Manik

(Manik yang di borong kat Semua House)

Last Friday evening, balik dari kerja, I ajak husband I cari manic sebab tiba-tiba hati teringin nak practice apa yang I belajar aritu. I pegi dekat kedai yang I biasa beli peralatan jahitan. I bought two colours. Then pegi kat other shopping complex and tengok-tengok kain. Sekali husband I belikan dua kain cotton voil. Mula-mula I tak nak sebab dah banyak kain kat rumah, dia kata takpe I boleh practice. Balik rumah I try sulam manic kat kain plain tapi macam tak nampak outstanding pulak sebab colour tak menyerlah. Then next day (Saturday), I ajak husband cari buku sulaman jahitan manik. Mula-mula ingat nak pegi Mid Valley MPH tapi rasa macam jauh je lagipun I malas nak keluar early. So around 2pm both of us decided to just go to KLCC. Lunch terus kat Madame Kwan. It has been such a long time since we last ate there. Rasanya adalah dalam 2 3 tahun. Lama tu. Dulu selalu makan kat situ tapi dah muak because dah boleh agak rasa macam mana and also, same ol’ menu. Langsung tak ada pembaharuan. Sampai kat situ tak tau apa nak makan. I order mee hoon soup and husband I order nasi lemak (yeah of all the things that we can order). The food was sort of tasteless, I think sebab I and husband masih flu lagi and hingus kejap-kejap nak turun. God this is longest flu that we have in our entire life. Semua bende rasa plain. I cuma boleh rasa masin, even manis pun tak rasa sangat.

(Setelah di simpan di dalam bekas)

Masuk Konikuniya, cari-cari tak jumpa, tanya customer service dia pun kata only kat section yang we all cari. While I was walking around, I perasan macam ada another section kat situ yang I tak pernah nampak. Section baru kot section khas untuk buku berbahasa Jepun. Kat situ I jumpa macam-macam pattern and design untuk buat berbagai jenis pakaian, beg, etc. I was so impressed. Cara pembelajaran was so details tapi sayang I tak paham apa yang diperkatakan tapi base on lakaran I rasa macam boleh buat aje. Then I terjumpa yang ada English version tapi jenis buku lain. Not bad jugak. I told myself, once I abis semua I punya kelas I nak pegi kat section nie balik and I will buy a few. Husband I nak belikan terus. I kata nanti dulu, knowing how hati I boleh berubah dan cepat bosan dalam sekelip mata. Kang membazir pulak.

(Sulaman pintalan - sepatutnya I guna 3 hexagon and 3 round - instead I used both hexagon)

Anyway buku yang dicari-cari tak ditemui. Yang ada buku sulaman manik tak details and tak ajar step by step. Then we decided to go to GE MPH, AP Popular and Carrefour. Semua tempat tu tak ada buku yang I berkenaan. I told my husband nanti la kita cari kat TAR ke mana la tau mungkin ada kat kedai-kedai buku kat sana. Sebelum tu I dah survey kat internet and register kat two website untuk dapatkan pembelajaran percuma but still tidak menepati apa yang I ndak.

Next day (Sunday) petang around 5pm I ajak husband I cari manik kat Semua House and I bought a lot of it. Saje untuk I practice je. Balik rumah I try a few, tiba-tiba I rasa bosan yang amat. I put aside and baring hahaha....

Comments

wargh..... pasneh leh hantaq baju untuk tempahan la.. manik dah banyak tuh
Claudia said…
hehehe... bebelit mata fiez nengok nanti hehehe...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku