Update

We really love the place that we’re staying right now but the problem is, it was too far from the main road where my husband needs to commute everyday to work. Like I said in my earlier entry, this place is secluded but yet it was so peaceful, you can’t hardly hear anybody around although there is a construction going on next to our place. If it was near the main road or BTS, we would have stayed here for a year and in fact we planned to upgrade our suite to a two bedrooms so that anybody who visited us would have a place to stay. But it was hard for him and most tuk-tuk or taxi wouldn’t even know this place exist! We were supposed to stay here for a month before looking for a permanent place but my husband plan to move out soon. Entahlah, I hope we will find a place which would be as nice or better than this place and where my husband can go to work easily. 
 
 (Roti pun ada tanda halal, sedap dan sangat lembut)

On the first day lagi dah ada problem, my husband tunggu tuk-tuk yang nak hantar die ke BTS, tapi tak ada sorang pun kat lobby, dia naik balik and call receptionist but we couldn’t get through. Husband I panic sebab it was his first day and ada induction, tak mau la bagi bad impression on the first day of working kan. Nasib baik ada tuk-tuk dapat hantar. And then the next day masa nak pegi kerja, tuk-tuk hotel nie rosak, dia and orang sekeliling yang kebetulan lalu kat situ tolong tolakan hahaha...., nak pengsan I gelak bila dia cerita. Then today, tuk-tuk tak ada and dia kena bejalan for 5 minutes until jumpa teksi... kesian la dia, I rasa guilty sebab I choose this place. Kat internet bukan main lagi cakap, tempat nie is so convenience , dekat dengan ini itu and kawasan nampak sungguh grand, padahal.... Haritu masa tunggu husband I balik, husband I called and bagitau, taxi yang dia tahan, semua tak tau tempat nie, kebetulan receptionist nie datang kat suite I and bagi instruction kat teksi driver yang bawak husband I on how to go to this place. Banyak kali they called each other. Sambil tunggu husband I balik, dia pun start la menceritakan sejarah percintaan dia yang penuh trajis dan complicated itu. I think I nie ada aura psychiatrist kot hehe.. Kalau la dia tau betapa big mouth nya I yang tak sabar-sabar nak buat modal untuk my entry muehehe... Dia cerita pakwe-pakwe mat salleh dia, ada yang dah tua bangka, ada yang muda belia, ada yang asyik gaduh-gaduh dengan dia. Semua percintaan dia kecundang, it was either dia ndak kat orang tu, orang tu tak nak kat dia lagi or orang tu ndak kat dia and dia tak nak lagi kat orang tu. Dia cerita 6 bulan sebelum dia nak kahwin dengan mat salleh US nie, mat salleh tu dah buat perempuan russian pregnant. Kesian jugak I dengar. Dia cerita kisah dia broken hearted, apa dia buat mana dia pegi. Then dia cakap, lelaki tua bangka yang dari Austria tu kejap-kejap called dia lepas dia balik dari Austria. I kata kat dia lelaki tua bangka yang couple dengan you dulu tu kerja apa? Dia kata kerja biasa je. I kata kalau you nak ber boyfriend dengan lelaki tua, make sure lelaki tu banyak duit, buat apa you nak kan orang biasa-biasa dah la tua, sebaya datuk you. Wah..pandainya bagi nasihat pisau cukur. But I bet she knows better in this “game”. I was just making an “innocent” conversation macam I tak tau yang dia tak tau apa-apa la kan... padahal.. hehe..


(Thanks God, halal food is easy to find here, ingatkan susah nak cari)
 
Then dia kata kalau dia dah cinta dia tak peduli duit-duit nie... ye ke dik? Then I kata, cari la yang muda tapi banyak duit, dia kata fuck shit hehehehe... dia kata laki muda tak guna sebab asyik nak gaduh je. Dia cerita mungkin dia orang jahat in another life dulu. Sebab tu nasib dia pun tak bagus. Penganut buddhist kan percaya pasal reincarnation nie kan. Banyak la lagi kisah dia, malas I nak cerita, tapi dia rajin and sambung belajar kat universiti lagi and also buat kursus beautician. Minah nie kan kalau nampak kelibat I, ada je dia nak tangkap I ajak borak, aku dah la kera sumbang. Tadi dia ajak pegi gym sama-sama masa I nak ambik some document dari dia, I kata malas, esok kot sebab semalam I dah pegi. Tak kuasa la I nak dengar jet-set life dia and furthermore kalau I tengah exercise, I prefer to tengok cerita kat my note kecuali kalau orang tu kawan rapat or adik beradik I barulah I berborak sampai I muntah. Oh yeah, minah nie ingat I orang thai masa mula-mula dia tengok I sebab tu dia kata dia wish I dalam bahasa thai. I kata bila I pegi negara China pun orang ingat I orang dari sana and even kat Malaysia pun orang ingat I cina. Tapi I still kata rupa I bukan orang dari far east asia but south east asia and definitely not middle east la kan...

Anyway, I still haven’t grasp with the thought of being an expat wife. Selalunya orang associate expat nie with mat salleh and some of them thought we asian are not as good or as professional as them but now everything has change. We are good and infact some of us are better than them respectively. So routine harian I sama je macam kat KL except for tinggal kat negara orang lain aje. And I never thought that we would have to move and work in another country. I thought forever and ever kerja and tinggal kat KL sampai pencen. But it is quite an experience although we were here less than a week. Husband I cerita, kat tempat kerja, orang dia baik-baik, vice president bila siap lambai tangan lagi kat husband I. Dia kata masa meeting orang dia cakap perlahan, lemah lembut and english dorang tak berapa bagus sampai mengantuk husband I. Husband i cakap orang-orang yang kerja kat situ kebanyakkannya muda-muda je so I guess they need my husband and other expat’s expertise to teach their people.

So apa I buat bila husband I kerja? Like I said routine sama je, but I buat bekal untuk husband I for lunch dua hari berturut-turut, tapi dua hari tu jugak dia tak sempat makan sebab kena attend banyak meeting. Anyway, beside that, I tengok cerita yang I download. Around 9am orang housekeeping datang, to clean the place, tukar towel etc.. macam kat hotel. So my place nie sentiasa clean and shinning, kalau kat KL, berminggu baru lap abuk. They even want to wash our clothes but I kata tak payah, I boleh basuh sendiri, takan la nak suruh dorang pegang our undies, beside, campak je kat washing machine and then lepas tu kat dryer bukan susah pun. So lepas dorang balik baru la I start masak. Petang semalam I pegi gym, which was my first time. I nie kan malas nak exercise, kalau ada dalam seminggu tu, memang miracle la. Other than that, I prefer to memerap kat rumah tapi rasa macam rugi je tinggal kat negara orang tapi tak berjalan-jalan. I tau husband I tak akan bagi tapi I try my luck yesterday by asking him boleh ke I jalan sorang-sorang, dia kata jangan bahaya, negara orang, kalau nak jalan-jalan dengan dia aje. Alahai kat KL pun dia tak kasi apalagi kat sini.  
 
Sekian catatan I kali ini....


Comments

Zue-rouge said…
sis..still tak boleh add sis kt FB
kalau sis senang kt FB add me pls..Azura Saidin..muka yg ala2 ayu tu..hahahah..bye sis
Claudia said…
dear zue,

allright, nanti sis masuk fb sis akan add zue ofcourse yang ayu pretty pretty... tapi sis x active mana kat fb tu, untuk keep in touch je, sis nie kan pemalu...(sudalah..hehe)

see yaa..
JM said…
jaga diri baik2 datin sis di tmpt org.. moga segalanya berjalan lancar sepanjang berada di sana nnt...

anyway..jm dah tutop blog..maybe selamanya...kalau bukak blog pon..in new chapter.. new life..entah la..

take care ye..

Claudia said…
Dear JM,

Thank you for the advise and doamu cayang.

oh dah tutup blog. It's ok, start a new chapter, a new beginning, a new leaf bak kata omputih. Datin sis pun byk kali bukak tutup blog hehe..Nanti kalau dah bukak blog baru, bagitau link eh? And yang penting hubungan kita tak putus...muah...

take care to you too....

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku