Friday, March 25, 2011

Goodbye Cik Elizabeth Taylor


Since I lahir pada zaman dahulu kala so tak banyak sikit ada antara artis artis Hollywood lama nie “bertandang” dalam sejarah hidup I kan and she was one of those people….

As everybody around the world know (almost la), Elizabeth Taylor passed away last Wednesday. Her first movie that I ever watched was Cleopatra. I was fascinated and impressed with everything in the movie especially her costume although I don’t wholly understand what was the movie about. Yang I tau dia puteri Cleopatra je. Masa tu I kecik lagi, I think I was five or six years old and masih tinggal kat Singapore. I tengok, wah.. lawanya pompuan omputih nie dengan rambut dan bulu kening yang hitam pekat. She was so different from the actress during her time sebab kebanyakkan heroin rambut blonde, I guess kan sebab kebanyakkan filem dulu black and white. So kalau nampak putih I assumed blonde je. Nasib baik filem Cleopatra nie colour kalau tak rugi la sebab tak dapat tengok the richness colour of the set etc.

One day masa kita orang tinggal kat Sarawak Wo told me that Elizabeth Taylor berlakon kat tv cerita National Velvet. Cerita pasal dia and kuda-kuda kot. I ada tengok sekali masa Wo “paksa” I tengok cerita tu but I tengok kejap aje as I suka lagi tengok cerita kartun and berangan jadi jelitawan (perasan la konon). Then from time to time I would hear from Mummy about her getting married, divorced etc. Macam la I tau apa yang Mummy cakap masa tu, I kecik lagi mana la I paham, I bet Mummy tak ada orang nak bergossip cerita artis Hollywood nie, dengan I pun jadi la. Then I akan tanya Mummy balik, kenapa dia kahwin sampai banyak kali and kenapa Mummy tak kahwin banyak macam dia? Mummy kata ish, dia artis Hollywood mana boleh compare. And kadang-kadang I terdengar Mummy cakap dengan Daddy, apa la rasa dia betukar-tukar laki nie. Daddy kata, kalau nak tau try la…kahwin cerai kahwin cerai… Mummy terus tarik muka masam wakaka…

Then one day I tengok cerita dia title Taming of The Schrew..wow.. bestnya cerita tu, walaupun I masih kecik lagi tapi I ingat betapa rude and tak bersopan langsungnya dia punya watak. Dia sangat garang dan bengis. I cukup menyampah kat dia neverthless I enjoyed the movie so much and watched it sampai habis. After that behari-hari I teringatkan cerita tu and sometime I would re-enact myself haha.. I bayangkan I terjatuh kat cotton macam dia dengan Richard Burton, I pakai baju kembang-kembang la and tinggal kat istana buruk tapi makanan penuh satu meja panjang…

Masa zaman remaja dulu, Wo kata kalau Elizabeth Taylor nie mati and kalau dia boleh dia ndak mata kalau Elizabeth Taylor nie nak derma kat dia la. One day tu masa keluar dating dengan one of my boyfriend (ex-ler) and I teringat kata-kata Wo pasal mata Elizabeth Taylor and I tak tau kenapa I tiba-tiba cakap kat boyfriend I nie sambil meminjam kata-kata Wo, I kata I nak mata Elizabeth Taylor nie sebab cantik la, then boyfriend I cakap, ceh..buat apa, dia tu banyak penyakit. Then I terpikir ya tak ya jugak. I wish Wo were there so that I can sekeh her kepala. Wo selalu tau bagi I ajaran dan statement merapu and I tak tau kenapa I tercakap masa tu wakaka… So you see, Wo punya influence cukup kuat kat I.

Over the years, I come across cerita pasal dia but I’m not as fascinated as before and sebab I tengok dia semakin lama semakin bizzare. Kejap-kejap dengar cerita dia dia kahwin cerai la, masuk rehab la, addicted to painkiller la, ber besfriend dengan MJ la, giler intan berlian la, masuk hospital etc. And the last movie dia yang I tengok was The Flinstones. After that I can’t be bothered anymore and sometime I wonder bila la dia nak mati and how people would perceive her when she’s gone… And at this writing there are still a lot of stories and remembrance about her kat tv and suddenly I rasa something is missing and I realised she was in a way part of me when I was growing up….

Rest in Peace and Goodbye Cik Elizabeth Taylor…

2 comments:

Amylia Aldrin said...

RIP
missing ur piece about ur childhood stories with Wo. as for me, Elizabeth Taylor reminds me of all the collection of diamonds and husbands she had haha.

Misty said...

fascinating life she had :)