Monday, September 30, 2013

Pindah Rumah

Last Friday kita orang pindah rumah. Kalau nak diikutkan patutnya hujung bulan nie jika mengikut perjanjian tapi husband I nak cepat-cepat settle down kita orang pun pindah la Friday yang lepas itu. Sebenarnya I pun tak sabar nak pindah jugak, leceh la tinggal jauh-jauh dari segala kemudahan. On top of it jarak tempat kerja husband I dengan office beliau dekat aje, cuma satu BTS je.    
 
(Anak owner hotel nie, handsome kan, maklumlah mak dia local kahwin dengan mat salleh.  I tell you this kid akan jadi heartbreaker besar nanti.  Budak nie pemalu and nama dia Aidan, adik dia nama Aaron.  Husband I kata Aaron lagi cute (lupa nak ambik gambar), I kata Aidan la lagi smart..!)

(Semua turun and tolong kita orang, baikkan... yang pakai baju hitam tu Bong, dialah yang selalu hantar kita orang ke BTS station)

(Nie la dia Ying, Model International tu..hehe.. Masa I nak ambik gambar dia, dia kata eh..jangan dia tak pakai make up tapi terus la bagi pose mengancam bila I nak snap hehe.. She is very nice, polite and helpful, love her...tapi nie kalau kena penumbuk sure terpelanting nih...)

Anyway, around 1.30pm husband I balik and during lepas makan terus keluar. Mulanya husband I kata keluar pukul 3pm, I kata no, we have to go out now sebab nanti jam and furthermore kalau condo tak ready or the management tak ada kat situ, we can always leave our bags and go to the supermarket to stock up some food. So kita orang pun keluar la dengan segeranya. Masa nak angkut barang tu, tiba-tiba I rasa terharu akan kebaikkan pekerja-pekerja kat situ its like one family. Semua sibuk nak tolong ini itu, I rasa menyesal la jugak because I didn’t get the chance to know them a little better as I asyik memerap kat dalam bilik. Ying told me that, if I need anything just call them because she said we are like family to her and all the staff there. Dia suruh kita orang visit dorang sometime...

Sampai kat condo baru nie, everything has been ready. Masuk je kita orang terus buat inspection between me and the secretary to the management manager of the condo. Every item is counted one by one and tick on both side. Secretary nie nama Tam, orang Thai nie suka guna nama pendek-pendek dan manja, dia kata senang sungguh nak deal dengan I sebab I tak fussy tak macam kalau deal dengan bangsa european yang macam-macam kerenah, itu tak ndak, ini tak ndak etc.., hai Tam kalau la kau tau betapa fussy nya makcik nie, sure kau lari seratus batu. Condo unit yang kita orang sewa nie memang complete of everything. Like the condo management yang berbangsa french nie cakap that day masa kita orang datang mula-mula tu “you come and just bring your suitcase”. Apparently owner condo unit nie sangat generous. Dia stock banyak tuala dan berbagai-bagai jenis lagi, same goes to bed covers, duvet, pillow cases, banyak extra dia bagi, kalau setahun tak basuh and keep on changing pun still tak habis.. serious.. Bukan tu aje, washing machine, perkakas dapur semua ada dari pinggan mangkuk ke peralatan masakan kecuali rice cooker. Owner condo nie is a french guy too and tinggal kat Paris and this building itself is build by the french enterpreneures. I told my husband, kita malaysian, you bangsa melayu, I bangsa iban, kahwin, tinggal kat Bangkok and sewa condo orang bangsa french, sungguh multi racial dan multi national. Anyway, it took quite a while to do all the checking stuff sambil tu husband I berborak dengan Lilyn yang baru sampai. Oh, I tell you Lilyn nie is such a nice person and house agent, she is very helpful and friendly. Next time I cerita pasal dia because she has a very interesting story in my opinion.
 
(Living room plus the kitchen and dinning area.  Simple but yet so homey and stylish at the same time, pada I la..)

(The Kitchen )

(Master bedroom)
 
(Master bedroom, next time I akan letak gambar view kat luar)
 
(Master bedroom's bathroom)
 
(Master bedroom's bathroom)
 
(Another part of master bedroom's bathroom.  Tuala mandi tu pun owner nie provide, generous kan?)

( Bedroom 2)
 
(Bedroom 2)
 
(Bedroom 2 bathroom)
 
(Bedroom 2 bathroom)
 
(Study room)
 
(Guest toilet)
 
Anyway, lepas semua settle, I told my husband to ask her out for dinner sebab dia dah banyak sangat tolong kita orang. She is very resourceful, semua benda dia boleh buat and dia tau siapa nak call. She is that good. Kita orang pun berjalan la to one restaurant halal which was not far from our condo.. The food was ok but not as nice as other places. Macam-macam yang kita orang bualkan, walau english Lilyn tak berapa bagus but we can understand what she was talking about. Dia siap bagitau nak ajak I keluar malam untuk menari. I kata ok no problem tapi dalam hati alahai.. ahaha.. Lepas makan kita orang berjalan sebab Lilyn nak tunjukkan mana supermarket Big C yang famous kat Bangkok nie. Then we parted way.

Sampai kat supermarket Big C, ingatkan fantastic padahal... Big Aeon kat Setiawangsa, Aeon, Cold Storage and Giant are million times better dari supermarket dorang nie. Barangan alahai, macam dah lapuk je and makanan mentah, sangat limited, banyak yang tak ada. We told ourselves this will be the first and the last datang kat sini.

I akan letak more pictures on my next entry, yang I letak nie pun I snap cepat-cepat je..

Sekian catatan I kali ini...

2 comments:

JM said...

Mak aih canteknyeeee. Superb..

Claudia said...

simple je tapi cantikkan... pandai ID dorang nie...