Thursday, August 8, 2013

Kisah Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin to all my readers.  

Hari Raya for me this year lebih kurang sama je macam tahun-tahun sebelum ini cuma last year aje I pegi resort but other than that, routine nya sama aje. So today, pegi rumah in law, salam-salam, makan-makan, duduk-duduk, tengok tv walaupun tiada tumpuan langsung ke arah cerita tv drama atau movie yang sungguh mengarut itu sesambil berborak dengan anak-anak buah, making small talk bak kata omputih. Around 12.30pm, time nak balik, I tapau makanan Hari Raya. On the way back, stop kat 7-11 beli air slurpee. Sampai rumah, I surf internet download movie, tv series etc. Then I decided to makan makanan hari raya yang I tapau tadi. Half way through, I dengar neighbour sebelah and family balik dari berjalan. I stop makan half way and hantar makanan cepat-cepat sebab I tak suka berlengah. I bagi biscuit, cake, rempeyek, lemang and rendang for them. I kan kalau jumpa neighbour sebelah, berborak memang tak ingat dunia, walaupun dia berbangsa cina tapi dia memang sangat peramah dan baik sekali. Tiap kali dia balik bejalan, tak kira oversea ke or dalam negeri ke, dia mesti bagi souvenir dan kudap-kudapan. Anyway, I berborak dengan neighbour sebelah sampai dia ajak masuk rumah (which she always did, I lost count berapa kali I masuk rumah dia, padahal dia sekali je pernah masuk rumah kita orang) sebab nak tunjukkan product baru yang dia jual kat kedai dia. It was a plastic to store a water where you can fold after you finished up and macam-macam cara nak guna. 

Neighbour nie memang business minded punya orang, dia bagitau dia ada tapak kedai baru and menu baru kat kedai dia. Nanti I nak check tempat baru dia, kedai lama dia, I dengan husband I ada pegi for a few times dulu and take away dia punya snow ice cream...yummy... Talking about menu baru kat kedai dia, dia kata kedai dia ada jual, chicken chop, pop corn chicken, hot dog korean style, macam sedap aje, the way dia describe, dia kata dia ada jual air tea yang ada black pearl and all kind of teas. Dia kata tea dia yang brewing sama macam kat Gongcha kat KLCC dan bukan jenis yang tepung. And she told me that Monday nanti dia akan bawakkan I dari kedai dia..wah.. ini sudah bagus. Dulu masa I pegi kedai dia yang lama, masa tu dia ada kat situ, I dapat free a few tub of snowflakes... I’m so glad I have her as my neighbour, it is not that I want a free stuff or anything but it is very rare nowadays to have such a neighbour from other races who is so kind to you. Hey, I love my neighbour Amy and her family!
 
Lepas berborak dan mendengar keluhan dia akan birokrasi pasal business dia, I balik rumah and told my husband of the latest news, husband I tanya, halal ke makanan kat kedai dia, I kata halal la kot but it’s ok, I will ask her in the future. Then I sambung my makan sambil tengok cerita yang I download. Oh, I love Shida’s Dendeng Daging, sangat sedap. Sebelum tu, I ada whatsapp dia and compliment her on her delicious dendeng, dia kata nanti dia buatkan I...wah ini sudah bagus. But seriously, memang sangat sedap. I suka makan lauk pauk yang kering-kering dari berkuah, so memang menepati selera I. And I believe in compliment and letting them know how much I enjoyed their food. I like to make them feel good and that their work/food are being appreciated. Not because I saje-saje mengampu but that is my nature and I’m sincere about it. Lepas makan, I decided to keluarkan balik sebab perut I rasa kembung semacam, lagipun I rasa guilty semacam aje, yela makan macam nak gila. Puaslah I korek tapi still tak nak keluar-keluar.., husband I tak kasi I buat macam tu and dia suruh tahan je nanti hilanglah kembung I. 

After that, I melepak sambil sambung tengok cerita balik. Tak lama kemudian Khairul called husband I, cakap nak datang lepas solat maghrib. I tak buat open house this year memandangkan some of the anak buat balik rumah in law dorang on the first day of hari raya. Kalau semua anak buah ada barulah I buat and in the evening, kira for dinner. Khairul kata dia akan bawak KFC, I kata ok. I was so excited for them to come and visit us, membuatkan I rasa dihargai and I’m very sure my husband felt the same way too.. I told my husband, I want to cook something because they make an effort and want to spend their precious time with us, that shows they care for us. I teringat semalam ada beli sos spaghetti kimball and ada spaghetti baru belum bukak pun ada. Then I teringat, husband I capai dua belahan watermelon...ahah! that is for dessert. Then I decided to have chicken soup campbell sekali. Macam menu a few days ago je, cuma tak ada crouton dan BBQ chicken wing. Husband I pulak, kelam kabut vacum ruang tamu, buat air, kemas meja makan yang menjadi “office” beliau itu and cuci dapur while I masak-masak. Lepas azan maghrib, semua dah ready, I sungguh pantas, terus la perasan nak join masterchef australia heh!  

Around 9pm they came to our house. I tunjuk food I masak, Shida terkejut dia kata cepatnya I masak...ehem... Lepas duduk-duduk seketika, kita orang pun makan. I ingat I tak nak la makan banyakkan sebab I masih kenyang dengan makanan petang tadi but, it was not to be sebab when you’re in a conversation in front of a food, you know what will happened. Licin makanan atas pinggan on each of everyone of us. Oh, I dengan Shida rasa sangat kenyang and I tengok mata dia separa layu hehe.. Lepas makan, I buatkan husband I and Khairul kopi panas and sambung lagi borak. I tell you, we talked about everything but kalau dengan Khairul topic wajib ialah, cerita, movie yang best, download. And dia memang cukup pakar dengan media/sound system etc., you name it. He knows what he’s talking about and a very particular one. I’m impressed of his knowledge on those thing. 

Sambil berborak tu, I tengok how he communicate with Shida and terpancar kebahagiaan di wajah both of them. Sangat compatible and comfortable around each other. He is more open, calm and relax. I never saw him this happy before. On top of that, I like Shida so much sebab pandai ambik hati I and for her, for making him the way he is now, lagi menambahkah kesukaan I pada dia.  And yes, I’m so happy for the both of them. I told them thank you kerana sudi melayan auntie and acu yang terasing sendiri-sendiri ini. And I love talking to Shida yang cakap lemah lembut dan naive, although I know dia mesti penat melayan I yang non-stop bercakap ini haha... habis la memang nak nahas la siapa yang rapat dengan I, jalan keluar memang dah kabur... ala-ala hotel california, although I didn’t see much similarity to it.. saje nak tambah ayat perisa.
 
Oh ya, dalam borak-borak pasal book, I told Shida about the  novel melayu yang capture my heart, siapa lagi kalau bukan karya Ramlee Awang Murshid nih.   So I told her about masa mula-mula I introduced kat Wo and Aiza who was a bit sceptical who preferred buku omputih, same goes with me too masa mula-mula Fiez, Pump and Rizz introduced dulu.  I never thought there would be any good malay's novel until I baca and the rest is history.  Ok back to Wo and Aiza, bila dorang dah baca the first series novel of Sunan nie (buku-buku dia yang selain dari rangkaian cerita Sunan nie, I tak baca lagi beside Harajuku), dua-dua pun terjatuh "chenta".  I showed her the series and bagi dia pinjam.  Dia kata dia baca satu buku dulu.  I hope it will have the same impact that it did to Me, Wo and Aiza.

Around 11pm, they decided to go back because tomorrow they have to leave for Ipoh, Shida’s hometown, celebrate raya kat sana pulak. I tell you punya la rancak berborak, sampai kat muka pintu pun masih lagi tak habis-habis... Lepas dorang balik, I cepat-cepat timbang berat badan I and naik 2kg...waaaaa... I tengok perut I macam roti boy perasa buttermilk waaaaa... 
 
Sekian catatan wanita yang happy happy tapi merana sebab naik berat badan dalam tempoh sehari, hari ini...  

No comments: