Update

I was so busy lately. Merata-rata I pegi, keluar and macam-macam benda I kena cari.. Schedule I cukup padat, nak kena pakai PA nih..macam artis kah kah kah.. wah macam la hebatkan? Tapi hari-hari bertenggek kat ladang wakakaka... I ndak sangat update blog I tapikan bila start nak tulis, I tak tau apa nak tulis. Nak cerita kisah harian I rasa macam tak ada apa yang interesting pun. Eh? bukan ke I yang cakap tadi I busy and merata-rata I kena pegi? hehe.. Ntah la..tiba-tiba idea menulis jadi beku.. I miss bloggging masa zaman dulu-dulu..macam-macam benda I boleh tulis and selalunya sampai dua entry for just one day.. Nowadays, kalau ada seminggu dua kali, tu dah kira bagus la.. hmmm... semangat nak berblog sudah hilang... tak best la macam nie kan? Oh, why not I make it one of my new year's resolution.. to update my blog everyday or frequently...

Anyway, I nak ngomel antara isu isu (macam la penting) and share with all of you (huihh..ramainya orang baca blog I hehehe..)

Isu Masak

I kan kalau masak, I tak suka kalau orang komen-komen kata kurang nie la kurang tu la terlebih nie la itu la..I cukup nyampah especially kalau orang tu first, tak tau masak, second, I tak pernah rasa masakan dia, third, masakan dia tak sedap and fourth, kalau dia jantan (ndak ndak kalau tak ada orang ndak kan dia, doesn’t that say something about that person?). Bukan sebab I tak boleh terima criticism but kalau nak kutuk tu budget-budget la sikit kan.. tegur la cara yang diplomatic dan berhemah. I kalau orang dah kutuk-kutuk melampau, jangan harap la I nak masak untuk orang tu, biar la dia kebulur sekali pun, nasib la. I know, pandangan orang yang bangang nie tak penting and I can’t help kalau cita rasa or tastebud dia macam tenuk kan but sedikit sebanyak I terasa la jugak, yela I nie kan wanita emosi... Lagipun I masak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang...uhuk!

As for my husband, so far dia memang tak pernah complaint lagi in fact pujian dia melambung tinggi. I tau dia ikhlas puji I sebab masakan I menepati selera dia. Maknanya, he has a good taste ahak! Berani la nak mengomen, tak berasap dapur forever (as if la I masak hari-hari).

Isu sibuk nak ajar I cara layan laki I

Ini another issue yang cukup-cukup I benci (tengok tu word cukup pun dua kali). Masa I kerja dulu and bila berborak dengan husband I kat telephone, ada je orang mencelah cakap, “eh jangan la cakap dengan laki macam tu...berlemah lembut la”. I rasa macam nak tampar mulut orang nie dengan paper file atau file keras hitam tu.. Yang kau sibuk cara aku cakap dengan laki aku apa hal? Kau tau ke kat rumah dia dengan aku cakap macam mana? Kau gila ke? Tapi di mulut I akan cakap, “eh, apa yang tak betulnya aku cakap dengan laki aku”?, apa yang tak kenanya”?, bila aku cakap kasar dengan laki aku”?. Lain orang lain la cara dorang and laki dorang kan? Lepas tu dia akan senyum-senyum and ulang balik, “jangan la cakap dengan laki kau macam tu”. I kan kalau nak sound dia memang banyak modal I pasal dia tapi nanti I pulak yang nampak jahat..tau la kat ex- office I mentality dorang are sooo.. (malas I nak cakap). I don’t need your advice la and I don’t ask for one. I pantang kalau ada yang perasan bagus nak ajar-ajar I macam mana nak layan laki.. tak ke sial tu?

Teringat I baca satu article pasal pompuan pangkat datin nie sibuk bagi advice pasal macam mana nak jaga and layan laki.. bla.. bla.. bla. From the way she said it, sungguh sempurna dia sebagai seorang isteri. Kekonon dia la best of the best. Kalau orang tak kenal orang mesti ingat perkahwinan dorang nie sure sampai ke akhir nyawa bak filem “yucks” tu.. padahal masa tu laki dia baru tambah satu dengan si puteri jawo tu...oopss. Itu yang buat I hairan masa baca article tu.. dia ingat orang tak tau what’s going on? Well, tak lama article tu keluar kat majalah dia pun bercerai. Tapi tak apa, laki dia kaya raya nak mampus and offcourse dia pun kaya la dapat harta sepencarian.

Oh and the lady yang sibuk tegur and ajar I, dah kahwin lagi...as a second wife.

Isu masuk campur hal family or sedara I

Isu nie pun I memang cukup meluat. Kalau I meluahkan perasaan tak puas hati pasal family or sedara I, harap maklum jangan sibuk nak ajar-ajar. Again I don’t need your advice or ask for one. I’m telling you because I want to tell and if I want your opinion I will let you know. You tak grew up in my family, you don’t experienced what I experienced, you don’t know the character or attitude each member of my family or relatives and tiba-tiba you nak jadi advisor I. Bila I hire you? My life and your life are soooo not the same and you tak boleh samakan. Mak bapak datuk nenek pakcik makcik sepupu sepapat you are different from mine. Hati you and hati I pun different so who are you to tell me what I should do, say or treat them? You tak pernah mengalaminya, mana you tau?

Jangan nak try to mould (membentuk) I to be like you. You can’t do that. Oh, what makes you think you tak akan react macam I jugak if you were in my situation? Mana you tau? Talk is easy babe! Respect other people’s life.

Last but not least, to Vagg..thanks for being the best sister in the world..muahhhsss.....

Comments

vagg© said…
yeah.. talk is easy. and some really loveeeeeeee forcing others to accept their opinion walhal kalo dia yg experience benda tu ntah2 lg teruk dia punye penerimaan.

muahh to u too mummy claudia
Misty said…
yup! you got that right!

muah muah mucuk

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku