Saturday, March 31, 2012

A Day Trip to Universal Studio Singapore

Hari nie pagi-pagi dah bangun and turun breakfast. Buffet breakfast tak banyak tapi food ok la. Lepas breakfast husband I as usual nak membuang. I told him not to membuang kat bilik hotel since I’m going to be in the room. I suruh dia membuang kat lobby hotel wakakaka…. Semalam masa dia baru sampai pun I suruh dia membuang kat tempat lain hehe.. Kat rumah both of us memang tak share bilik mandi, dia guna bilik mandi for guest dan telah menjadi bilik mandi dia. Bathroom kat master bedroom tu, is mine. Kalau dia kadang-kadang nak mandi or buang air kecil je baru boleh, itu pun tak selalu. But dia memang di larang untuk membuang kat bilik mandi I. I know I kejam heh.. Anyway, lepas membuang kat lobby, dia naik atas and tekan loceng, I tak bukak pintu, instead I ambik card and tolak bawah pintu so that dia bukak sendiri. Masuk je kat bilik hotel, dia tak insert card tu kat tepi pintu. Dia jalan-jalan dalam bilik and complain kenapa panas then baru dia perasan yang card kat tangan dia and dia lupa nak insert balik wakaka…


Around 8.15am van datang ambik because there’s only two of us. Driver tu prefer guna van sebab cepat dari naik bas on which I agree sebab kalau pegi ramai-ramai mesti lambat nak tunggu orang lain yang terhegeh-hegeh. Oh, lupa nak cakap, kita orang guna package from Mutiara Hotel JB untuk ke USS (Universal Studio Singapore). Harga package 3D2N for two persons RM776 (one person RM388) plus breakfast and ticket ke Universal Studio Singapore. Murah kan dari tinggal kat hotel Singapore on which, masa I survey, one person RM1,067.00 from KL and naik bas. Our driver was very friendly and helpful. Something bad happened to me masa kat immigration Singapore. The guy yang jaga counter immigration, a Singaporean was so rude over small matter, I tersalah isi information in one of the column. Bukan main lagi dia sound I kaw kaw. Dia marahkan I macam I nie penjenayah kelas 1. I dah nak sound dia balik, but I changed my mind (and I don’t think so my husband will like it) because there is no point for me to do so. This type of people has a very low self esteem and since they think they are in that “position”, so they try to show off some power, that is how pathetic they are, in this case he is. Dia menghinakan diri dia sendiri. I tak nak kecoh-kecoh sebab nantikan tak pasal-pasal dia buat issue or accuse I. I langsung tak cakap apa-apa or even look at him and buat dia macam orang bodoh menyalak sorang-sorang. Bila dia perasan I tak respond, dia bagi I balik passport and IC, I and cakap ok slow slow. I angkat passport and terus blah withough even looking at this low life guy. Tapi hati I sungguh sakit. Sial betul mamat scumbag tu. Just because you lead a miserable life and kena tindas kat negara you, that doesn’t mean you have to be rude to people who come to your country and spending money to your country. Ingat I datang free ke? I pegi immigration kat UK or other country pun dorang tak rude macam nie, instead they gave us a warm welcome. Dulu-dulu husband I selalu cerita pasal attitude malay Singaporean nie, macam mana dia pernah beberapa kali deal dengan dorang nie dan bagaimana belagaknya dorang nie but I selalu cakap, tak semua dorang macam tu. I guess now, I have to agree with him.


Masuk van I bagitau kat driver tu, apparently dia pun kena sound tadi. Dia tanya I, I deal dengan cina ke melayu. I kata melayu, dia kata dorang nie memang. Dia kata kalau terkena dengan pompuan melayu yang bertudung lagi teruk. Oh wow! Today is not our good day. Macam-macam la dia and husband I cerita pasal dorang nie. Anyway, enough about this people, let just say I can’t wait to see the USS yang selalu I baca dan diperkatakan orang. I don’t have any high expectation because lain orang lain opinion and experience dorang kan. Our driver was so good and really took care of us until we got our ticket kat ground floor baru dia balik and akan ambik around 8pm nanti. Naik atas je, I terus ambik gambar globe biru bulat and like I said earlier on that I don’t have any expectation but bila I masuk aje ke dalam, wahh…hati I sungguh gembira dan berbunga. I was so excited to see the building and the surrounding area. Itu baru beberapa langkah, belum lagi masuk ride and everything kan. I jadi macam budak-budak tak sabar nak survey semua tempat and sibuk ambik gambar merata-rata. But since I dah potong rambut pendek, I look so ugly in the picture. I know I’m ugly and fat but I guess rambut pendek nie tak sesuai dan membuatkan gaya I seperti perempuan pra menapouse.


I terus ajak husband I queue untuk naik ride. Both of us naik ride yang manja-manja aje. I nak naik yang thrill punya ride but husband I tak izinkan, dia kata tak selamat, takut nanti terbukak palang keselamatan la, takut jantung I tak dapat terima la, high blood pressure la, macam-macam la dia. Dia lagi la tak nak naik, badan je besar tapi kecut. Husband I is not the adventurous type tapi kalau part perasan macho, nombor 1. Tapikan walaupun both of us naik ride yang lame tapi still best, I suka. After a while kita orang stop makan. There’s a few halal food around. Lepas makan sambung balik, naik ride, tengok show. At one time masa beratur hujan turun dengan lebatnya. Stuck about one hour kat queue area. Pekerja kat situ suruh kita orang pegi indoor game but I malas nak bejalan so lepak with some of them kat situ.


After a while we decided to leave and sambung naik ride kat another area. Dalam banyak-banyak ride kat situ, I dengan husband I paling suka Transformer ride. That is the best. Queue punya la panjang and banyak area nak kena lalu but it was worth a wait. Mula-mula ingat ride nie manja-manja je, was I wrong. It was so scray and I menjerit dari mula sampai habis and sampai jeritan I jadi garau wakaka… Sungguh menakutkan tapi like I said best giler. Bila petang, all the cartoon character sibuk bergambar with tourist kat situ. I cuma ambik satu gambar degang Betty Boo, manjanya Betty Boo nie. I tak sempat nak ambik gambar dengan yang lain-lain sebab banyak tempat nak tengok and beside I tak ada hati nak ambik gambar dengan dorang nie. Semua ride kat situ memang menyerononkkan. You have to go there to experience it yourself. Around 7.30pm both of us turun ke waiting area to wait for our van to pick us up. USS tutup puul 7pm. I frust sebab ada a few rides yang I tak sempat nak naik. Satu hari tak cukup although kita orang datang awal pukul 9.30am. We will definitely come again in a few months time.


On the way back our driver tersalah hantar ke hotel. Instead of hantar kat Mutiara JB Hotel, dia hantar kita orang kat New York Hotel. Mula-mula kita orang tak perasan but bila masuk kat dalam lobby, lain macam aje. I cepat-cepat belari keluar and nasib baik driver tu baru nak keluar. Dia punya la malu and mintak maaf banyak kali hehehe.. I kata tak apa, sebab kita orang berborak non-stop dari kat Singapore lagi. Husband I bagi RM50 tip kat dia because he was such a nice guy, humble, friendly and took really care of us.

2 comments:

Anonymous said...

jelous mode
i'm rageeee
hahahah

teringin nak gi sini
wife kata sgt best, dia pegi last year
tu yg plan mcm nk gi gak ni
huhuhu

-nakkal-

Misty said...

hi nakkal,

You must go nakkal, sangat-sangat seronok. Ituler, sis rasa macam tak puas pegi sekali, niat nak pegi lagi nanti, tak cukup satu hari...hehehe... (macam budak-budak je sis nih)