Tuesday, June 15, 2010

To KT :Visiting Vagg and Family (Part 1)


Saturday 12th June 2010 : First day at Kuala Terengganu

(Stay kat sini Felda Residence)

Last Saturday we went to Terengganu to visit Vagg and Family. Actually both of us plan nak pegi masa dia baru bersalin lagi but masa tu jugak jatuh sakit/demam/batuk/selsema, selama sebulan pulak tu, so we postponed until after we had a discussion with each other (meaning me and Vagg) which was last two weeks ago.

The night before we were due to fly, that night ingat nak tidur awal sebab flight pukul 7am (the next morning) and we have to wake up early around 4am. Pukul 5am, teksi sampai. I rasa sangat mengantuk but I pikir nanti kat kapalterbang I boleh tidur barang sekejap pun jadila. Sampai kat airport, wah ramainya orang especially kaum dak gab yang sedang berkumpul kat tengah-tengah jalan nak masuk ke dalam airport. Ada sorang laki tu bediri kat tengah-tengah, rasanya tourguide dorang kot sebab semua group kat situ look up to him like he is somekind of an icon wakakaka... dan seperti biasa ada adegan angguk dan geleng-geleng kepala.. Apalagi husband I memberi berbagai signal kat I, excited pulak la dia.. tapi I buat derk, malas nak layan. Then dorang, bejalan ke hulu ke hilir dengan bag sebesar anak gajah and bising toksah cerita la. On the way to the counter for a flight to KT, husband I suh I tengok nama tempat yg kaum dorang nie nak pegi, sampai tegeliat la jugak I nak “meyepelnya” (spell). Tah, tak pernah dengar pun nama tempat tu..ada nama macam turu turu cheli gitu..

(malas nak snap bahagian lain)

Naik flight (oh this time ada nombor seat kat ticket so tak payah la nak cop cop tempat), I dah plan nak take a nap barang 5 10 minit. Tapi tak berjaya sebabkan seperti biasa husband I akan check satu persatu majalah ke, menu ke, instruction flight ke..or whatever, then dia kejutkan I sesambil point apa-apa yang interesting pada pandangan dia. I kata I nak tidur, then dia senyap, I dah tak sedap hati sebab kalau dia senyap maknanya ada la misi rahsia dia tu. Then bila I bukak mata aje, tekejut I tengok ada pamphlet visit to “you know where” (negara favourite gab and sekutunya) yang diselitkan kat tempat meja makan depan I (gambar - pompuan tengah terbeliak jenguk dari daun besar). Bila dia tengok mata I tekejut dia gelakkan I. Lepas tu dia tunjuk menu la and apa-apa la kat Air Asia punya pamphlet.

Around 8am, kita orang pun selamat mendarat kat KT. Kita orang sewa kereta kat airport, nak cari kereta lain tak ada, yang ada kereta viva. So viva pun viva la... On the way to the hotel, I sms vagg bagitau yang kita orang dah sampai. Sampai kat hotel, well, sebelum tu sesat, pusing dekat berapa kali. Map photostate yang budak tempat sewa kereta memang out abis.. tak paham langsung... Bila sampai je kat hotel around 9am, receptionist tu cakap kita orang cuma boleh check in pukul 2pm... Ingat boleh la mandi and tidur kejap, apa nak buat memang check in time masa tu unless xde guest. So we decided to pusing-pusing bandar KT. We went to Pasar Payang.. jam giler and ramai pulak orang..time cuti sekolah offcourse la kan. I lapar and haus masa tu. As we don’t know any place to eat yet..baru sampai and not familiar with the place (tapi skrg sudah veteran, tanya la mana nak makan or pergi sure I boleh bawak muehehe...), so redah la mana-mana.. Naik kat Pasar Payang tengok ada sign restaurant, so we went straight to the place... Oh dear, the restaurant was horrible but I xde choice, I ambik nasi putih, ayam goreng dan taugeh.. I makan nasi putih yang masih panas aje..tu pun tak abis..lalat jgn cerita la and ceiling kat atas banyak yang berlubang dan tercabut...OMG. Husband I tak makan, minum air je...tak berani dia..

(Pantai Batu Burok)

Lepas makan sekadar mengalas perut, both of us pun jalan sambil belek-belek harga kain... Oh mahal giler. I know batik lukis nie exclusive punya design but takan la mahal macam tu sekali. Ratus-ratus and there’s one I tengok harga RM580!! I know it is harga letak but still.... I decided not to buy any kain kat situ..to me it is not worth it. Even masa browse around, both of us terdengar ada two women mengomel sesama sendiri, dorang kata tak berbaloi langsung...

Lepas keluar dari Pasar Payang, both of us tengok jam lama lagi, so we decided to go to Pantai Batu Burok after we saw kat signboard. Sampai situ terus order air kelapa. Btw weather kat KT tersangatnya panas, sepanas di Melaka. Aircond kereta kita orang letak sampai nombor 5. I rasa pagi tu aje, I dah minum 3 tin air, satu botol air mineral and now this air kelapa. Lepas minum ingat nak balik hotel as the receptionist ada call kata bilik dah siap, itupun around 1.15pm. As usual, sesat la nak cari hotel haha... Then husband I ajak cari food untuk bawak kat hotel sebab masa tu tak familiar lagi kat KT nie.. We decided to go back to Pantai Batu Burok untuk beli A n W. Sampai situ balik, I mula la snap-snap gambar pantai dalam serba kepanasannya sementara tunggu husband I order.

(Pantai Batu Burok)

Habis dia order both of us cari hotel and akhirnya sampai la jugak after berpusing-pusing dekat ½ jam kat bandarnya. Padahal hotel tu kat belakang je hehehe... napa la kita orang tak perasankan. Sampai hotel mandi, sembahyang makan and tidur kejap. Petang tu both of us decided to pusing-pusing and cari tempat nak makan... We found this kopitiam shop and the food..mmm .. not bad, panas-panas lagi nasi goreng ayam tu... I sukaaa.. Lepas makan we decided to go back to Pantai Batu Burok yeah..again.. Sampai situ tengok orang tengah main layang-layang and I love the pantai sebab bersih and jarak tong sampah diletakan dekat with each other... on each pokok... wow bagusnya, dewan bandaraya dorang menjalankan dengan excellent... itu memang I puji. Sempat la jugak I rendamkan kaki kat pantai and jalan sikit-sikit sambil photographer snap-snap gambar I dengan berbagai aksi, aksi wanita sepi pun ada gak....

Kejap ke situ and then both of us balik hotel, (sebelum tu jalan kejap kat persekitaran waterfront) mandi and sembahyang maghrib.. sempat lagi I ber “Farmville”, walau di manaku berada ladang ternakan takan ku lupa hahaha....

To be continued.........

2 comments:

vagg© said...

hahahaha sis update dulu. ibu afi mmg xsempat laa.. asik gendong budak bertuah ni je siang2 haha.

hmmm.. i got an experience having lunch at pasar payang food court and that would be my first and last time. masa tu gab and i tengah nak cari cenderamata utk kasi kat guest for our wedding kan.. masa tu dh tengah hari. i nak makan kat food court kat bangunan baru tu (yg gab cakap kat sis arituh kan). tp masa tu ramai gk org.. service slow, gab ajak mkn je kat pasar payang tu. i smpai merajuk2 sbb dh boleh imagine how horrible it was!
dan mmg terbukti pun hhuhu. i mkn pun xabis. lgsung xselera.

salute kat sis n mr monkey trainer (hahaah) sbb struggle pegi pasar payang. sabtu plak tu, plus time school holidays. mmg boleh jadik mental kalo kena kat saya haahahaa.

see... Batu Burok dekat je ngan my house kan? next time dh boleh cari rumah Afi dengan senang sekali :)

Misty said...

hehehe..ituler memori indah tu hehe...

no probs..take your time.. nantikan sambungan kisah sis and that mister tangan pengempal penumbuk yang seterusnya itu hehehe...