Tuesday, June 8, 2010

Update

Seminggu dua nie I busy as usual dengan tugas harian dan on the weekend sibuk jalan-jalan sambil bershopping sampai cramp kaki diheret. Maklum la two Fridays ago was a holiday for the itu budak bucuk. Lepas sembahyang Jumaat aje, terus both of us mulakan senaman kaki yang telah lama ditinggalkan. Merata shopping complex kita orang pergi, dari Sungai Wang, Pavillion hingga la ke nun..di Mid Valley, The Garden and Bangsar Village. It was quite an experience for us since we never been to The Garden nie sebab asyik pusing-pusing kat Mid Valley aje... Wah.. boutique berjenama sungguh memikat jiwa.. cantikkk I sukaaa...same goes to Bangsar Village. Nice place... We was wondering kenapa la both of us tak ke situ selama nie. In fact we went to those places sebab nak cari something and well we got it..

And guess what? These past 2 days your friend nih.. yes... me.... jadi cikgu sementara or should I say buat part time kat my school tempat belajar nih. Yati the owner asked me to teach student baru or yang ambik intensive course (cuti sekolah punya deal) sebab cikgu tak cukup. I was so excited because in a way ini sudah bagus for my resume/testimonial. A few days before I mengajar, I dah make a mental note and buat revision sikit-sikit. So yesterday was my first day jadi cikgu temporary nih. Nasib baik I dapat student yang cepat dapat terima setiap ajaran I and I was so happy because baju kurung tradisional yang I ajar kemas, cantik and ngam-ngam badan student I pakai. Dia kata kalau dia tempah kat luar, besar gedabak dan tak cantik langsung. And she was so gumbira ria, tak abis-abis dia senyum-senyum and belek-belek baju yang dia buat sesambil tu membodek I yang kononnya pandai mengajar inih.. I pun apalagi kembang la perut yang sedang mekar inih. I ajar complete termasuk buat/jahit padding and silang pangkah sekali. Baju dia siap dalam masa dua hari sahaja (16jam). Itu dah kira intensive sebab kalau nak ikutkan lama lagi baru siap.

I was kinda worried at first, sebab I risau kalau I bagi ajaran atau asuhan sesat and baju tak jadi.. malu la I kan.. Reputation I kena jaga. Fuh I sungguh lega, everything went smoothly. Oh yea..I ajar from 10am to 6.30pm. I have one more student masuk tadi and dia pun belajar baju kurung tradisional but since satu hari tak cukup, the next class would be with Nurul as I cuma ajar 2 hari aje. Nurul kata why don’t I jadi permanent aje. I kata tak sanggup sebab it was kinda boring kalau sorang aje student and furthermore I tak mau la sebab I nak buat baju I sendiri and I ada future plan of what I want to do. Lagipun kan...penat gilerrrrr.... balik rumah je I dah melepek. Tapi kalau Yati nak suruh I ngajar kan rasa macam tak sampai hati I nak tolak sebab dia baik sangat tapikan, I tak mau lagi ajar dari pagi sampai petang.. I nak one session aje la..i.e. 4 hours in one day. But I tak nak often. Like I said I dah ada plan sendiri (buat baju sendiri la) and I will be very busy. Puasa/Raya pun dah tinggal 2 3 bulan and one of my student told me that tailor dah tak nak ambik baju lagi. Baju Raya I pun tak buat lagi although kain lama dah beli. But I akan buat baju Raya simple je..what else kalau bukan baju kurung tradisional..

Anyway, ada lagi bende yang tak penting dan bosan I nak story about kehidupan harian I, next time la I cerita... bye for now...

No comments: