tell you semua kita orang menyumpah-nyumpah dorang nie. Budak remaja yang urut kaki I tadi, well.. tak ada rasa macam kena urut pun, budak kecik urut pun lagi terasa, yang budak remaja tu urut rasa macam dia just letak air and then terus berambus, sungguh celaka!

But some of the member on our group seems to ‘terpedaya’ and went to another room with them and kekonon berubat dengan tabib-tabib setan nih. Kita orang yang lain terus blah and tunggu dalam bus. Lama jugak tunggu dorang nie, bila keluar aje, kakak with her husband and two sons, (I dengan husband I namakan dorang nie, orang kaya base on how much they spent during their time with us), brought two bags of puma’s sports bag and dalam tu, penuh dengan ubat-ubatan. And some ada beli a few “medicine” from this freaking center too. Lupa nak cakap, I dengan husband I ada bagi gelaran on each of the member of our group nie, bukan gelaran yang tak bagus, but just to identify them. Ada satu family nie, laki, bini, dua anak perempuan, satu dah kahwin bawak dua anak, sorang laki, sorang perempuan, kecik lagi dalam 3 and 4 years old and also bawak anak abang dorang, cousin anak dia la, kita orang namakan group opah/atuk sebab cucu-cucu dia kejap-kejap panggil opah or atuk dorang and they seems so close with each other. Satu family, laki bini, dua anak lelaki, yang kita orang panggil orang kaya, another pasangan, just laki bini, kita orang just panggil Liza dan laki dia, satu pasangan yang dah berumur, kakak dan abang yang berumur 64 and 65 tahun tu, kita orang panggil pensioner or pasangan bersara, lastly satu group kawan satu office ada lima orang, kita orang panggil lima budak perempuan.
 
Anyway, back to my story, it seems that family kaya nie beli banyak “ubat-ubatan” kat center nie. Masa kat Burning Cream Centre pun dorang beli quite a number of stuff jugak. But I dengan husband don’t trust those kind of medicine because kebanyakkan ubat-ubat luar or dari negara luar, especially tradisional nie, kita tak tau apa bahasa yang dia tulis kat label tu, furthermore kita tak tau apa kandungannya and I only believe yang ada approval dari kerajaan Malaysia but we still prefer ubat-ubatan doctor modern.
 
Lepas tu kita orang pegi ke shopping market dorang I forgot what was the name but jual macam-macam la barangan yang murah dan imitation but kena tawar. Mel dah cakap dorang nie is very rude but that is how they sell but jangan ambik hati, kira macam style and they are famous for that. I dengar je, terus I cakap kat husband I, sorry la I nak argue or haggling dengan dorang nie, I punya level of temperature nie is very high, kang ada yang ada bersilat or bershaolin dengan I nanti. But kita orang masuk jugak just to check around and I ada masuk one shop nie bila I tengok ada satu jacket winter yang sungguh cantik but when the sales girl nie start nak rude dengan I, terus I blah, dia sibuk panggil-panggil nak pujuk I and siap tanya husband I why, but I buat tak tau aje and terus bejalan tanpa menoleh kebelakang. Tak ada masa I nak layan. Then kita orang meneruskan perjalanan dengan browse around and tak ada apa yang menarik pun sebab I memang tak ada intention nak beli apa-apa. Memang banyak imitation and cantik-cantik and looks real tapi I tak minat. Then both of us went back to the bus and tunggu dorang kat situ sambil makan bekal buah-buahan yang beli kat supermarket aritu and kudapan yang bawak dari Malaysia. Sejuk nak mampus dalam bus tu sebab heater tak ada. Lama la jugak dorang tu semua shopping. Balik ke bus I tengok ber plastik-plastik barang yang dorang beli and salah seorang dari budak berlima tu siap kena pukul dengan calculator lagi! Can you believe it? Macam-macam la pengalaman dorang yang I dengar...kelakar la jugak.
 
After that we went to have our dinner, to savour fresh and tasty halal Peking Duck yang sangat famous itu kata Mel. Cara nak makan peking duck nie ialah dengan wrap peking duck, sayur bawang ke apa dengan popiah basah and cicah with a weird kind of black sauce. Bila kita orang makan je, euww..tak sedap and semua tak lalu makan, makan sikit je. Well, ingatkan honey duck lemon macam kat Malaysia. I tell you, food kita tiada tandingannya....

Lepas makan, kita orang balik ke hotel.....

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku