Ke Panggung Menonton Hikayat Merong Mahawangsa


Last Tuesday the two of us went to watch Hikayat Merong Mahawangsa kat TGV KLCC. Husband I off aritu so kita orang tengok yang pukul 4.10pm sebab tak nak ramai orang and as you know I cukup allergic dengan orang yang becakap or buat perangai bila tengok movie nie. On the way nak pegi situ I tanya husband I, ticket ada bawak ke, sebab dia ada tunjuk kat I sebelum pegi but I buat don’t know sebab dia asyik usik I masa tu. Then dia checked kat pocket seluar and korek-korek tak jumpa. Patah balik rumah, I tunggu je tak masuk. Dia kata tak jumpa, I cakap, ingat tak the last time you kacau I and then mana you letak. Then baru dia teringat, masuk balik rumah, baru jumpa. Jam dah dekat pukul 3.45pm, wayang start pukul 4.10pm. Then cepat-cepat dia speed kereta, sampai-sampai aje dia terus beratur beli popcorn, then kita orang masuk and I singgah nak buang air kecil. Masuk dalam panggung, wayang dah start although jam cun cun 4.10pm. Selalunya ada advertisement for 10 minutes but surprise this one tak ada and terus je start.

I was hoping that tak ada la I duduk sebelah bahalol bahalol nie, man was I wrong. Kejap-kejap pompuan kat sebelah I giggling macam tengok cerita komedi. Part yang tak kelakar pun dia gelak-gelak. I tak boleh concentrate langsung. Itu belum lagi orang belakang and depan I. I was so sickening with the mentality of these people. Sungguh menghairankan. Yes there are scene-scene or ayat-ayat yang funny but budget la kan. Bila Rahim Razali keluar with the rambut palsu tinggi/ costume dorang and this minah sebelah I gelak bagai nak giler. Itukan dah cara pemakaian zaman purba kala and nak tunjukkan his character? And masa tu pulak part serious. I was thinking, am I and my husband watching the same movie? Ini la yang membuatkan both of us cukup benci untuk menonton movie kat panggung but memandangkan cerita-cerita macam nie bagus kalau tengok kat panggung so we had no choice but to watch with idiots around us. Kadang-kadang ada suara jantan cabaret becakap-cakap kat ujung sana… Such a low mentality people. Sometime I rasa, I tersalah tempat lahir la.

Now my ulasan on the movie. Pada I cerita nie best and pilihan pelakon-pelakon sangat sesuai. Lakonan pun mantap-mantap. Olahan cerita sungguh menarik, ditambah dengan aksi-aksi lawan one to one yang awesome. Same goes part perang beramai-ramai, amazing la. Ada jugak part-part yang lemah masa orang-orang Taji kat atas perahu masa nak serang kapal Merong but it was still ok dan dapat dimaafkan (pepandai nak maafkan orang, macam la orang ada mintak sorry yea?). Paham-paham la, budget filem kita nie bukan macam kat Hollywood but still memuaskan hati I. There was not a single moment where I don’t enjoy myself except for you know “the idiots” around me. Stephen Rahman memang sangat best and class begitu jugak dengan pelakon-pelakon yang lain. And not to forget Umi Nazeera as Embok, walaupun scene dia tak banyak tapi dia berjaya membawa watak dia dengan begitu berkesan. Oh she is so heavenly beautiful. I selalu tengok muka dia kat internet or paper but I didn’t realise how cantik she is. Betul-betul natural beauty. Tiap lekuk muka dia cukup sempurna, wajah pure asianya… wow tanpa perlu bermake up tebal. I hope jangan la dia ubah apa-apa kat muka dia in the future. I don’t really appreciate Asian face until I saw “keindahan” Umi Nazeera nie. She totally changed my view.

Anyway, berbalik pada movie nie, perasaan I bercampur baur, ada kelakar, cemas dan jugak sedih. As for romantic, well.. pada I putera rom and puteri negara china nie tak ada chemistry langsung. Maybe sebab tak ada scene-scene yang menunjukkan kemesraan dia dua orang nie. Build up tak ada, same goes to Embok and Merong Mahawangsa nie, tak ada scene romantic, cuma masa kat pondok dia dorang nak begaduh tu, walaupun sekejap tapi ada rasa chemisty di situ. Alahai I nie, asyik nak yang romantic aje..wakaka..

Anyway, I bagi 4 star out of 5 for this movie and I would encourage anybody to watch it but jangan la bandingkan dengan cerita-cerita purba Hollywood yea. Neverthless, bravo to Yusry and KRU. I’m so proud of them and I can’t wait for more good movies from them in the future.

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku