My New iPad

(iPad, iPad case and wireless keyboard for iPad)

Aritu, husband I mentioned pasal ipad. Then last week dia kata next year nanti dia akan belikan I. I tengok kat Oprah macam best aje but entahlah, I was a bit sceptical because as you know brand US nie normally they cater more to their market. I told him tak beli pun tak apa as I don’t see the need to have one. Lagipun function more or less sama dengan laptop je (man, was I wrong). Balik dari kerja that day, (masa tu I masih kemamaian baru bangun dari take a nap, yup sekarang nie I dah dapat tidur tengahari, more or less petang, tapi I tidur kejap je, paling lama sejam). Dia pandang I, I pandang dia, tiba-tiba I cakap, “ eh you tak payah la beli ipad nie, membazir duit aje and I tak minat la, furthermore I’m fine with my laptop nie”. Suddenly, husband I keluar bilik and masuk balik bawak satu plastic and bagi kat I. Dia kata, “nah this is for you, happy belated birthday”. I kata “ eh, birthday I dah almost dua bulan lepas and beside you dah bagi I hadiah on that day itself” (yea, birthday yang paling disappointed dalam sejarah birthday I, mencik bila ingat balik ).

(Horizontal)

(Vertical)

I yang masih mamai lagi, abik plastic tu and tengok kat dalam and I masih tak tau apa ke bende nya and then bila I keluarkan, omg, I was so surprised, sekotak ipad husband I siap wrap dengan ribbon sekali. I never thought he would buy this soon and I don’t know why masa bangun tidur I cakap tak payah beli, macam tau-tau je “basic instinct” I nih..hello Sharon Stone. I terus peluk kotak ipad tu and baring for a while. Dia, I tak nak peluk sebab dia selalu “bersalah sangka” dengan I. Orang tua nie bukan boleh pecaya, mode sentiasa “on standby” je wakaka.. Wah...excited tak terkata and I tersenyum-senyum sorang. Tapi sempat lagi I pura-pura mengomel, “ish you nie, membazir aje”. Biasala ini kes lain di mulut dan lain di hati hehehe..

(Touch screen keyboard)

So beberapa hari lepas tu I sungguh busy, masuk website sana sini and try-try bende nie. It was so hard at first as I never have one or even pegang pun before this, tengok secara live pun tak penah. Itu la yang buat I and husband I busy keluar cari ini cari itu, beli screen protector and masa I try pasang sendiri kat rumah, bergelembong la pulak. Keluar lagi cari screen protector yang baru and suh cina tu pasang. We also bought a wireless keyboard and also ipad case. Kita orang beli kat tingkat atas Low Yatt sebab kat apple centre tu mahal although bende nye sama je.

(iBooks)

It is useless to have it around if you do not regiser to the itunes account (which is a must). In order for you to download the stuff, even if it is free, you still kena register dulu oh and you have to give your visa, credit card or pay pal number depending on which country you are from. Well, there are other way for you to hrrmm..hrmm.. tweak it around.. but I won’t elaborate much as you know bende yang “tak direstui” nie bahaya, tak pasal pasal I kena jailbreak oopss hehe... So, sekarang nie I don’t think so I will buy any book anytime soon as I dah ada lebih 2504 books in my ipad. Rasanya sampai mati pun I tak abis baca. I also put a few movies too. But I don’t want to put any game sebab main Farmville pun I dah tak larat. Lagu pun kalau I nak letak maybe tak banyak as I dah ada dua ipod classic.

(Fantastic kan feature iBooks nih)

(Kalau nak baca secara vertical)

Other features that I like about it was the map. It was very helpful and let you know how long it took you to go from here to there etc. Siap ada building or people walking around the street and also nama street pun ada. Beside that you have calendar, contacts, notes, maps, video, youtube (which took you directly to the website), offcourse itunes, app store, ipod, photos, mail, safari and photo. You can download as many applications as you like. No worries you can familiarise with the software easily.

(Kalau nak baca secara horizontal)

The downside of it are, tak boleh upload gambar yang kita ambik directly to the ipad because kena sync from your laptop or desktop, unless you download directly from the internet. Facebook boleh masuk but tak boleh main Farmville. Maybe it was my line ke apa, I’m not sure but itu tak penting.

(One of the movies in my iPad)

Anyway, it was quite handy (nipis and ringan) if you do a lot travelling as it sort of your companion especially when you are alone. I’m beginning to love mine and I think it is going to be a necessity thing in my life.

Note : Don't forget to put the screen protector and also it is best for you to put on the iPad cover, takut scratch ke apa kan sebab licin and ringan.

Comments

JM said…
WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!
Misty said…
ehemmmm...hehehe..
Amylia said…
i dun really into apple stuff but excited lak tgk u ada ipad. cepat masuk blog i pakai ipad u.. then snap ok :D
Anonymous said…
wahhh.... bestnya.....
kalau la dpt ipad, combine dgn iphone sy, plus mac thin air....
wow...awesome...

-nakkal-
Misty said…
Amy/Roxy,

ok future entry nanti I akan masuk your blog u and snap snap.. :)

nakkal,
nakkal boleh beli apa..gaji ribu raban.. bukan macam sis yang nganggur nih..huhu...
Amylia said…
seriously, lepas tgk u ada ipad ni i mcm teringin lak kkekeke geram tgk virtual book tu.. so nice!!!
Amylia said…
mac thin air, abg bes? as you wish!
Abracadabra!!!
Misty said…
Amy/Roxy,

After I've been using it for almost 3 weeks I will review soon.. can't wait..
Anonymous said…
Saja nak racun si Roxy:

Surfing n writing this comment thru my iphone. Haahaha

-nakkal-

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku