Share Resepi Roti Canai la Pulak kan...

Malam tadi masa pegi supermarket JJ, tiba-tiba I decided to make roti canai. And I remember bahan-bahannya amat la mudah dan senang di cari. I kalau bahan-bahan susah nak cari or leceh nak membuatnya tak kuasa I. I pernah buat once, long time ago, I think it was in 2006 if I'm not mistaken. So this was my second time. Balik dari supermarket I terus cari buku resepi, there was a few tapi doh di simpan dalam 30 minutes aje but I chose yang doh disimpan untuk semalaman. Buat pun senang, ok I bagi resepi ; tepung gandum 1kg, telur sebiji, planta 3 sudu besar, gula 1 sudu besar, garam 1 sudu kecil, air secukupnya sampai jadi doh, I guna 3 cawan lebih sikit dan minyak diletakan masa nak simpan nanti.

Cara membuatnya ; campurkan kesemua bahan ; tepung gandum, telur, planta, garam dan gula kecuali minyak. Gaul hingga rata barula dimasukkan air sedikit demi sedikit hingga doh menjadi lembut.

I punya la penat menguli di bantu oleh assistant chef yang shirtless itu. Lepas puas menguli baru terpikir, eh nape la I tak guna mixer for doh je.. Tapi I tak uli lama sangat, asal semua dah digaul rata, good enough.

Lepas tu buat la macam bola dan mengikut size yang korang ndak. Sapukan minyak kat bekas yang hendak disimpan doh itu dan drizzle doh dengan minyak sekali. I tutup dengan plastic dan I cover dengan tudung saji. I letak kat luar aje. Biarkan semalaman..

Next morning, I buat kari ayam dulu. Lepas kari ayam siap baru la I mula buat roti canai nie. I tak pandai menebarkan roti nie so I cuma tarik-tarik aje. Then lipat kiri, kanan, atas bawah. Cuba jugak nak menebar tapi koyak..fail la... Oh, don't forget tu sapukan minyak from time to time kat permukaan tempat kita nak buat roti tu and also kat doh tu yea.

Lepas tu sapukan kuali leper dengan sedikit minyak, balik-balikkan..dan atas adalah hasilnya..buruk je rupa, itupun I belum lagi tepuk-tepuk lagi. As for the taste, no worries, sama je macam kat kedai, in fact kita buat sendiri lagi rasa bersih, kurang minyak and offcourse la kita perasan sedapkan hehe... I rasa sungguh berpuas hati and please try it, I'm sure you all will like it too.. and senangkan? I tak masak semua lebihan doh tu, separuh I simpan dalam icebox. I think tak rosak esok, lusa kot? I'm not sure...

Tengahari tadi I tak masak so both of us makan roti canai and kari ayam je for lunch...

Lepas maghrib, I decided to goreng mee hoon for dinner. I masak simple aje...

Sekian from my humble kitchen...

Comments

Anonymous said…
nmpk solid surface
eh, ke granite?
solid surface kan? heheheh

anne...roti canai unne!

-nakkal-
Misty said…
It is a marble surface...

thambiii (brother) ... roti canai mari...
terbaik la kuah kari pekat....
likat....

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku