Tuesday, August 6, 2013

I Dapat 'Cash' Ayo Ayo Kezambo

Petang semalam, husband I telah menjadi mangsa gangguan maha hebat dari I. I kacau dia non-stop, I panggil-panggil and ejek dia. Tiap kali dia lalu sebelah I or I lalu sebelah dia, I akan tepuk perut dia la, punggung dia la, cubit lelemak dia dan tak ketinggalan nenen dia menjadi sasaran utama, dia kan topless. Tapi, dia buat derk aje... Ini menambahkan lagi semangat kemonyetan I dan menjadikan I seorang yang kreatif dengan memikirkan cara-cara untuk mendapat tindak balas dari beliau.

Sebelum itu ada satu lagu dari filem lama yang sentiasa bersenandung di fikiran dan hati murni ini ekeke... . Tapi I lupa apakah tajuk filem klasik hitam putih itu. Tapi lagu dan iramanya sangat kelakar dan masa I usik-usik husband I, I ubah lirik tanpa mengubah intonasi suara si penyanyi lama yang nyaring macam nenek berbahasa baku itu. Maka I pun melayari persada maya and I decided to go to the youtube kerana merasa amat yakin I bakal bertemu dengan lagu-lagu dari filem lama walau lagu dalam fikiran I tak I temui.

Then I pikir ofcourse lagu dari filem “Panggilan Pulau” Ayo Kezambo yang hebat serta agak menjengkelkan bagi setengah-setengah pihak but not me, I suka sebab kelakar dan berseni wakaka... I pun tengok la cara-cara penari wanita hebat yang memberi sepenuh perasaan akan tarian beliau serta penari iringan sexy sakai beliau. Yang pasti I memang tak boleh pakai kain berkemban atau hanya lilitan kain di dada kerana pasti akan terlucut memandangkan nenen I yang bersaiz A for Airport yang lapang ini, mana mungkin kain itu dapat menyangkut di bahagian dada ini uhuk...

Anyway, I memerhatikan tarian penari wanita itu dengan penuh khusyuk, kejap-kejap kaki beliau terkangkang ke kiri, kejap-kejap ke kanan dengan kain belahan hingga ke peha, daring sungguh orang dulu-dulu. Pelakon dulu-dulu relak je kalau pakai berkemban ke sexy ke, tak ada siapa yang nak hentam tapi sekarang nie cuba la, kalau nak baca saban hari orang menyumpah-nyumpah. So, selepas merasa yakin yang I dapat mengikuti choreography kencang itu, I pun berdiri depan husband I yang tengah duduk di meja makan yang beliau jadikan “office” , dengan laptop, suratkhabar, kipas kecik dan tidak ketinggalan pengaru belakang kesayangan beliau itu. Then husband I pandang I dengan tandatanya di wajah beliau. Serentak dengan itu, I terus menyanyi dan menari macam penari kat filem Panggilan Pulau itu, siap dengan kaki bersilang kiri kanan serta tangan I, I buat macam aksi orang tengah pam angin kat tayar basikal.

Husband I geram sambil mengetapkan giginya, I sungguh gembira sebab akhirnya I mendapat reaksi yang diingini hehehe... Husband I bangun, dalam hati I alamak! I pun terus berundur perlahan-lahan tapi masih dalam tarian ayo ayo ayo ayo kezambo, bila husband buat macam nak kejar, terus I memalingkan muka dengan sekuat hati untuk belari masuk kebilik, sekali berdentum kuat kepala dan tangan I terhentak ke dinding tepi pintu bilik. Adooiiii......rasa macam hilang jiwa I sekejap. Husband kata, A’HAH! dan I pun terhoyang hayong, masuk ke bilik dan rebah di tepi katil dengan posisi terlentang, dramatik konon. Husband I pun gosok la tepi kepala I, sambil tu I menangis sikit and complained cakap sakitnya kepala I tapi diselang seli dengan ketawa sedih sebab macam kelakar gelihati aje and masih lagi sempat I nyanyi lagu ayo kezambo dalam serba kepayahan. Husband I cakap,” nyanyi lagi?, ituler kacau laki”..sambil mengelengkan kepala... Seperti biasa, I mesti dapat 'cash' tapi tak serik-serik.

Then I cakap, macam tak boleh ke dapur je, mintak simpati alahai selain dari tactic kotor nak ambik kesempatan dalam situasi ini... keh keh...Husband I tanya nak makan apa dengan wajah sedih sebab dia suka makan masakan I, lagipun I dah bagitau dia I akan masakkan dia pizza lagi untuk berbuka sebab ada lebih dough semalam kat icebox. Pastukan I rasa bersalah tengok muka dia, I cakap, yela yela I masak (sakit-sakit pun sempat belagak lagi tu), tiba-tiba je bahagian kepala I yang terhentak hilang sakit and I dengan husband I tercari-cari akan bengkak itu tapi tak jumpa, pelik kan?  Or ini mesti sebab niat murni (adehhh) I yang nak masakkan untuk husband I kan? Wah! ada unsur-unsur give and take la pulakkan....

Sekian catatan I kali ini...ayo ayo ayo ayo kezamboooooo..... yehaaaah! 

2 comments:

Zue-rouge said...

hahahah kelakar la baca ni..sis ni macam2 kan..so comel

Sis said...

Dear Zue,

sebenarnya banyak lagi perangai tak senonoh sis nie tapi segan nak share..(yela tu)....