Monday, September 2, 2013

Merdeka/Wedding Anniversary/Move To Bangkok

 
Hellooooo....

I was so busy these past weeks with lots of things to do and I hope it is not too late for me to wish Selamat Hari Merdeka to Malaysia. How do I feel about my country? Well, I’m less patriotic than before, it is not that I don’t love my country, I do and I still support the present government, it is just that, I’m not happy with what’s going on right now with how these “people” manage my country. We want someone like Tun’s back. Please make me proud and give me back my pride like I used to have about my country before. Dahlah..malas I nak cakap lagi.

Anyway, beside Hari Merdeka, 31st is also our wedding anniversary, it’s our 21years of being together for this year, rasa bagai baru semalam diriku di nikahi ehek!. Tak ada speech or entry panjang-panjang like before because I was so busy (which I will tell you later) so I can’t think of anything to write tapi yang pasti kasih sayang antara dua insan antik ini tidak pernah padam malah wajah hero I dan belly nya yang kembali mekar berkembang itu sentiasa membuatkan I rasa rindu dalam ngeri muehehe....  
 
 (MAS punya meal yang telah jatuh standard, dulu ada macam-macam atas tray nie tapi this time food dia amat tasty or maybe I tengah kelaparan)
 
Oh yeah... on 31st aritu, I dengan husband I terbang ke Bangkok from KLIA. Our flight was around 3.15pm dan penerbangan mengambil masa hampir dua jam. Sampai sana dalam pukul 5.10pm tetapi memandangkan waktu Bangkok/Thailand nie lambat satu jam dari Malaysia, makanya time telah menjadi 4.10pm. Masa kat bahagian nak berlepas, kita orang tengok ramainya bangsa-bangsa rupa dari Pakistan and India nie, a few families and ofcourse with the small kids. Dalam hati I cakap, jangan la budak-budak nie duduk dekat dengan I sebab mesti bising menjerit-jerit. I have nothing against budak-budak because some budak-budak are well behave but nampak gaya budak-budak nie ganas semacam je. Then masa time nak boarding, seperti biasa announcement suruh orang tua dan budak kecik masuk dulu but this people relak je, tak bangun-bangun and jalan slow-slow, bengang I dengan husband I tengok, last-last kita orang and other passenger terus pegi boarding baru dorang kelam kabut but beratur la dorang kat belakang... But then again, maybe dorang tak paham bahasa english kot?

Masa nak pegi kat seat, I tengok sudah....kita orang dikelilingi oleh keluarga-keluarga ini tadi, depan belakang lagi...well..we got our “wish”, husband I cakap habis la.., I yang berfikiran positive (konon), cakap, don’t worry, it is only 2 hours flight... keep it cool je. But we were glad that everything went smoothly, budak kat belakang nie senyap aje cuma kejap-kejap nak bejalan and budak yang sorang tu bukan main lagi melalak kat depan but thanks God, he is far from us. And also, ingatkan gerenti berbau but pelik dorang langsung tak berbau hapak or anything.. Please I’m not being racist ke or look low dengan bangsa lain ke but it’s the truth kan, kang nanti ada orang kata I nie belagak padahal baru pindah Bangkok belum lagi pindah kat Germany ke...  Anyway, as usual, walau telah acapkali naik kapalterbang, perasaan gementar itu tidak pernah padam dari hati I. Dalam hati I cakap, jangan la kapalterbang nie meletup ke or terbabas bila time nak mendarat la, tak abis-abis I mengucap, then terbayang la akan harta peninggalan kat KL, wasiat tak buat-buat lagi... And also adakah next tenant akan mendapat gangguan kemonyetan versi hantu dari I and husband I? Tapi yang pasti rambut langsuir ini pastiku kiraikan ke kiri dan kekanan...elllahhhh – layar impian...

Dalam pada itu, hati I berdebar-debar memikirkan bagaimanakah bakal kehidupan both of us di negara orang. Walaupun dekat je dari negara kita, orang-orangnya lebih kurang rupa macam kita, makanan pun tak berapa jauh berbeza tapi itu masih tidak dapat melenyapkan gementar di hati I. Tapi rasanya tak lama kita orang kat sini sebab company Thailand nie siang-siang lagi dah cakap, eventually kita orang akan kena transfer balik, it was either Malaysia or Singapore according to the project. Paling lama kat sini pun maybe 3 months to a year or years...who knows kan. Anyway, sempat lagi I berborak dengan minah dari Pakistan kat sebelah I masa kapalterbang nie nak turun kat Thailand International Airport Suvarnabhumi. I ingat dia sama dengan group keluarga yang kecoh tu but dia dengan sorang colleague dia berkursus di KL, kursus nuclear and nak balik Islamabad kena naik kapalterbang dari Bangkok. Malaysia tak ada direct flight to Bangkok. Masa kapalterbang nak turun, I tengok dari tingkap, wah... besarnya bandar Bangkok nie, dia punya infrastructure sangat luas dan panjang serta padat, nothing like KL city. Then I tengok kan banyak sangat kapalterbang tengah docking, some of the bendera I tak pernah tengok pun termasuk la kapalterbang dari Israel, kat Malaysia mana dorang boleh masuk. Turun aje dari airport, I dengan husband I tercengang lagi tengok betapa besarnya dorang punya airport.

On the way nak ke luggage area, husband I sempat lagi menyakat I punya PR skill. I kata kalau I tak berbual dengan perempuan Pakistan tu tadi, mana kita tau Malaysia ada kursus nuclear etc. kan.. See I gain knowledge baru and I passed the info to you. Masa tengah tunggu luggage, I duduk satu deret dengan family dari arab nie, sekali budak perempuan umur dalam 5 or 6 tahun nie terjatuhkan trolley toys dia sendiri, sekali perempuan dewasa umur dalam 20 or 21 years old, I think kakak, mak or auntie dia debuk belakang dia dengan sangat kuat. Menangis budak tu, kesian dah la cute and bukan dia sengaja pun, even kalau dia sengaja jatuhkan pun apa salahnya, she is just a kid. Tekejut I, semua orang pandang ke arah dorang nie, sekali I sengaja cakap kuat kat husband I yang tengah bediri kat tepi luggage area, I cakap, “you tengok tu dia debuk belakang budak tu”, husband I geleng kepala..., then datuk dia cepat-cepat datang and dokong dia sambil urut belakang dia. Then tak tau la apa dia sesama dia cakap, mak dia ke kakak dia ke. Typically bangsa dorang nie yang memang terkenal dengan buas dan ganas. Then I pandang dia a few times. I kasi dia malu sikit, kalau dia ada perut malu. Kita orang memang cukup pantang kalau orang besar kasar dengan budak-budak, tak kira la kenal ke tak, kita orang memang berani campurtangan.

Then tak lama kemudian, nampak teksi driver pegang kertas nama ayah husband I, dorang ingat itu surname, spell nama pun salah, dalam hati I, ini boleh buat modal menyakat. And I was so surprised that, teksi driver nie tanya I, macam mana trip, ok ke etc.. I ingatkan dia tak nak cakap dengan I memandangkan kebanyakkan jantan-jantan kat Malaysia nie belagak alim konon cuma nak cakap dengan lelaki and nak pandang kita perempuan pun tak mau but this thai guy is very friendly and he never leave me out of any conversation. Then kita orang mintak dia stop kat supermarket sebab nak beli some food, utensils, plate etc. On the way back to the place that we booked, we were shocked to see that pemandangan kiri kanan macam teruk and sempit. I ingat teksi tu salah hantar tapi memang betul that was the area to the place yang I pilih. Kat gambar nampak macam cantik je kawasan, I was fool. Sampai kat the place, ada sorang perempuan tinggi dan badan bersaiz besar greet kita orang kat luar with a porter. And I noticed that, that perempuan is not a perempuan if you know what I mean. But she was so kind, friendly and very polite. Masa dia tengah borak dengan husband I, I jalan-jalan kat tempat tu yang sekangkang kera, alahai... kat dalam internet nampak grand dan luas kawasan tu.

 Our place to stay for a month










Then we went to our suite. Wow... pada pandangan I memang cantik dan grand walau tak banyak furniture, lega la jugak hati walau rasa cuak tu masih ada bila mengenangkan kawasan yang agak secluded dan tak cantik itu. Ingat receptionist nie nak blah, tengok dia masih berborak non-stop kat suite kita orang. Peramah-peramah I pun ada limit jugak because I was so tired. Dia siap lagi bertutur dalam berbagai-bagai bahasa (tapi english dia bertabur) and siap cakap ex bf nie ex bf tu and cerita merata-rata tempat/europe dia dah pegi.. dalam hati I cakap, yela tu..puas la kau kena kongkek eh dengan mat saleh mat saleh nie... tapi diwajah I sedaya upaya I memaniskan muka ini... jahat I kan haha... tak lama kemudian dia pun blah. Fuh lega.. Then husband I tanya I kenapa perempuan nie semacam, I kata perempuan nie bapok la... Husband I kata, no wonder and how do I know. I kata ofcourse I tau, I perempuan and takan la you tak dengar suara dia and muka dia. Walau sedaya upaya species nie nak “mengindahkan” segala-galanya tapi still boleh tau but yang pasti, nenen dia mengkal oo.. Tapi yang penting, she was very helpful, kind and attentive. Then I went and check around and terus ajak husband I cuci semua utensils i.e. pinggan mangkuk, pots, pants, refrigerator, oven, microwave oven even the countertop (yang dalam suite nie) tu with our sabun samak, sabun Takarah that my husband bought a few days ago before leaving. Dah la penat but no choice sebab nak masak dinner, thanks God for mee maggi yang kita orang bawak dari KL. Nak keluar dah tak larat and masih baru so tak tau lagi tempatkan, furthermore dah malam. Lepas scrub semua benda kat dapur, I susun/kemas baju, toiletries etc... dah la letih but it has to be done asap!

Nasib baik la I dah buat solat untuk semua waktu except for isyak, so tak ada la terkocoh-kocoh but I missed my isyak sebab I betul-betul dah tak larat and terus zzzz..........next day ku ganti...

(Masakan pertama di Bangkok)
 
Sekian, catatan I diperantauan untuk kali ini....

2 comments:

Zue-rouge said...

Sis..wahh..jauhnya sis kt BKK
will going to miss u, walaupun kt KL tk penah jumpa tpi ni rasa jauh sgt dgn sis.

enjoy ur stay ya, jgn lupa update selalu cerita2 kt sana.

muahss to sis yg vouge.

Zura

Claudia said...

dear zue,

ituler rasa jauh je kan sebab kat negara orang, sis pun rindu kat zue walau tak pernah jumpa kat KL..

Pastiku update cerita yang tak seberapa ini ahaha...

muah muah hot mama...