Baju Kurung Pahang Or Pesak Gantung I ahak!

This is Baju Kurung Pahang atau Pesak Gantung. This one I belajar dari Cikgu Nurul. Perhatikan bahagian ketiak, ianya agak berbeza dari Baju Kurung Tradisional yang biasa. Buat tak susah but a bit tricky kat bahagian ketiak nie sebab you have to really pull it and sew it nicely. Fesyen nie nampak cantik kalau guna kain Thai Silk but then again, apa-apa kain pun cantik jugak.

Kain silk nie I beli kat dalam kedai-kedai kecik dah siap potong 4 meter dalam plastic. Harga rasanya somewhere around RM 38.







Yang nie I buat sendiri kat rumah after belajar kat kelas. I guna fabric jenis English Cotton if I'm not mistaken harga RM 10.80 semeter. I beli dekat Kamdar TAR. 4 meter cukup untuk size badan I.








Nampak macam kejung kan gambar kat bawah nie tapi bila dah pakai kat badan nampak kemas and tepi kiri kanan ada macam ternaik sikit. Kain yang agak keras nampak lebih menarik lagi dari kain lembut.






Masa I buat baju nie macam biasa I on radio and I went to channel 105.7 almaklum "old school" kan.. Sekali keluar special for that weekend concert Stevie Wonder for 2 hours rasanya. Apalagi I nyanyi dengan penuh mendayu-dayu sambil tu menari-nari potong-potong and jahit baju syokk ooo.. Dengan suara I yang off key nya tapi tak peduli jugak (mimik muka dan kepala tak payah cerita la), kekadang I jadikan gunting sebagai mic sambil tu sempat lagi I cuit perut sigumuk manja yang tengah lalu lalang kat sebelah....




Comments

nafisa81 said…
siapa si gumuk tu??
Misty said…
si gumuk tu adalah husband I nan sekuntum heh heh... ;)
Anonymous said…
Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku