Wednesday, November 23, 2011

Kisah Cinta Dengan Perfume La Kan...


(Gambar sebelah are some of the perfume yang I tak buang-buang lagi botol perfume yang I dah habis guna, on which I akan buang sebab menyemak aje. Some, I gave away, some, I tak sempat guna or I dont like the smell and dah rosak. So I gunakan untuk sembur bilik mandi).

I have been wanting to write and share about my love story with perfume for a very long time. In fact I wanted to share it in my previous blog. But I never got the chance to do so until now and I don’t know why.

Anyway, for as long as I can remember, my first encounter with a perfume was when we lived in Singapore. I ingat lagi Wo and me akan curi-curi guna perfume brand Topaz Mummy when Mummy went out to do her marketing. Wo akan sembur sikit-sikit but not me, I akan sembur kat kiri kanan tengkuk I automatically. Bila Mummy balik dari marketing, tau aje dia kita orang dah guna. Dia tak marah tapi dia tanya (actually guessing accuse la tu), “hah.. guna pefume Mummy eh….?” I cakap, “spray sikit aje, eh macam mana Mummy tau?”. Mummy bagi warning sign dengan jari telunjuknya.. “hah”. I dengan Wo yang tersenyum guilty lepas tu cepat-cepat lari.. hehe… Sekali sekala, I akan spray perfume Old spice Daddy (adooii..nampak sangat akan betapa retro nya I..), oh I love that 70’s iklan.. and also iklan perfume Charlie’s.. best tau… I ingat lagi iklan Old spice, lagak sorang lelaki surfer pakai short putih tak berbaju, buat somersault with his surferboard and background ombak and as for iklan Charlie tu, perempuan rambut orange bejalan-jalan dengan penuh kegembiraan, kegirangan dan free sambil tu kejap-kejap laki berpusing kepala tengok dia and theme song keep on saying Charlie, Charlie….

Bila I meningkat remaja, cinta I kepada perfume tak pernah padam. I akan beli yang jenis spray perfume dalam tin, ala yag murah tu. I spray banyak-banyak kat badan or baju tapi frust sebab dalam masa sejam bau dah habis. Al maklum la beli kat supermarket kan. Kelakar bila ingat balik. Bila I dah start kerja, I masih lagi beli perfume dalam tin, mana la mampu nak beli yang mahal-mahal beside tinggal kat Sarawak kita orang tak expose and tempat tinggal pun bukan bandar besar masa tu. Masa tu I tak tau perfume yang branded branded nih. Gradually, I start beli perfume yang dalam botol tapi brand tah apa-apa and pun murah je, made in mana I pun tak pernah perasan tapi bau bunga-bunga rose. Bila pakai je, tak lama kemudian kepada I dah start pusing, pening ala ala mabuk laut. Kadang-kadang both Wo and me would go to supermarket yang ada section perfume eau de toilette (nak menyebut pun tak tau) and I start try and smell a few. Bila bodyshop bukak cawangan kat the only shopping complex (yes the only shopping complex masa tu), kita orang akan masuk sekali sekala and try try bau tapi kadang-kadang jenguk dari luar aje, sebab malu, nak beli tak mampu although it was not expensive. Gaji masa tu tersangat la ciputnya. Sedih pulak ingat kisah dulu-dulu. Tak sanggup nak cerita kisah kisah dulu nih… sedihh oo…

One night tu, I keluar “date” but more as a friend date with my friend (now my husband ler..). Masa tu tak couple lagi but goodfriend. We would meet up with each other everyday and itu belum lagi termasuk bab-bab bergayut kat telephone lagi. Tapi both of us sudah suka yang mendalam towards each other tapi belum sampai ke tahap cinta. We are so comfortable with each other that, kita orang tak kisah kalau kutuk mengutuk each other tiap kali bejumpa. So anyway, that night or two nights before Christmas, si dia ajak I keluar (both of us masa dating dulu pakai smart-smart, rambut I, siap I set tinggi-tinggi and kembang-kembang ikut time tu hehehe… Sekarang nie kalau dating macam nak pegi pasar malam atau pegi Giant je). On the way to the restaurant, dia suruh I tengok apa kat belakang seat kereta. Dia kata, dia ada beli jersey and suruh I tengok and comment. I pun ambik paper bag and dia suruh I tengok kat dalam. I cakap dalam hati, eh, besarnya kotak siap wrap lagi and then I tanya, eh, jersey dalam kotak and kenapa bau sedap? Dia suruh I bukak wrapping paper tu. I pun obediently bukak and I still tak paham what is he trying to tell me. Bukak aje wrapping paper, I tengok ada tulis Ralph Lauren kat kotak. I tanya balik ada jersey brand Ralph Lauren. Dia tanya, eh tak pernah dengar brand nie ke. And dia suruh I bukak. I bukak aje, I tengok ada perfume Lauren by Ralph Lauren empat segi colour chocolate and a bottle of lotion. I cakap eh.. nie perfume and lotion not your jersey. Dia senyum and cakap, it is for you. I was so shocked. Tak pernah dalam hidup I orang belikan I perfume and branded pulak tu. I cakap thank you thank you banyak kali. I rasa macam nak peluk and cium aje pipi dia sebab excited (bukan sebab stim) but I didn’t do it since he was my boyfriend and we’re just a goodfriend. Kālau dia boyfriend I masa tu pun I tak sanggup nak cium pipi dia yang mengerutu itu wakaka.. jahat I kan..hehehe.. or silap-silap kena tendang keluar dari kereta yang sedang bergerak, mana la tau kan. Well.. beside sifat-sifat wanita ketimuran masih menebal dalam diri I tau….

Dia tanya lagi, tak pernah ke dengar brand nie. I tipu, I kata ada la jugak but I’m not sure or jarang dengar. Padahal I tak pernah pun dengar. And yes again, that is the biggest surprised and the best gift ever from someone. I pun spray kat tengkuk sikit and I sapu lotion tu sikit-sikit kat tangan I. Oh, harum semerbak. I cium tangan and botol perfume tu non-stop and I couldn’t stop smilling. Dalam kesamaran malam, dalam perjalanan ke restaurant, disimbahi cahaya lampu jalan dan lampu kereta, I lihat senyuman di wajahnya yang sekali sekala menghala ke jalan, senyuman yang tidak dapat I lupakan hingga kini, senyuman malu tersipu-sipu seorang lelaki melayu yang penuh sopan, senyuman yang penuh dengan kepuasan kerana berjaya membuat kejutan besar untuk I, senyuman yang sarat dengan perasaan yang mendalam dan lirikkan mata yang mendamaikan, membuatkan jiwa I resah dan berbunga ria. Dalam diam hati I berbisik sendiri, oh, lelaki ini sungguh hebat dan menawan. And for the first time in my life, I rasa sungguh dihargai. Perasaan sayang dan malu yang bercampur baur perlahan lahan menyelinap di hati I masa tu. Pandai dia beli jiwa I. I tau kisah nie dah lama, but I tak pernah lupa that moment. Antara saat terindah dalam hidup ini... feeling feeling lagi ekeke….

The next day, kita orang jumpa lagi and dia cakap, seumur hidup dia, dia tak pernah tengok orang suka sangat macam I bila dapat hadiah dari dia. Dia kata, kalau dia tau that I’m that excited dia akan belikan I something that is more special lagi. I kata, hey! that is the best thing anybody ever did or gave me. A few nights later, on New Year’s eve, dia belikan I another perfume, this time Poison by Dior dengan sabun sekali. Memang rasa macam kena racun aje bila I spray kat badan I sebab bau tersangat la kuat and I hate it but I didn’t tell him hehe… From that onward cinta I pada perfume terus berkembang segar hingga sekarang, siang malam lepas mandi I mesti sembur kat badan.

Note : Lepas kita orang couple, I bagitau dia malam tu masa dia bagi I that first perfume in his car, I was so excited rasa macam nak cium aje pipi dia. Dia reply, nape tak cium aje, I kata, you gila..haha…

2 comments:

Aidahs said...

wow.. that's a lot.. i just buang mine yg lama2 dah kosong.. even its from paris.. owhh.. how tak pandai menilai..

Misty said...

Hi Joy,

Lepas sis ambik gambar nie, terus sis buang botol-botol perfume yang dah abis tu... sama la kita hehe.. bukan tak pandai menilai joy tapi sebab dah tak ada guna lagikan..