Sunday's Update


Last Sunday, I ajak husband I tengok pertunjukkan Hot Air Balloon or Belon Udara Panas. Actually I dah letak dalam Table Planner early of the month as a reminder to myself. I know husband I is not that keen to go to that kind of place. And I know the reason was because dia tak suka bersesak, berpeluh and also panas. I pun tak suka and I’m sure semua orang tak suka kalau pegi tempat-tempat yang merimaskan. We decided to go after lunch. Husband I ajak keluar awal, makan kat luar but I told him I rather cook since we will go there after lunch. Lepas makan around 2pm, kita orang pun berangkat dari rumah. We were so glad sebab jalan tak jam but bila dah masuk dekat putrajaya and masa nak cari parking, jam la pulakkan.

I tengok dari tingkap kereta, eh mana belon besar nih? Kenapa tak nampak floating di udara? Hati rasa macam tak sedap, ada ke tak ada nie? Biar betul, tak kan dah abis, bukan 18hb is the last day ke? Hati sudah mula panas sebab rasa macam tak berbaloi drive jauh-jauh and dengan tersekat kat jam lagi. Tapi I tengok kereta banyak sangat sampai park kat jambatan. I kata kat husband I nanti I tanya la orang-orang yang lalu lalang ada ke tak ada pertunjukkan belon udara panas nih.

Then I ternampak ada orang tukang sapu kat situ, mesti dia tau kan, so I keluar dari kereta sebab jam and I’m not worried that kereta akan bergerak. Tukang sapu yang sorang kata kat bawah sana and the other guy kata dah abis semalam. I masuk balik kat kereta and bagitau husband I and ajak dia balik. Dia kata, tak apa and lets go out and check out what’s going on and kebetulan ada parking. Orang punya la ramainya and banyaknya buih-buih belon berterbangan budak-budak kat situ main. I suka sebab rasa macam kat kayangan je wakaka... banyak la kayangan I. I rasa macam nak beli and nak main tapi memandangkan usia ini sudah hampir ke tamat tempoh, I batalkan aje niat I, beside rasa macam tak sesuai aje I yang pangkat nenda nie masih nak main buih kan…wakaka.. benci I tau….

Husband I nampak ada pak guard kat situ and tanya dia, pak guard cakap pukul 5pm start. I bengang la because what are we going to do for the next 1 ½ hours. Dah la panas, melekit and husband I yang hobinya mengomel pun mengutuk-ngutuk la dengan jayanya. I pun join sekali la apa lagi orang tua tu, bertambah-tambah hujah beliau. Then husband I nampak Segway ride and suruh I try. Harga sekali naik and pusing-pusing kat jalan simen and rumput sesambil tu try to navigate and belok-belok kat kon is RM15. Masa mula-mula nak naik orang tu bagi tunjuk ajar sikit. I nervous sikit-sikit jugak mula-mula tu, mana la tau jatuh terlentang ke kan. After that, it was so much fun. Oh, I suka sekali rasa macam tak nak turun je dari Segway tu. Photographer kesayangan I tu pun sibuk la snap-snap gambar I tapikan tak berapa terang and banyak yang kabur but its ok, at least I have the experience tapi sempat jugak la I mengomel tak puas hati dengan gambar-gambar kabur yang husband I ambik. Camera I yang di guna aje terang, nasib baik tapi angle pulak tak cantik. Yang camera dia, angle cantik tapi gambar kabur. Dia pujuk-pujuk I suruh naik lagi, I kata tak apa la, lagipun kalau gambar yang dia ambik terang still jugak rupa I buruk, badan I yang fatty bom bom dan penampilan I yang super serabai ini huhuhu… But you guys should try, best, don’t worry, you won’t fall but if you do, please don’t look for me.  I tak bersalah hehe..
 

After that we went around and took a few pics but I tak ada mood nak ambik-ambik gambar kat situ. Then we decided to wait and sit on the grass like everybody else. Around 5pm the time that pertunjukkan belon udara panas tu suppose to start, we saw that crew kat situ buat tak tau and take their sweet time sambil minum minum lagi. Macam bagus je. I dengar orang sebelah menyebelah yang duduk sama pun mengomel, husband I jangan kira la. I je yang cool..cewah. Out of nowhere the supervisor I presume sebab ada walkie talkie and pass kat dada datang kat that group or crew and told them to start right away. Dengan gaya siput dorang memulakan tugas.

Bila dorang start punggah and pasang belon besar tu, sibuk la husband I ajak pegi dekat-dekat untuk ambik gambar. Mula-mula tu I macam malas je tapi disebabkan cina kat belakang kita orang tak ada kerja lain asyik mengentot siap dengan bunyi pot poott, I terus duduk mencangkung and one minute later terus move to another strategic spot, tak kuasa I terkena gas beracun cina tu. Lepas pukul 6pm baru la belon tu betul-betul mengembang and a few penumpang mula naik turun at the same spot. Yang kita orang pegi nie bukan VIP punya area so belon tu cuma turun naik aje. Bila crew kat situ pasang belon yang satu lagi, baru la I pegi dekat-dekat, itupun pasal husband I sibuk suruh ambik gambar and sempat la I snap gambar and process dari mula sampai belon tu mengembang. Pak guard kat situ siap suruh orang ramai, bediri jauh-jauh sebab kita orang datang dekat sangat. Then kita orang bejalan ke area belon untuk VIP. Yang ini baru terbang betul-betul and it was beautiful. Lepas ambik-ambik gambar kita orang jenguk kejap bazaar around and I suruh husband I ambik a few sample of mountain dew sebab I haus. I ada bawak air dari rumah tapi air putih je but teringin nak minum air gas kan.

Tak lama kemudian kita orang berangkat balik. On the way nak balik, husband I tersalah masuk highway, intstead of menuju ke KL, we went the opposite way ke Ayer Hitam wakaka.. Malam-malam drive tak nampak and then husband I salah masuk lagi, kita orang termasuk jalan ke UKM Bangi wakaka… Husband I kata sorry kat I, I kata its ok cuma I lapar je, sambil pura-pura nangis sedih, I ambik tangan husband and lapkan kat bawah mata and pipi I yang kering itu, husband I kata, wah! basah kuyup wakakaka.. Kita orang memang cukup pakar kalau bab-bab belakon telefilem nih!

Around 9pm baru sampai rumah and I cepat-cepat mandi, in time to watch concert pertama Mentor Musim Ke 6. Secara ringkasnya I suka persembahan portege Ferhad and Ella as for portege Ogy well.. to me her persembahan is quite forceful, it is like she was forcing herself to be something that she is not, or should I say tyring too hard, well.. that is my opinion. Yang lain-lain tu, so and so je…

Note:  I rajin nanti I update semua gambar-gambar kat flickr, alahai.. gambar-gambar kat muzium tahun lepas pun I tak update lagi..

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku